Scurta analiza macroeconomica la nivel mondial – Martie 2013
Andrei RADULESCU, Senior Investment Analyst SSIF Broker
In martie am asistat la o evolutie favorabila si convergenta a principalilor indicatori din economia reala si din economia financiara pe mapamond. Aceste evolutii exprima continuarea procesului de relansare a economiei mondiale in urma valurilor Marii Recesiuni.
Cu toate acestea, climatul macroeconomic mondial se mentine fragil la finalul primului trimestru, fiind oricand posibil sa asistam la intensificarea factorilor de risc, cu impact nefavorabil pentru mersul economiei. De asemenea, persista divergente economice intre principalele blocuri ale economiei mondiale, precum si in interiorul acestora.
La nivelul economiei reale, indicatorul Baltic Dry a crescut cu 20% pe parcursul lunii martie, la 910 p.. Cu toate acestea, acest indicator se mentine in apropiere de minimele istorice, ceea ce exprima faptul ca, deocamdata, companiile private nu au curajul de a relansa la un ritm durabil investitiile. Deciziile investitionale ale companiilor sunt nefavorabil influentate de deteriorarea potentialului economic (in contextul valurilor de criza), dar si de persistenta factorilor de risc, indeosebi la nivelul economiilor dezvoltate, cu imediate consecinte in sfera economiilor emergente si in dezvoltare (prin intermediul canalelor comercial, financiar si investitional).
In Statele Unite am asistat la o evolutie mixta a indicatorilor macroeconomici comunicati in martie. Desi PIB-ul a accelerat in primele luni ale anului, dupa soft-patch-ul din T4 2012, rezistenta economiei la masurile de consolidare bugetara (deciziile luate la inceput de ianuarie si martie) pare sa se diminueze. Industria prelucratoare si sectorul de servicii au decelerat in martie, evolutii determinate, de componenta comenzi noi. Totodata, indicatorii de sentiment au consemnat evolutii mixte, exprimand perspective de evolutie sub potential pe termen scurt (fiind in crestere probabilitatea unui nou soft-patch in trimestrul II).
In Europa contractia economica a continuat in trimestrul I, iar intensificarea partiala a unor factori de risc exprima premise de prelungire a recesiunii si in trimestrul II. Ma refer la episodul Cipru din criza economico-financiara europeana, Troika impunand conditii severe pentru acordarea de sustinere financiara
Internationala (s-a creat precedentul taxarii depozitelor). Prin urmare, am asistat la deteriorarea indicatorilor macroeconomici din regiune, evolutii care exprima amanarea procesului de relansare in urma celui de-al doilea val de criza.
In Asia am asistat la evolutii mixte ale indicatorilor economici comunicati in martie. Se remarca China, a doua economie ca dimensiune din lume, unde evolutia indicatorilor PMI confirma scenariul de inflexiune. Pe de alta parte, Japonia persista in cvasistagnare, evolutia mai multor indicatori (inclusiv Tankan) contribuind la amplificarea programelor monetare expansioniste de catre Banca Centrala (la prima sedinta sub coordonarea noului guvernator Kuroda).
Pe plan intern economia a decelerat la 0,7% an/an in 2012, conform estimarilor revizuite (in urcare) ale Institutului de Statistica. Climatul macro-financiar se mentine dificil la inceput de 2013, blocajul financiar din economia reala, amanarea reformelor structurale si semnalele de intensificare a riscurilor din sfera politica fiind principalele provocari pe termen scurt.
La nivelul economiei financiare pe mapamond, pietele de capital au continuat sa creasca in martie, indicele global MSCI consemnand un avans de 2,1% mom, la 1 434,5 p., in convergenta catre valorile din vara anului 2008.
Se remarca indicele Dow Jones din Statele Unite care a depasit maximul istoric (atins in octombrie 2007). Aceste evolutii au fost determinate de semnalele emise de principalii indicatori macroeconomici, dar si de perspectivele de continuare a programelor expansioniste de catre principalele banci centrale pe mapamond, pentru a acomoda procesul de relansare in urma valurilor crizei mondiale (fapt confirmat de deciziile monetare din Japonia de la inceputul lunii aprilie).
Pe termen scurt economia mondiala va continua sa evolueze la un ritm sub potential, fiind ridicata probabilitea unui soft-patch. Prezenta factorilor de risc macro-financiari, sociali si geopolitici impiedica relansarea durabila a fluxurilor investitionale in economia reala pe mapamond.
Din punct de vedere macroeconomic, s-au deteriorat perspectivele cu privire la evolutia pietelor financiare pe termen scurt. Probabilitatea unor corectii este in crestere, dupa rally-ul monetar din ultimele luni, iar reintensificarea factorilor de risc ar putea determina initierea unui trend descendent. Sezonul de raportari financiare pe trimestrul I si evolutiile indicatorilor macroeconomici sunt elemente de impact pentru mersul burselor in urmatoarele saptamani.
Leave a Reply