Pietele financiare internationale – evolutii luna februarie 2013

Quantilus_financeAndreiĀ RADULESCU – Senior Investment Analyst SSIF Broker

Evolutii recente

In februarie principalii indici bursieri mondiali au continuat sa se aprecieze, pe fondul evolutiei predominant favorabile a indicatorilor macroeconomici, dar si a angajamentului bancherilor centrali privind sustinerea (prin politici monetare expansioniste) a procesului de ajustare / relansare economica in urma valurilor Marii Recesiuni. image001
Pe de o parte, evolutia indicatorilor macroeconomici pe mapamond pe parcursul lunii februarie exprima rezistenta economiei americane la problemele de natura fiscal-bugetara, dar si premise de stabilizare a economiei Zonei Euro dupa recesiunea prelungita din ultimele trimestre.

Pe de alta parte, discursul lui Bernanke din Congres de la finele lunii sustine importanta dar si eficienta politicilor monetare expansioniste neconventionale in procesul de relansare a primei economii de pe glob. De asemenea, in Japonia a fost nominalizat un nou guvernator pentru BoJ de la care se asteapta o politica monetara expansionista mai agresiva pentru combatarea deflatiei.

Nu in ultimul rand, rezultatele raportate de principalele companii listate pe mapamond au surprins predominant pozitiv asteptarile pietelor.

Indicele global MSCI a inchis luna februarie la aproximativ 1 405 p., reprezentand nivelul maxim din iunie 2008.

Actiunile americane s-au apreciat pentru a 4-a luna consecutiv in februarie, apropiindu-se de maximele istorice. Indicele S&P 500 a urcat cu 1,1%, pana la 1 514,68 p., in timp ce indicele Dow Jones a depasit la inceputul lunii martie nivelul istoric din octombrie 2007.

image002
De cealalta parte a Atlanticului, indicele pan-european Dow Jones EuroStoxx 600 a crescut pentru a 9-a luna consecutiv in februarie, cu 0,9%, pana la 289,94 p..

Pe plan intern, indicele BET s-a apreciat pentru a 3-a luna consecutiv in februarie, cu 3,2% pana la 5 654,1 p..

image003

image004
Scenariul central

Evolutiile recente ale principalilor indicatori macroeconomici pe mapamond exprima premise benigne pentru pietele de actiuni pe termen scurt. Dupa parerea mea, range-ul continua sa fie scenariul central de previziune pentru indicii bursieri din pietele mature: (-5% : +5%).

image005
Evolutia indicatorilor macroeconomici din Statele Unite exprima rezistenta primei economii a lumii la incertitudinile din plan fiscal-bugetar. Intrarea in vigoare a programului de reduceri de cheltuieli bugetare (de aproximativ 85 mld. dolari pana la finele anului fiscal curent), dar si nivelul record al profiturilor companiilor ar putea determina o accelerare a fluxurilor investitionale in sectorul privat american.

Pe de alta parte, daca sentimentul pozitiv din pietele financiare din ultimele luni nu se va transpune la nivelul economiei reale, atunci am putea observa o decelerare a ritmului de evolutie a profiturilor companiilor americane.

Aplicand modelul FED observam ca actiunile americane consemnau in 2012 cel mai ridicat nivel de atractivitate in raport cu titlurile de stat din ultimele decenii. Cu toate acestea, atrag atentia asupra faptului ca, in trimestrele urmatoare am putea asista la atenuarea acestui decalaj (atat prin prisma evolutiei actiunilor, dar si a obligatiunilor). De altfel, in ultima perioada am asistat la majorarea dobanzilor la titlurile de stat americane.

image006
In ipoteza ca profiturile companiilor vor decelera in 2013 (ritm anual de 3,5%) si earnings yield se va mentine in apropiere de valorile din perioada 2011-2012, atunci indicele S&P 500 ar putea incheia acest an in scadere cu aproximativ 4% (comparativ cu finalul lui 2012).

In Europa indicatorii macroeconomici comunicati recent exprima probabilitatea in crestere a iesirii din recesiune inca din prima jumatate a anului curent. Cu toate acestea, companiile europene sunt mai dependente de finantarea din banci, iar sectorul bancar european continua sa se confrunte cu o serie de provocari fundamentale.

In ceea ce priveste piata interna de capital, conditionat de mentinerea unui climat benign pe pietele mature, consider ca exista in continuare spatiu de apreciere pentru companiile cele mai lichide (ma refer indeosebi la FP, dar si la SIF-uri) din perspectiva termenului foarte scurt. De asemenea, daca climatul macro-financiar extern se va mentine favorabil atentia investitorilor ar putea sa se orienteze si pe actiuni din esalonul secund, in principal, cele care sunt cele mai subevaluate din punct de vedere fundamental.

image007
Ca o concluzie, apreciez ca range-ul este in continuare scenariul central pentru evolutia pietelor de capital pe termen scurt.

Consider ca, in acest moment, indicii din pietele mature sunt fairly valued, o continuare si accelerare a rally-ului din ultimele luni fiind dependenta de relansarea durabila a fluxurilor investitionale in economia reala. O serie

de indicatori de sentiment exprima premise favorabile in aceasta directie, insa se ridica problema vitezei de transmisie a perceptiei din economia financiara catre economia financiara. Cu alte cuvinte, ma indoiesc ca vom asista in saptamanile urmatoare la accelerarea investitiilor in economia reala in principalele economii ale lumii.

Amplitudinea acestui range va fi in continuare diferita (intre pietele dezvoltate si pietele emergente si de frontiera), iar dimensiunea acestuia va fi determinata de evenimentele din plan macroeconomic din principalele blocuri economice: Statele Unite, Zona Euro, China-Japonia. Acest scenariu ar putea fi determinat de evolutii mixte/divergente ale indicatorilor macroeconomici pe mapamond. De asemenea, reintensificarea tensiunilor economico-financiare din Zona Euro si Statele Unite ar putea fi contrabalansata de noi masuri interventioniste, in principal de natura monetara.

Intr-un scenariu negativ, pietele de capital mondiale ar putea consemna intrarea intr-o stare de corectie (declin de peste 10%), care s-ar putea prelungi intr-un bear market (scadere de peste 20%). Acest scenariu ar putea fi determinat de tergiversarile cu privire la problemele fiscal-bugetare din Statele Unite, dar si de reintensificarea tensiunilor in cadrul Zonei Euro. Totodata, pietele ar putea sa testeze eficienta politicilor monetare implementate pe mapamond pe parcursul ultimilor ani de catre principalele banci centrale pe mapamond. Deocamdata, eficienta acestor masuri este relativ redusa, multiplicarea bilanturilor bancilor centrale nefiind resimtita la nivelul investitiilor in economia reala.

Riscuri

Dupa parerea mea se pot mentiona o serie de factori de risc pentru evolutia pietelor internationale de capital pe termen scurt, atat de natura macro-financiara, dar si politica si sociala. In primul rand ma refer la policy-mix in Statele Unite. Rezerva Federala a exprimat clar faptul ca are pregatit programul de normalizare a politicii monetare. Dupa parerea mea, daca actiunile americane vor continua sa creasca de la nivelul actual, am putea asista la o modificare a discursului de politica monetara, in sensul posibilitatii demararii procesului de normalizare inca din 2013.

In al doilea rand, atrag atentia cu privire la persistenta divergentei economice in randul economiilor membre ale Uniunii Monetare Europene, dar si cu privire la discrepanta intre ceea ce se semneaza la Bruxelles, ceea ce se intampla in realitate si vointa populatiei. Procesul de ajustare a statelor din Europa de Sud pare sa fi intrat in sfera imposibilului, cel putin din perspectiva termenului scurt-mediu. Cu alte cuvinte, este posibil sa asistam in orice moment la reintensificarea factorilor de risc. Desi Banca Centrala Europeana pare dispusa sa depuna toate eforturile pentru a sprijini procesele de ajustare/relansare in urma valurilor crizei, transmisia de la economia financiara la economia reala este pusa in dificultate de situatia dificila cu care se confrunta sectorul bancar (companiile europene sunt dependente de finantarea din banci).

De asemenea, economiile asiatice se confrunta cu o serie de provocari, evolutia recenta a indicatorilor PMI din China atragand atentia cu privire la sustenabilitatea procesului de inflexiune a celei de a doua economii a lumii.

Nu in ultimul rand, penuria de capital, persistenta blocajului economico-financiar, provocarile din sectorul bancar, sau aspectele din plan politic constituie factori de risc pentru evolutia pietei interne de capital.

In incheiere, atrag atentia si asupra altor aspecte sensibile pe mapamond, atat de natura economica, dar si geo-politica (care ar putea declansa o intensificare a riscurilor): policy-mix-ul global si eficienta programelor monetare neconventionale (viteza de circulatie a banilor (critica lui Lucas)), deteriorarea potentialului economic (in contextul declinului investitiilor si deprecierii capitalului uman), somajul pe termen lung (care poate determina intensificarea riscului social), evolutia cotatiilor internationale la titei si alte bunuri, posibilitatea unor conflicte armate in zonele sensibile din punct de vedere geopolitic.

Reintensificarea factorilor de risc ar putea determina un sentiment negativ pe pietele de capital (corectii pe pietele mature (declin de cel putin 10%) si bear market pe pietele emergente si de frontiera (-20%)).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *