Revista presei economice 6 noiembrie 2014

Profitul net al BVB Bucuresti a urcat cu 71% in primele noua luni, la 2,1 mil. Euro
Ziarul Financiar

Profitul net al Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a urcat cu 71% in primele noua luni, la 9,33 milioane de lei (2,1 milioane de euro), compania realizand astfel 94% din castigul bugetat pentru tot anul in curs. In primele noua luni ale anului trecut, profitul net s-a situat la 5,46 milioane de lei. Rezultatele financiare pentru primele noua luni ale anului 2014 urmaresc trendul ascendent al pietei, care a beneficiat de o serie de masuri de ordin structural si operational implementate in ultimul an. Investitiile in infrastructura si proiecte de dezvoltare a pietei au inceput sa se concretizeze si s-au tradus printr-o imbunatatire a activitatii de tranzactionare.

Valoarea tranzactiilor cu actiuni, unitati de fond, obligatiuni si titluri de stat s-a situat la 11,14 miliarde de lei (2,5 miliarde de euro) in urcare cu 45% fata de aceeasi perioada a anului trecut, ca urmare a cresterii pe segmentul tranzactiilor cu actiuni si unitati de fond. Astfel, valoarea transferurilor cu actiuni si unitati de fond a avansat cu 56%, la 10,27 miliarde de lei (2,3 miliarde de euro).

 

Strainii au doar 10% din totalul firmelor, 20% din salariati, dar realizeaza jumatate din cifra de afaceri
Wall Street

Companiile cu actionari straini, respectiv 63.000 de firme care figureaza in prezent cu bilant depus pe anul 2013, au raportat anul trecut o cifra de afaceri cumulata de 554 mld. lei (125 mld. euro), jumatate din cifra de afaceri totala a firmelor din economia locala. In Romania sunt 643.000 de firme care au depus situatiile financiare pentru anul 2013 si au avut o cifra de afaceri cumulata de 1.113 mld. lei (251 mld. euro), un profit net de 63 mld. lei (14,2 mld. euro) si pierderi de 47 mld. lei (10,6 mld. euro), potrivit datelor de la Registrul Comertului. Numarul total de angajati din aceste companii a fost de 4,037 milioane de oameni, arata aceeasi sursa. Strainii genereaza insa 50% din cifra de afaceri totala si au intre 20-25% din nu­marul total de angajati din com­panii. In Romania erau active la inceputul acestui an 192.000 de firme cu participare straina la capital, insa doar o treime dintre acestea au raportat rezultatele financiare pe anul 2013 pana la jumatatea lunii septembrie.

 

Fitch confirmat ratingurile BRD-Groupe Societe Generale (BRD), Bancii Comerciale Romane (BCR) si Garanti Bank
Capital

Ratingul pentru datoriile pe termen lung al BRD si cel al BCR au fost mentinute la nivelul BBB+, iar cel al Garanti Bank la BB+, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara. In mod normal, ratingul BCR ar fi fost cu o treapta sub cel al Erste Group (care beneficiaza de rating A, cu perspectiva negativa), si anume A-, cu perspectiva negativa. Calificativul BCR este constrans insa de plafonul de tara al Romaniei, BBB+, noteaza Fitch.

In cazul BRD, agentia noteaza faptul ca exista o probabilitate mare ca banca sa beneficieze de sprijin din partea bancii mama, Societe Generale (rating A, cu perspectiva negativa). Fitch mentioneaza, ca si in cazul BCR, faptul ca in mod normal ratingul BRD ar fi fost cu o treapta sub nivelul calificativului Societe Generale, dar este constrans de plafonul de tara BBB+, cu perspectiva pozitiva. Fitch considera ca BRD are o importanta strategica pentru Societe Generale, avand in vedere concentrarea bancii franceze pe piata din Romania. Integrarea puternica a BRD cu managementul, membrii board-ului si sistemele de risc ale bancii mama dovedesc acest lucru.

In cazul Garanti Bank, ratingurile sunt sustinute de importanta strategica a bancii pentru Turkiye Garanti Bankasi (rating BBB-, cu perspectiva stabila), cu care are imparte acelasi brand si aceleasi sisteme IT. Perspectiva stabila a ratingului Garanti Bank reflecta perspectiva calificativului bancii mama.

Loredana Iuliana Baltag

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *