Pietele financiare internationale – evolutii luna mai 2013

04_April_AE_3Andrei RADULESCU, Senior Investment Analyst SSIF Broker

Evolutii recente

Pe parcursul lunii mai am asistat la intreruperea tendintei ascendente pe pietele internationale de capital, evolutie determinata, de sell-off-ul din Japonia, dar si de speculatiile cu privire la apropierea de final a expansionismului monetar (fara precedent) din Statele Unite. Indicele global MSCI a scazut cu 0,3% mom, pana la 1 471,93 p..

Untitled1
Cu toate acestea, daca analizam evolutia principalilor indici americani si europeni am putea spune ca in mai am asistat la o evolutie atipica, acesti indici continuand sa creasca (evolutie determinata de avansul din prima jumatate a lunii, in contextul unor noi masuri monetare expansioniste in Zona Euro, a informatiilor predominant favorabile din sfera companiilor, dar si de evolutia unor indicatori macroeconomici, sau de declaratiile optimiste ale reprezentantilor unor importanti manageri de fonduri cu expunere globala). In a doua jumatate a lunii mai s-au observat cresterea volatilitatii si scaderi generalizate ale indicilor bursieri globali, pe fondul preocuparilor cu privire la viitoarele decizii de politica monetara din Statele Unite.

Indicele american S&P 500 a crescut pentru a 7-a luna consecutiv in mai, cu 2,1% mom, pana la 1 630,74 p. (avans de 14,3% de la inceputul anului).

Untitled2
Totodata, in Europa, indicele pan-european Dow Jones Stoxx 600 s-a apreciat pentru a 12-a luna consecutiv in mai, cu 1,4% mom, pana la 300,88 p. (crestere de 7,6% de la inceputul anului).

Pe plan intern indicele BET a revenit pe crestere in mai (dupa doua luni de declin), consemnand un avans lunar de 1,1%, pana la 5 395,5 p. (avans de 4,8% de la inceputul anului).

Untitled3
Untitled5
Scenariul central

Din punct de vedere macroeconomic se mentin in continuare premise benigne / negative pentru evolutia pietelor de actiuni pe mapamond pe termen scurt, scenariu sustinut de o serie de factori. Pe de o parte, pe parcursul ultimelor trimestre s-a accentuat decalajul intre sentimentul pozitiv din pietele financiare si starea anemica a economiei reale. Pe de alta parte, indicatorii macroeconomici comunicati in ultima perioada au confirmat scenariile macroeconomice centrale elaborate in cadrul Raportului din aprilie. Nu in ultimul rand, volatilitatea din pietele de bunuri (in principal, aur) din luna aprilie, a fost urmata de cresterea volatilitatii pe pietele de obligatiuni in luna mai (cea mai severa scadere a preturilor la titluri de stat din ultimii ani), ceea ce exprima o probabilitate ridicata de propagare pe segmentul actiuni.

Prin urmare, mentin scenariul central de previziune pentru evolutia pietelor de capital mature pentru urmatoarele 3 – 6 luni: range-ul (-7,5% : 5%).

Prin actualizarea modelului FED cu evolutiile indicatorilor din primele 5 luni ale anului curent se poate observa decalajul important intre evolutia rezultatului pe actiune (pentru companiile din S&P 500) si dobanda la titluri de stat pe 10 ani (nivel record al acestui decalaj in 2012). Rezultatul actualizarii exprima faptul ca indicele S&P 500 ar putea sa scada pana la nivelul de aproximativ 1 500 puncte in lunile urmatoare.

Untitled6
Untitled7
Totodata, scenariul de scadere a indicilor bursieri din Statele Unite (cu implicatii pe mapamond) este sustinut si de alti factori, precum: decalajul intre randamentul dividendului actiunilor si dobanda la titlurile de stat pe 10 ani; nivelul ridicat al indicatorului PER (ajustat ciclic).

Untitled8
Untitled9
Analizele si previziunile macroeconomice elaborate in cadrul acestui raport exprima faptul ca economia mondiala nu a intrat intr-un nou ciclu (companiile nu au relansat investitiile la un ritm durabil), mentinandu-se divergente importante intre blocurile economice ale lumii si in interiorul acestora, dar si o serie de factori de risc.

Pentru economia americana se previzioneaza o accelerare graduala in a doua jumatate a anului curent, ceea ce exprima premise de apropiere de final a expansionismului monetar fara precedent. Practic, este nevoie de un altfel de soc monetar, pentru a determina o accelerare a vitezei de circulatie a banilor. Intr-un astfel de context, atentia investitorilor se va concentra pe anticiparea deciziilor de politica monetara, fiind cruciala politica de comunicare a FED.

Pe de alta parte, economia Zonei Euro continua sa se confrunte cu probleme in sectorul financiar, care determina blocajul creditarii. Desi sunt semnale de stabilizare si inflexiune pentru jumatatea anului, formarea bruta de capital fix din regiune s-a redus pana la nivelul minim din 1999. Dupa parerea mea, relansarea investitiilor in economia reala din Zona Euro se va realiza la un ritm foarte lent, regiunea urmand sa se zbata intr-o stare de cvasitagnare si in trimestrele urmatoare.

Asia / Pacific nu prezinta deocamdata forta necesara pentru a putea relansa economia mondiala, datorita problemelor structurale la nivelul cererii interne. Regiunea continua sa fie dependenta de cererea externa din America de Nord si Europa. De altfel, indicatorii economici comunicati recent in Asia / Pacific au surprins nefavorabil asteptarile pietei (in China s-a infirmat scenariul de inflexiune).

Intr-un astfel de context am asistat la iesiri ale investitorilor internationali din pietele emergente si de frontiera (cazul Romaniei), fapt reflectat de evolutiile recente ale pietelor financiare (actiuni, obligatiuni, valute).

Concluzionand, in scenariul central recomand prudenta maxima pe termen scurt pentru expunerea pe piata de capital, acordand o probabilitate mai ridicata scenariului descendent.

In scenariul alternativ (negativ) am putea asista la scaderi ample si o tendinta prelungita de scadere pe pietele mature (peste 10% comparativ cu maximele din mai) (cu amplitudine mai ridicata pe pietele emergente si de frontiera), evolutie determinata de factori precum: jocul intre deciziile de politica monetara ale FED si asteptarile pietelor; realinieri de valute pe mapamond; concretizarea unor factori de risc (mentionati in cadrul acestui raport).

Un scenariu alternativ (pozitiv) este conditionat de rezolvarea problemelor cu care se confrunta economia mondiala, care sa determine relansarea durabila a investitiilor pe mapamond (momentan acord o pondere redusa acestui scenariu).

Riscuri

Mentionez faptul ca persista o serie de factori de risc pentru evolutia pietelor internationale de capital pe termen scurt, atat de natura macro-financiara, dar si politica si sociala: evolutia cotatiilor internationale la bunuri; mix-ul de politici economice in Statele Unite (identificarea de catre FED a momentului optim pentru retragerea expansionismului monetar) cu implicatii pentru ritmul de evolutie a economiei; evolutia dobanzilor la titlurile de stat americane, in contextul speculatiilor pietelor cu privire la viitoarele decizii ale FED; posibilitatea realinierilor valutare (volatilitate ridicata pe pietele valutare, cu implicatii pentru pietele de capital); persistenta divergentei economice si a unui climat financiar si investitional advers in Europa; incertitudinile asociate alegerilor generale din Germania si probabilitate ca prima economie europeana sa piarda rating-ul AAA; intarzierea adresarii problemelor structurale din sfera cererii interne in Asia / Pacific (evolutia economiei Chinei); intensificarea iesirilor de capital si prelungirea secetei de capital in Romania; finalul acordului cu FMI (neindeplinierea angajamentelor asumate) si riscurile asociate negocierilor unui nou acord; persistenta blocajelor economico-financiare, sau posibilitatea unei noi crize politice pe plan intern.

In incheierea acestui raport atrag atentia si asupra altor aspecte sensibile pe mapamond, atat de natura economica, dar si geo-politica (care ar putea declansa o intensificare a riscurilor): design-ul sistemului monetar international post-criza; policy-mix-ul global si eficienta programelor monetare neconventionale (viteza de circulatie a banilor); deteriorarea potentialului economic (in contextul declinului investitiilor si deprecierii capitalului uman); somajul pe termen lung (care poate determina intensificarea riscului social); evolutia cotatiilor internationale la titei si alte bunuri; posibilitatea unor conflicte armate in zonele sensibile din punct de vedere geopolitic.

Reintensificarea factorilor de risc ar putea determina un sentiment negativ pe pietele de capital (corectii pe pietele mature (declin de cel putin 10%) si bear market pe pietele emergente si de frontiera (-20%)).

Leave a Reply

Your email address will not be published.