Pietele financiare internationale – evolutii luna septembrie 2013

 

Zemanta Related Posts ThumbnailAndrei RADULESCU, Senior Investment Analyst SSIF Broker

Evolutii recente

Pietele internationale de actiuni au consemnat cresteri importante in luna septembrie, evolutie determinata, in principal de amanarea momentului de inflexiune a politicii monetare in Statele Unite, dar si de performanta indicatorilor macroeconomici.

image001

Cu toate acestea, spre finalul lunii am asistat la corectii pe indicii bursieri din economiile dezvoltate, determinate de intensificarea incertitudinilor de natura fiscal-bugetara din Statele Unite: negocierile politice pentru aprobarea bugetului pe anul fiscal care a debutat la 1 octombrie si pentru aprobarea majorarii pragului datoriei publice (problema stringenta, cu repercursiuni pentru climatul investitional pe termen scurt si mediu) (este suficient sa ne aducem aminte de vara anului 2011, cand Statele Unite au pierdut rating-ul AAA).

image002

Indicele global MSCI a crescut cu 4,8% mom in septembrie, pana la 1 543,67 p., consemnand pe parcursul lunii nivelul maxim din vara anului 2008. Se remarca dinamica pietei europene, indicele pan-european Dow Jones Stoxx 600 consemnand un avans de 4,4% mom in septembrie, pana la 310,46 p. (crestere de 11% de la inceputul anului). De asemenea, indicele american S&P 500 a crescut cu 3,0% mom pana la 1 681,55 p. (avans de 17,9% de la inceputul anului).

image003

Pe plan intern, indicele BET a crescut pentru a 3-a luna consecutiv in septembrie, cu 4,2% mom, depasind pragul de 6 000 p. (nivelul maxim din vara anului 2008) (6 042,3 p.) (avans de 17,3% de la inceputul anului), evolutie sustinuta de climatul din pietele internationale, de semnalele de ameliorare a climatului macroeconomic, dar si de informatiile favorabile din sfera Fondului Proprietatea (accelerarea programului de rascumparare de actiuni, propunerea de reducere a valorii nominale de la 1 RON la 0,95 RON).

image004
Scenariul central

Pe termen scurt evolutia pietelor internationale de capital va fi influentata de adresarea problemelor fiscal-bugetare din Statele Unite (reluarea negocierilor pentru bugetul pe anul fiscal care a debutat la 1 octombrie, si, mai important, problema pragului datoriei publice), dar si de dinamica rezultatelor financiare ale companiilor pe trimestrul III (sezonul raportarilor financiare trimestriale a debutat pe 8 octombrie cu Alcoa). De asemenea, investitorii vor fi foarte atenti la semnalele care vor fi emise de Rezerva Federala (cu privire la momentul demararii procesului de inflexiune a politicii monetare, dar si debutul noului Presedinte al FED) (pietele financiare ar putea testa capacitatea acestuia, la fel cum s-a intamplat in perioada primului mandat al lui A. Greenspan).

Dinamica recenta a indicatorilor macroeconomici pe mapamond exprima faptul ca economia mondiala a inregistrat o accelerare in trimestrul III. Cu toate acestea, evenimentele recente din Statele Unite constituie un factor important de risc, care ar putea determina inabusirea acestui proces. De altfel, persistenta impasului politic din Statele Unite, coroborata cu problemele cu care se confrunta economiile emergente si in dezvoltare, dar si cu spectrul proximitatii inflexiunii monetare a FED ma determina sa revizuiesc (in scadere) scenariul central pentru pietele de actiuni, la negativ (declin cu peste 7,5% comparativ cu nivelul de inchidere din septembrie pentru indicii din pietele dezvoltate). Atrag atentia cu privire la faptul ca intrarea in incapacitate de plata a Statelor Unite ar putea determina scaderi de peste 20% comparativ cu maximele istorice pe pietele dezvoltate, cu alte cuvinte, intrarea intr-o piata bear.

Dupa parerea mea, problemele asociate mix-ului de politici economice din Statele Unite nu sunt incorporate in totalitate de pietele financiare, existand spatiu de scaderi pentru indicii bursieri americani (acestea ar putea depasi 20% comparativ cu maximele recente, daca luam in considerare supraevaluarea istorica din punct de vedere al indicatorului PER).

image005
Scenariul descendent pe pietele de capital pe termen scurt este sustinut si de alti factori fundamentali: decalajele constituite in ultimele trimestre intre indicatorii din economia reala si indicatorii din economia financiara (dinamica pietelor financiare vs. viteza redusa a circulatiei banilor in economia reala; nivelul rezultatului pe actiune vs. dobanda la titluri de stat); amplificarea indicatorilor de volatilitate din pietele financiare (catre maximele anului) intr-o perioada foarte scurta de timp.

image007

image006
Riscuri

Din perspectiva termenului scurt consider ca se mentin o serie de factori de risc pentru evolutia climatului din pietele financiare internationale: mix-ul de politici economice din Statele Unite; persistenta climatului dificil in sectorul bancar si intarzierea implementarii reformelor structurale in statele europene; volatilitatea fluxurilor de capital orientate catre statele emergente; riscurile de natura politica si sociala.

In incheiere mentionez faptul ca la mai bine de 6 ani de la declansarea Marii Recesiuni economia mondiala continua sa se confrunte cu o serie de probleme fundamentale, de la normalizarea politicilor macroeconomice de partea cererii agregate, la accelerarea reformelor structurale sau reconfigurarea sistemului financiar international.

Leave a Reply

Your email address will not be published.