Pietele financiare internationale – evolutii luna august 2013

58163_506529502741745_1993867065_nAndrei RADULESCU, Senior Investment Analyst SSIF Broker

Evolutii recente

Dupa avansul puternic din luna iulie, pietele internationale de capital s-au corectat in august, evolutie determinata, in principal, de intensificarea riscurilor de ordin geopolitic (posibilitatea declansarii unui conflict in Siria). De asemenea, evolutia predominant favorabila a indicatorilor macroeconomici globali (confirmand scenariul de inflexiune a economiei mondiale) a contribuit la cresterea probabilitatii reducerii expansionismului monetar fara precedent (in Statele Unite): de altfel, dobanda la titlurile de stat americane cu scadenta la 10 ani a continuat sa creasca, depasind nivelul de 3% la inceputul lunii septembrie).

image003
image001
Indicele global MSCI a scazut cu 2,3% mom in august, pana la 1 472,74 p., cel mai sever declin fiind consemnat de pietele americane: indicele S&P 500 s-a depreciat cu 3,1%, pana la 1 632,97 p. (avans de 14,5% de la inceputul anului).

De cealalta parte a Atlanticului, indicele pan-european Dow Jones Stoxx 600 s-a redus cu doar 0,8% mom in august, la 297,32 p. (avans de 6,3% de la inceputul anului). Aceasta evolutie (declin la un ritm mai putin sever comparativ cu piata americana) a fost determinata de semnalele clare de inflexiune a economiei Zonei Euro la jumatatea anului curent (fapt confirmat de iesirea din recesiune in T2), dar si de perspectivele de continuare a expansionismului monetar de catre Banca Centrala Europeana.

image002
Piata interna de capital a consemnat o evolutie divergenta de cea a pietelor dezvoltate in august, indicele BET consemnand un avans lunar de 7,3%, pana la 5 800,6 p. (crestere de 12,6% de la inceputul anului). Aceasta evolutie a fost determinata de ameliorarea perceptiei cu privire la riscul investitiilor in economia financiara a Romaniei, fenomen determinat de o serie de factori: macro-stabilitatea financiara si incheierea negocierilor pentru un nou acord Stand-By cu institutiile financiare internationale; ciclul de reducere a dobanzii de politica monetara; validarea nou-ului CEO al bursei si promisiunile oficialilor cu privire la respectarea calendarului de listari ale companiilor de stat.

Scenariul central

Dupa finalul sezonului de raportari financiare pe trimestrul II, atentia investitorilor pe pietele financiare internationale se va axa pe evolutia indicatorilor macroeconomici si a deciziilor de politica economica din principalele blocuri economice, dar si pe derularea evenimentelor din Orientul Mijlociu.

Dupa parerea mea, din perspectiva termenului scurt, evolutia pietelor financiare va fi influentata, in principal, de deciziile de politica monetara din Statele Unite (decizia si semnalele care vor fi emise de Rezerva Federala in cadrul sedintei de la jumatatea lunii septembrie). De asemenea, evolutia perceptiei cu privire la riscurile din Orientul Mijlociu (situatia din Siria) se va resimti in sfera pietelor de capital.

Evolutia recenta a indicatorilor macroeconomici pe mapamond exprima faptul ca economia mondiala a depasit punctul de inflexiune (de la decelerare la accelerare) inca din trimestrul II al anului. PIB-ul american a accelerat in perioada aprilie – iunie, in timp ce Zona Euro a iesit din cea mai severa recesiune din istorie. De asemenea, in China (a doua economie ca dimensiune pe mapamond) majoritatea indicatorilor macroeconomici comunicati recent au consemnat evolutii favorabile (ameliorare). Nu in ultimul rand, in Japonia, se resimt gradual efectele pozitive ale masurilor macroeconomice implementate sub egida Abenomics.

Pe de alta parte, atrag atentia cu privire la faptul ca aceste evolutii macroeconomice favorabile au fost acompaniate si de intensificarea unor factor de risc. Ma refer, in primul rand, la riscul geopolitic: posibilitatea unei interventii a Statelor Unite in Siria (cu impact asupra cotatiilor internationale la titei). Dupa cum se poate nota in graficul alaturat, pretul barilului de titei a depasit nivelul de 110 USD/barili la finele lunii august – nivelul maxim din ultimele trimestre. Evolutia ascendenta a cotatiilor la titei are impact nefavorabil pentru economiile dependente de importurile de petrol, putand determina o franare a procesului de accelerare a economiei mondiale.

image004
In al doilea rand, la jumatatea lunii septembrie este programata sedinta de politica monetara a Rezervei Federale. In prezent pietele financiare incorporeaza o reducere graduala a nivelului cumpararilor de active (din cadrul Programului QE3), fapt reflectat si de evolutia ascendenta a dobanzilor la titlurile de stat americane (dupa cum se poate observa in graficul alaturat) (cele pe scadenta la 10 ani au atins nivelul de 3% la inceputul lunii septembrie). Pietele financiare vor fi foarte atente la semnalele pe care le va emite FED in cadrul sedintei din luna septembrie.

image005
In al treilea rand, Zona Euro a iesit din recesiune, insa dupa parerea mea, climatul macroeconomic din regiune se mentine in continuare foarte dificil, fapt reflectat de nivelul scazut al investitiilor in economia reala. Totodata, atrag atentia cu privire la faptul ca, evolutia ascendenta recenta a costurilor de finantare are impact nefavorabil pentru procesele de consolidare bugetara, dar si pentru activitatea mediului economic privat.

Nu in ultimul rand, Asia se mentine dependenta de climatul economic din Statele Unite si Europa, neavand forta necesara pentru a sustine un proces de relansare durabila a economiei mondiale.

image006
In acest context, mentin scenariul central de previziune pentru evolutia indicilor bursieri din pietele mature pe termen scurt la benign (-5% : +5% comparativ cu nivelul de inchidere din luna august).

Mentionez faptul ca o evolutie nefavorabila a riscurilor in Orientul Mijlociu (interventia Statelor Unite in Siria) si un eventual esec al FED-ul in exercitiul de convingere a pietelor financiare cu privire la oportunitatea viitoarelor decizii de politica monetara ar putea determina corectii mai ample pentru indicii bursieri din pietele dezvoltate (cu impact nefavorabil pentru pietele emergente si de frontiera (amplitudine mai ridicata)).

Un astfel de scenariu alternativ descendent poate fi determinat si de decalajele existente intre unii indicatori din economia reala si din economia financiara. De altfel, se pare ca , recent, am asistat la demararea unui proces de ajustare a acestor decalaje. Ma refer aici la dinamica indicilor bursieri din ultimele trimestre (ascendenta) vs. nivelul redus al investitiilor in economia reala, dar si la decalajul intre rezultatul pe actiune si dobanda la titlurile de stat in Statele Unite ale Americii. Nu in ultimul rand, indicii din statele dezvoltate par supraevaluati (comparativ cu mediile istorice), cel putin din perspectiva indicatorului PER (dupa cum se poate nota in cazul indicelui S&P 500).

Pe de alta parte, continuarea tendintei ascendente pe pietele internationale de capital este dependenta de relansarea durabila a investitiilor in sectorul privat al economiei reale. Acest scenariu este conditionat si de capacitatea FED de a convinge pietele financiare cu privire la oportunitatea deciziilor de politica monetara.

Riscuri

Din perspectiva termenului scurt consider ca se mentin o serie de factori de risc pentru evolutia climatului din pietele financiare internationale: situatia din Orientul Mijlociu (cu impact asupra evolutiei cotatiilor internationale la titei, dar si pentru procesul de consolidare bugetara din Statele Unite); interpretarea deciziilor de politica monetara din Statele Unite; intarzierea implementarii reformelor structurale in statele europene; volatilitatea fluxurilor de capital orientate catre statele emergente; riscurile de natura politica si sociala.

image007
In incheiere mentionez faptul ca la mai bine de 6 ani de la declansarea Marii Recesiuni economia mondiala continua sa se confrunte cu o serie de probleme fundamentale, de la normalizarea politicilor macroeconomice de partea cererii agregate, la accelerarea reformelor structurale sau reconfigurarea sistemului financiar international.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *