Pietele financiare internationale – evolutii luna aprilie 2013

stock-market-300x224Andrei RADULESCU, Senior Investment Analyst SSIF Broker

Evolutii recente

Indicii bursieri mondiali au continuat seria aprecierilor in aprilie, evolutie determinata atat de speculatiile (confirmate) cu privire la implementarea unor noi masuri macroeconomice expansioniste (indeosebi de natura monetara), dar si de evolutia predominant favorabila a rezultatelor raportate de companii pe trimestrul I al anului curent.

image001Indicele global MSCI a crescut cu aproximativ 3% mom, pana la 1 477 p., evolutie determinata, din nou, in principal de contributia pietei americane. Indicele american S&P 500 a crescut pentru a 6-a luna consecutiv in aprilie, cu 1,8% mom, pana la 1 597,6 p., reprezentand un avans de 12% de la inceputul anului. Aceasta evolutie a fost determinata, in principal, de doi factori: unul de natura monetara, ma refer la asteptarile cu privire la continuarea politicilor monetare expansioniste, atat in Statele Unite, dar si Europa si Asia in contextul deteriorarii recente a principalilor indicatori macroeconomici; unul de natura micro-financiara, ma refer la evolutia predominant favorabila a rezultatelor financiare raportate de companii pentru trimestrul I (in Statele Unite, in proportie de peste 70% acestea au depasit estimarile pietei).

image003
De asemenea, indicele pan-european Dow Jones Stoxx 600 a continuat sa se aprecieze, pentru a 11-a luna consecutiv in aprilie, cu 1% mom, pana la 296,7 p., reprezentand un avans de 6,1% de la inceputul anului. Aceasta evolutie a fost determinata indeosebi de atenuarea perceptiei cu privire la riscul macro-financiar in contextul in care la sedinta de politica monetara de la inceputul lunii aprilie Banca Centrala Europeana a semnalat iminenta unor noi masuri monetare expansioniste (de altfel, in debutul lunii mai entitatea a redus dobanda de referinta la 0,5%).

Pe de alta parte, pe plan intern, piata de capital a continuat sa consemneze o evolutie divergenta, indicele principal, BET, depreciindu-se pentru a 2-a luna consecutiv in aprilie, cu 5,3% mom, pana la 5 337,6 p. (ceea ce reprezinta un avans de doar 3,7% de la inceputul anului). Aceasta evolutie a fost determinata de intensificarea perceptiei de risc cu privire la expunerea pe piata interna de capital, in contextul climatului macro-financiar dificil din Zona Euro, a persistentei unor factori de risc macro-financiar si politic pe plan intern, dar si a problemelor structurale cu care se confrunta economia si piata de capital din Romania.

image005

image007

 Scenariul central

Evolutiile recente ale principalilor indicatori macroeconomici globali continua sa exprime premise benigne/negative pentru pietele de actiuni din perspectiva termenului scurt, mai ales in contextul incorporarii recentelor masuri monetare expansioniste (modificarea tonului FED la sedinta de politica monetara, reducerea dobanzii de referinta in Zona Euro si masurile monetare non-standard din Japonia), dar si a apropierii de final a sezonului de raportari financiare pe trimestrul I. De asemenea, atrag atentia cu privire la faptul ca evolutiile din piata bunurilor din perioada recenta ar putea constitui semnale cu privire la majorarea volatilitatii pe pietele de capital in trimestrele urmatoare.

Dat fiind ca evolutiile macro-financiare mondiale, europene si interne din aprilie nu s-au situat in afara previziunilor din Raportul Macroeconomic din martie am decis sa nu modific scenariul central de previziune pentru pietele de capital, pentru urmatoarele 3-6 luni. Prin urmare, range-ul (-7,5% : 5%) continua sa fie scenariul central pentru evolutia pietelor mature de capital pe termen scurt.

Evolutiile recente ale indicatorilor macroeconomici exprima decelerarea economiei americane (un nou soft-patch in trimestrul II), in contextul resimtirii masurilor de consolidare bugetara, dar si a amanarii relansarii durabile a investitiilor in economia reala de catre sectorul privat (companiile americane care au acumulat disponibilitati importante prefera sa recurga la majorarea dividendelor). Totodata, mentionez faptul ca in mai se va negocia problema pragului datoriei publice.

Prin aplicarea modelului FED actualizat cu evolutiile indicatorilor din primele 4 luni ale anului curent se poate deduce ca in 2013 am putea asista la atenuarea decalajului intre randamentul oferit de actiuni si randamentul oferit de obligatiuni (acest decalaj a atins nivelul record in 2012).

image009
Considerand ipoteza ca profiturile companiilor vor creste cu doar 1,5% an/an in 2013, iar earnings yield se va mentine in apropiere de nivelul mediu din ultimii ani (aproximativ 7%), atunci indicele S&P 500 ar putea sa se situeze la finalul anului 2013 la 1 403,9 p. (in scadere cu peste 12% comparativ cu nivelul din 30 aprilie, si cu 1,6% raportat la finele lui decembrie 2012).

La nivelul Zonei Euro persista contractia economica, in contextul divergentei economice reale, a propagarii (de la periferie catre grupul core) a unei perceptii ridicate cu privire la riscul investitiilor in economia reala, precum si a climatului dificil din sfera creditarii, dar si din piata fortei de munca. Aceste provocari macro-financiare se vor reflecta la nivelul profiturilor raportate de companii, dar, mai ales, in sfera deciziilor investitionale ale acestora.

Zona Asia Pacific resimte problemele cu care se confrunta Statele Unite si Zona Euro, dar si provocarile structurale specifice regiunii. In ultima perioada am asistat la evolutii mixte ale indicatorilor macroeconomici comunicati in statele asiatice: atrag atentia cu privire la faptul ca economia Chinei a consemnat un ritm de evolutie care a surprins nefavorabil asteptarile pietei, iar comportamentul recent al indicatorilor din a doua economie a lumii pare sa infirme scenariul de inflexiune.

Pe plan intern in acest an nici companiile cu un randament important al dividendului nu au mai prezentat acelasi interes pentru investitori, desi traiectoria dobanzilor a fost descendenta. Cu alte cuvinte, se poate spune ca se mentine o perceptie ridicata de risc cu privire la expunerea pe piata interna de capital, date fiind problemele structurale cu care se confrunta atat economia reala, cat si economia financiara.

Ca o concluzie a celor mentionate mai sus, consider ca se mentine ridicata probabilitatea unor corectii importante pe pietele de capital mature pe termen scurt (mai ales dupa terminarea sezonului de raportari financiare pe trimestrul I), de o amplitudine mai ridicata pentru pietele de frontiera si emergente.

Intr-un scenariu negativ, pietele de capital ar putea initia o tendinta descendenta prelungita, evolutie care ar putea fi determinata de realinieri de valute pe mapamond, sau de concretizarea unor factori de risc,

precum: incertitudinile din sfera policy-mix-ului american, prelungirea si reintensificarea crizei din Zona Euro (proximitatea alegerilor din Germania si posibilitatea ca prima economie din Europa sa piarda rating-ul AAA), evolutii nefavorabile ale indicatorilor macroeconomici din Asia Pacific. De asemenea, pietele de capital ar putea sa testeze eficienta politicilor monetare expansioniste, dar si sa anticipeze posibilitatea apropierii de final a ciclului monetar expansionist pe mapamond.

Pe de alta parte, intr-un scenariu pozitiv, pietele mature ar putea continua sa se aprecieze usor comparativ cu nivelurile actuale, in continuarea rally-ului monetar este dependenta de relansarea durabila a investitiilor de catre sectorul privat. Atrag insa atentia cu privire la faptul ca se mentin o serie de factori de incertitudine care determina o probabilitate redusa a unui asemenea scenariu: decelerarea economiei americane si apropierea termenului limita pentru decizia cu privire la pragul datoriei publice; persistenta unui climat investitional advers in Zona Euro; divergentele economice din zona Asia Pacific; mentinerea la un nivel redus a vitezei de circulatie a banilor.

Riscuri

Se mentin in continuare o serie de factori de risc pentru evolutia pietelor de capital din perspectiva termenului scurt, fie de natura macro-financiara, fie politica si sociala: posibilitatea majorarii volatilitatii pe pietele valutare, cu implicatii pentru pietele de capital; incertitudinile determinate de policy-mix si pragul datoriei publice in Statele Unite; persistenta divergentei economice in contextul imposibilitatii procesului de ajustare a economiilor din flancul sudic, precum si situatia precara a sectorului bancar in Europa; proximitatea alegerilor din Germania si probabilitatea (in crestere) ca prima economie europeana sa piarda rating-ul AAA; divergenta economica intre principalele economii din Asia; seceta de capital, apropierea scadentei perioadei de prelungire acordata de FMI si incertitudinile referitoare la un nou acord, blocajele economico-financiare, sau posibilitatea unei noi crize politice pe plan intern.

In incheierea acestui raport atrag atentia si asupra altor aspecte sensibile pe mapamond, atat de natura economica, dar si geo-politica (care ar putea declansa o intensificare a riscurilor): design-ul sistemului monetar international post-criza; policy-mix-ul global si eficienta programelor monetare neconventionale (viteza de circulatie a banilor); deteriorarea potentialului economic (in contextul declinului investitiilor si deprecierii capitalului uman); somajul pe termen lung (care poate determina intensificarea riscului social); evolutia cotatiilor internationale la titei si alte bunuri; posibilitatea unor conflicte armate in zonele sensibile din punct de vedere geopolitic.

Reintensificarea factorilor de risc ar putea determina un sentiment negativ pe pietele de capital (corectii pe pietele mature (declin de cel putin 10%) si bear market pe pietele emergente si de frontiera (-20%)).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *