Revista presei economice 29 octombrie 2014

Banii negri nu vor mai putea fi ascunsi in strainatate: Fiscul va sti totul despre conturi prin schimb de informatii cu alte state
Capital

Fiscul va putea afla toate informatiile privind transferurile de bani in conturile din strainatate ale persoanelor fizice si ale firmelor care eludeaza plata taxelor, potrivit Acordului multilateral pentru schimbul automat de informatii financiare semnat, azi, de Ministerul de Finante cu reprezentantii a 52 de state si jurisdictii.

Ce informatii vor putea fi schimbate in virtutea acestui acord? Date pentru identificarea persoanei (nume, adresa, cod identificare fiscala), date referitoare la numarul contului (sau un echivalent functional) date despre numele si numarul de identificare (daca exista) al institutiei financiare care face raportarea, despre soldul sau valoarea contului, in cazul unui cont de custode date referitoare la:, suma bruta a dobanzii, dividendelor sau a altor venituri pentru activele existente in cont, suma bruta a incasarilor din vanzarea sau rascumpararea activelor financiare

Odata intrat in vigoare, acest Acord va permite Romaniei sa faca schimb de informatii la nivelul standardului convenit de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), care prevede schimbul automat de informatii financiare intre tari si jurisdictii, in scopul identificarii persoanelor fizice sau firmelor care eludeaza fiscul, prin transferul banilor in conturi din strainatate. “Scopul declarat al realizarii acestui schimb de informatii este ca ANAF sa poata verifica, de pilda, daca pentru sumele depozitate in conturi din strainatate au fost platite impozite. Este un pas important spre transparentizarea veniturilor. Datorita acestor schimburi de informatii financiare, ANAF poate avea o imagine de ansamblu asupra soldurilor sau valorii conturilor detinute in strainatate de rezidentii fiscali romani”, a explicat ministrul Ioana Petrescu.

 

Bancherii de la Raiffeisen si BRD sunt cei mai activi brokeri pe bursa de obligatiuni
Ziarul Financiar

Bancile detin monopolul tranzactiilor cu obligatiuni si titluri de stat listate la bursa, o piata unde lichiditatea este de peste zece ori mai mica decat cea de pe piata actiunilor. Mai putin de jumatate dintre cele 40 de firme de brokeraj sunt active si pe piata obliga­tiunilor a Bursei de Valori Bucuresti. In prezent, sunt disponibile la tranzactionare 65 de emisiuni de obligatiuni, a caror valoare totala este de aproximativ 14,7 miliarde de lei (3,3 mld. euro). Dintre acestea 35 sunt obligatiuni emise de municipalitati, 23 sunt emisiuni de titluri de stat, iar sapte sunt obligatiuni corporative, din care una este emisa de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare.

Raiffeisen Bank si BRD SocGen controleaza 98% din piata tranzactiilor cu obligatiuni, cu transferuri anuale intermediate in valoare cumulata de 1,6 miliarde de lei. Raiffeisen Bank a intermediat tranzactii de peste un miliard de lei in acest an. Desi nu a intermediat tranzactii cu obligatiuni in lunile septembrie si august, BRD s-a mentinut in acest an pe pozitia a doua, cu tranzactii intermediate in valoare de 659,7 milioane de lei.

 

BCR a vandut de la inceputul anului peste 160 kilograme de aur
Ziarul Financiar

BCR, care comercializaza din 2013 aur direct in sucursale, a vandut de la inceputul anului peste 160 kilograme de metal pretios. Cantitatea vanduta cuprinde atat aurul comercializat pe baza de precomanda, cat si cel vandut la ghiseu. Anterior lansarii serviciului de comercializare la ghiseu, metalul pretios putea fi achizitionat doar pe baza unei precomenzi.

“Cea mai mare parte a vanzarilor de aur o reprezinta vanzarile directe la ghiseele bancii, iar cele mai solicitate sunt monedele. Recent, BCR a inceput sa vanda noi monede de aur din categoria “aur de investitii”, Krugerrand (Africa de Sud) si ducati austrieci, din care am vandut deja cateva zeci de monede de diferite greutati”, a declarat Laura Hexan, sefa departamentului de produse de trezorerie retail din cadrul BCR.

Monedele sudafricane au greutati intre 3,39 si 33,93 de grame si costa intre 530 de lei si 4.835 de lei.Ducatii austrieci cantaresc intre 3,49 si 13,96  grame si au preturi intre 543 de lei si 2.195 de lei.Reprezentantii BCR spun ca majoritatea clientilor cumpara monedele pentru cadouri la diferite evenimente.

Tvigun Cazimir Eugen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *