Pietele financiare internationale – evolutii luna iunie 2013

04_April_AE_3Andrei RADULESCU, Senior Investment Analyst SSIF Broker

Evolutii recente

Pietele financiare internationale au continuat sa scada in luna iunie, evolutie determinata de preocuparile investitorilor cu privire la finalul expansionismului monetar fara precedent din Statele Unite, dar si de criza de lichiditate din China. Indicele global MSCI a scazut pentru a doua luna consecutiv, cu 2,6% mom, pana la 1 433,6 p..

image001Dupa 7 luni consecutive de apreciere, indicele american S&P 500 a scazut cu 1,5% mom in iunie, la 1 606,28 p. (avans de 12,6% de la inceputul anului). Aceasta evolutie a fost determinata de intensificarea semnalelor cu privire la apropierea momentului de inflexiune in politica monetara a FED, dupa expansionismul monetar, fara precedent, implementat pe parcursul ultimilor ani.

image003

In Europa indicele Dow Jones Stoxx 600 a intrerupt seria aprecierilor (12 luni consecutiv) in iunie, consemnand un declin de 5,3% mom, pana la 285,02 p. (crestere de doar 1,9% de la inceputul anului). Majorarea costurilor de finantare a statelor determinata de apropierea de final a expansionismului monetar din Statele Unite (in contextul gradului ridicat de integrare a pietelor financiare) a anulat practic angajamentul Bancii Centrale Europene cu privire la continuarea expansionismului monetar in Zona Euro in trimestrele urmatoare.

image007
image005
Pe plan intern indicii bursieri au scazut in iunie, evolutie in ton cu sentimentul din pietele financiare internationale. Pietele emergente si de frontiera sunt cele mai afectate de asteptarile privind inflexiunea politicii monetare in Statele Unite, fapt reflectat de reducerea expunerii investitorilor internationali (indicii Shanghai Compozit si Bovespa au scazut cu peste 20% de la maximele anterioare). Indicele BET s-a depreciat cu 2,5% mom in iunie, pana la 5 261,8 p. (avans de doar 2,2% de la inceputul acestui an).

Scenariul central

Pe termen scurt, evolutia pietelor de actiuni pe mapamond va fi influentata de factori, precum: sezonul de raportari financiare trimestriale (T2), deciziile de politica monetara ale FED, rezultatul alegerilor din Germania si climatul fragil (economic, politic si social din Zona Euro), evolutia indicatorilor macroeconomici din China.

image009
Date fiind evolutiile recente ale indicatorilor macroeconomici pe mapamond, mentin scenariul central de previziune pentru pietele de actiuni pe termen scurt: benign / negativ.

Pe de o parte, semnalele de accelerare a economiei americane in a doua jumatate a anului curent vor fi contrabalansate de finalul expansionismului monetar implementat de FED in ultimii ani.

Pe de alta parte, am asistat in ultima perioada la semnale de intensificare a razboiului valutar intre principalele blocuri economice pe mapamond, ceea ce ar putea determina modificari in arhitectura sistemului monetar international (cu alte cuvinte, volatilitate pe pietele valutare).

Nu in ultimul rand, majorarea dobanzilor la titluri de stat se transmite pe mapamond, in contextul gradului ridicat de integrare a pietelor financiare, cu implicatii nefavorabile indeosebi pentru economiile care se confrunta inca cu un climat recesionist (majoritatea statelor din Zona Euro).

De asemenea, atrag atentia cu privire la intensificarea unor decalaje intre o serie de indicatori financiari, dar si la semnale de volatilitate (pietele de bunuri, obligatiuni si actiuni) in ultima perioada. Prin urmare nu modific scenariul central de previziune pentru evolutia pietelor de capital mature pentru urmatoarele 3 – 6 luni: range-ul (-7,5% : 5%).

Spre exemplu, mentionez decalajul intre dobanda la titluri de stat (pe 10 ani) si randamentul (real) al dividendului, pe de o parte, si rezultatul (real) pe actiune, pe de alta parte in Statele Unite. De asemenea, din perspectiva indicatorului PER, indicele S&P se tranzactioneaza in prezent la un nivel cu mult peste media istorica (date ajustate).

image011
Conform modelului FED actualizat cu evolutiile din primele 6 luni ale anului indicele S&P 500 ar putea sa scada cu pana la 9% (comparativ cu nivelul actual) in trimestrele urmatoare.


image017
image015
image013
Cu alte cuvinte, in acest scenariu central, recomand prudenta in ceea ce priveste expunerea pe pietele de actiuni pe termen scurt.

Intr-un scenariu alternativ negativ, am putea asista la tendinta descendenta de durata pe pietele financiare internationale mature (scaderi de peste 10% comparativ cu maximele din luna mai), evolutie care ar putea fi sustinuta de factori precum: iesirea capitalului din rally-ul monetar si redirectionarea acestuia catre economia reala; incapacitatea FED de a convinge pietele financiare in deciziile de inflexiune a politicii monetare; intensificarea razboiului valutar pe mapamond; reintensificarea altor factori de risc macro-financiari, politici si sociali.

Scenariul pozitiv pentru evolutia pietelor financiare internationale pe termen scurt este conditionat de reusita FED in a convinge pietele cu privire la oportunitatea inflexiunii politicii monetare, de neintensificarea factorilor de risc din Europa, de oprirea tendintei de decelerare din China, dar si de solutionarea favorabila a problemelor cu care se confrunta economia mondiala. Factori precum nivelul redus al vitezei de circulatie a banilor pe mapamond, iesirile recente de capitaluri din tarile emergente si de frontiera, majorarea costurilor de finantare pe mapamond in ultima perioada ma determina sa acord o pondere redusa acestui scenariu.

Riscuri

In prezent climatul macro-financiar global se mentine fragil, o serie de provocari fundamentale nefiind nici pe departe rezolvate in urma incidentei valurilor Marii Recesiuni. Pe de o parte, ma refer la potentialul economic, puternic afectat de deprecierea capitalului uman, dar si de volatilitatea si directionarea asimetrica a fluxurilor internationale de capital. Pe de alta parte, politicile macroeconomice care sustin cererea agregata par sa fi atins limitele (se pune in discutie eficienta acestora). Nu in ultimul rand, in sfera sistemului monetar international am putea asista la modificari importante. Cu alte cuvinte, se pune problema ordinii mondiale post-criza (pe plan global), dar si a mix-ului optim de politici economice (la nivel de regiune si de state). Dupa parerea mea, investitorii vor acorda atentie deosebita acestor elemente, un rally sustinut fiind dependent de solutionarea favorabila a acestor provocari.

Printre principalii factori de risc cu privire la scenariul central creionat mai sus subliniez: mix-ul de politici economice din Statele Unite si China (primele doua economii pe mapamond); riscurile determinate de posibilitatea unor realinieri de valute, in contextul razboiului valutar; incertitudinile de natura geopolitica – turbulente in regiunile sensibile ale globului (Egipt); reintensificarea divergentei economice in Zona Euro, in contextul majorarii costurilor de finantare a statelor; noi iesiri de capital din pietele emergente si de frontiera; factori de risc specifici pietei interne de capital (riscurile asociate negocierii unui nou acord cu FMI, persistenta si intensificarea secetei de capital, posibilitatea unei noi crize politice).

O reintensificare a factorilor de risc ar putea determina un sentiment negativ pe pietele de capital (corectii pe pietele mature (declin de cel putin 10%) si bear market pe pietele emergente si de frontiera (-20%)).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *