Revista presei economice – 11 octombrie 2013

ING Bank va permite autorizarea tranzactiilor online si fara digipass
Ziarul Financiar

ING Bank urmareste sa implementeze incepand de luna viitoare un sistem de urmarire a platilor considerate neobisnuite pentru utilizatorii serviciului de internet banking pe baza caruia folosirea  digipass-ului va deveni optionala in functie de caracteristicile unei operatiuni.

Noul sistem va lua in considerare frecventa si valoarea platilor, dar si anumiti parametrii confidentiali al utilizatorului avand capabilitatea astfel sa detecteze tranzactiile atipice. Astfel achizitiile care se incadreaza in tiparul obisnuit al clientului (Ex: plati recurente) vor putea fi autorizate prin simpla apasare a butonului OK/Confirma/Autorizeaza. De asemenea tranzactiile dintre conturile aceluiasi client nu vor mai necesita solicitarea parolei, un nou pas facut pentru simplificarea si reducerii timpului necesar derularii operatiunilor.

Banca intentioneaza sa incurajeze utilizarea noilor modalitati de autorizare in locul de digipassului, ING considera ca utilizarea acestuia pentru absolut orice fel de plata nu este tocmai practica.

 

Romtelecom va furniza si servicii de IT pentru BCR
Ziarul financiar

In urma castigarii unei licitatii organizate in acest an, Romtelecom a semnat un contract prin care va prelua furnizarea de servicii suport local IT la nivel national pentru cele peste 1 000 de puncte de prezanta ale celei mai mari banci locale, si anume BCR. Contractul insumeaza aproximativ 21 000 de echipamente.

“Contractul consolideaza parteneriatul strategic dintre cele doua parti, fiind complementar celui semnat intre Romtelecom, Cosmote Romania si BCR in 2011 pentru servicii telecom integrate, cel mai mare asemenea contract de pe piata la acel moment”

 

PREMIERA in razboiul creditori-banci privind CLAUZELE ABUZIVE. Un bucurestean a obtinut in instanta reducerea dobanzii la jumatate
Ziarul financiar

Curtea Suprema a emis, o decizie definitiva prin care obliga o banca sa reduca dobanda unui bucurestean la jumatate. In 2008 bucuresteanul a luat un credit de 100 000 de franci elvetieni, iar banca a decis sa ii creasca dobanda de la 5,7% la 6,99%, desi indicatorul de referinta a scazut constant. Instanta a decis ca banca nu poate modifica marja care a fost convenita in contractul de creditare. Altfel spus, judecatorii au decis ca bancile nu isi pot mari profitul prin majorarea discretionara a dobanzilor la credite. Este prima decizie definitiva prin care judecatorii dau castig de cauza creditorilor in disputa cu bancile privind clauzele abuzive.

 

BEI a aprobat o linie de credit de 50 mil. euro pentru turcii de la Garanti
Ziarul Financiar

Garanti Bank, va avea la dispozitie o linie de finantare de 50 milioane de euro de la Banca Europeana de Investitii (BEI) in scopul acordarii de credite pentru proiecte venite din partea intreprinderilor mici si mijlocii, companii de talie mijlocie sau entitati din sectorul public.

Imprumutul a fost aprobat de boardul BEI, ultimul pas fiind semnarea actelor pentru a se putea incepe tragerea fondurilor. Garantii se alatura astefel sustinerii creditarii pe zona companiilor, folosind financarea in valuta de la banca Uniunii Europene in conditiile in care bancile mama aloca mai putine resurse.

BRD a semnat de asemenea recent un contract de imprumut de 100 milioane de euro cu BEI, iar de asemenea portughezii de la Millennium Bank asteapta aprobarea pentru o linie de 30 milioane de euro, in conditiile in care banca mama de la Lisabona nu acorda fonduri suplimentare, fiind ocupata cu gasirea unui cumparator pentru filiala locala infiinatata in 2007.

Pe primul semestru din acest an Garanti Bank Romania a raportat un profit net de 17 mil. euro, de patru ori mai mare decat in aceeasi perioada a anului trecut. De asemenea, banca si-a majorat volumul de credite acordate clientilor din categoria IMM.

                               Tvigun Cazimir Eugen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *