Scurta analiza macroeconomica la nivel mondial – mai 2013

macroeconomiaAndrei RADULESCU, Senior Investment Analyst SSIF Broker

Luna mai s-a caracterizat prin convergenta in divergenta a indicatorilor din economia reala si din economia financiara pe mapamond, expresie a continuarii procesului de ajustare in urma incidentei valurilor Marii Recesiuni (cea mai severa criza economico-financiara globala de la finele celui de-Al Doilea Razboi Mondial).

La jumatatea anului 2013 economia mondiala se zbate la granita intre doua cicluri economice, dat fiind ca politicile monetare expansioniste (fara precedent in istoria economiei mondiale) nu au rezultat in restabilirea totala a increderii si relansarea durabila a investitiilor la nivelul sectorului privat (fapt demonstrat si de viteza redusa de circulatie a banilor, la minime record in Statele Unite). Pe de o parte, divergenta economica continua sa se manifeste, atat intre principalele economii de pe mapamond, dar si in interiorul acestora. Pe de alta parte, persista factorii de incertitudine (oriunde pe mapamond), iar perceptia cu privire la aceste riscuri poate consemna modificari importante intr-o perioada scurta de timp.

radulescuiunie1
Economia reala continua sa se confrunte cu persistenta unui climat dificil, determinat de incertitudinile cu privire la sustenabilitate politicilor macroeconomice implementate pe parcursul ultimilor ani (cu implicatii pentru mix-ul de politici economice din principalele blocuri economice pe parcursul trimestrelor urmatoare), intr-un context de resimtire profunda a consecintelor (nefavorabile) crizei financiare (din perspectiva termenului mediu-lung): deteriorarea potentialului economic, situatia dificila din sfera sectorului bancar privat (in principal in Europa), conditiile dificile din piata fortei de munca (deprecierea capitalului uman, proces determinat de nivelul ridicat al somajului structural, indeosebi in randul tinerilor) si gradul ridicat de indatorare a sectorului public. Spre exemplu, indicatorul Baltic Dry (barometru al fluxurilor comerciale internationale) a scazut pentru a doua luna consecutiv in mai, cu 6,3% mom, la 809 p., situandu-se in apropiere de minimele istorice.
radulescuiunie2
In Statele Unite economia a decelerat in trimestrul II, pe fondul intensificarii procesului de consolidare bugetara (intrarea in vigoare a unor noi masuri de la 1 martie): industria prelucratoare s-a contractat in mai, conform indicatorilor comunicati de Institute for Supply Management.

Cu toate acestea, prima economia a lumii pare sa depaseasca rapid acest soc, fapt confirmat de evolutia indicatorilor de sentiment. Practic, sectorul privat anticipeaza ca o reducere mai rapida a dezechilibrelor din sfera finantelor publice va facilita accesul la finantare din perspectiva termenului mediu-lung.

In China (a doua economie ca dimensiune pe mapamond) contractia industriei prelucratoare si decelerarea sectorului de servicii in perioada recenta infirma procesul de inflexiune, exprimand o probabilitate in crestere cu privire la atenuarea ritmului de evolutie a PIB in acest an (comparativ cu 2012).

Pe de alta parte, la nivelul Zonei Euro, evolutia recenta a indicatorilor macroeconomici confirma faptul ca recesiunea a continuat sa se manifeste si in debutul trimestrului II. Trebuie, insa, subliniat faptul ca sunt semnale de stabilizare a ritmului de contractie. Cu alte cuvinte, conditionat de neintensificarea factorilor de risc, economia regiunii ar putea consemna un punct de inflexiune (de la recesiune la relansare graduala) la jumatatea anului. Cu toate acestea, procesul de relansare in urma incidentei celei de a doua recesiuni din ultimii ani pare sa fie unul foarte lent, date fiind provocarile de ordin macro-financiar, institutional, politic si social determinate si/sau exacerbate de valurile crizei mondiale.

In Romania economia a accelerat in primul trimestru al anului, evolutie determinata de cererea externa, cu impact pozitiv pentru industria prelucratoare. Climatul economico-financiar se mentine insa precar, fapt demonstrat de evolutia mai multor indicatori: rata somajului (in crestere in trimestrul I, in ciuda accelerarii economiei), continuarea tendintei de deteriorare a portofoliilor de credite, sau situatia fragila a finantelor publice (cheltuielile publice cresc mai rapid decat veniturile bugetare).
In ceea ce priveste economia financiara, luna mai s-a caracterizat prin intreruperea tendintei de apreciere a pietelor internationale de capital, indicele global MSCI consemnand un declin de 0,3% mom, pana la 1 471,93 p..

radulescuiunie3
Aceasta evolutie a fost determinata de corectiile din Japonia, dar si de amplificarea speculatiilor cu privire la apropierea de final a expansionismului monetar in Statele Unite (fapt reflectat si de reducerea expunerii pe segmentul obligatiuni, rezultand in cresterea ratelor de dobanda de-a lungul curbei randamentelor in Statele Unite).

radulescuiunie4
Evolutiile indicatorilor macro-financiari pe mapamond pe parcursul ultimelor saptamani nu au surprins scenariul macroeconomic central de la Raportul Macroeconomic din aprilie. Prin urmare, am mentinut previziunile macroeconomice si financiare pe termen scurt (a doua jumatate a anului curent).

Pe de o parte, economia mondiala va consemna un soft-patch in trimestrul II, determinat de evolutiile din economia americana si din economia Chinei (primele doua economii, ca dimensiune, din lume). Cu toate acestea, ma astept la o accelerare graduala a economiei mondiale in a doua jumatate a anului curent, proces conditionat de neintensificarea factorilor de risc. Atrag, in continuare, atentia cu privire la faptul ca intrarea economiei mondiale intr-un nou ciclu este dependenta de relansarea durabila a investitiilor in sectorul privat.

Pe de alta parte, mentin scenariul benign/descendent pentru pietele de actiuni, din perspectiva termenului scurt. Dupa parerea mea, decalajul intre ritmul de evolutie a indicilor bursieri din pietele mature (in principal Statele Unite) si viteza redusa de circulatie a banilor nu este sustenabil (fapt reflectat si de nivelul redus al inflatiei in prima economie a lumii), fiind in crestere probabilitatea unei ajustari pe termen scurt. Economia reala are nevoie de un nou soc monetar, menit sa modifice viteza de circulatie a banilor (in accelerare). Climatul din pietele financiare nu poate fi dependent la nesfarsit de expansionism monetar (care nu determina accelerarea investitiilor in economia reala). In acest context, ma astept la modificari in comportamentul pietelor financiare in lunile urmatoare. De altfel, evolutiile din acest an din pietele de bunuri si pietele de obligatiuni ar putea exprima semnale cu privire la amplificarea volatilitatii si modificarea tendintei pe pietele de actiuni in perioada urmatoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *