Revista presei economice- 12 septembrie 2013

Cele mai intalnite profesii la romani
Capital

Conform unei anchete realizate de catre Institutul National de Statistica (INS) pe un esantion de 22.000 de intreprinderi din diferite activitati economice, reprezentativ la nivelul economiei nationale, in Romania sunt aproape un milion de muncitori (calificati si necalificati), peste 465.000 de operatori de masini si instalatii si peste 227.000 de profesori si educatori.

Pentru efectuarea acestei analize, INS a luat in calcul doar salariatii cu program complet de lucru, care au lucrat cel putin 23 de zile in luna octombrie 2012 si au fost platiti integral pentru zilele lucrate, si care lucreaza in intreprinderi cu cel putin patru angajati. La aceasta ancheta, rata de raspuns a fost de 96,77%.

Potrivit aceleiasi anchete, in tara noastra lucreaza peste 212.000 de vanzatori, casieri si lucratori comerciali (cu exceptia casieriilor din banci), peste 176.000 de soferi si conducatori de masini si utilaje, 96.000 de ingineri, peste 95.000 de directori si 59.000 de economisti.

Daca repartizam salariatii supusi analizei de catre INS pe grupe majore de ocupatii, putem observa ca cei mai multi romani lucreaza cu forme legale ca muncitori, ca specialisti cu studii superioare si ca lucratori in comert si servicii.

 

BRD, BCR, Banca Transilvania si CEC Bank, in topul celor mai puternice 50 de branduri romanesti
Banking News

Compania de cercetare Unlock Market Research a realizat un top al celor mai puternice 50 de branduri romanesti, in care se regasesc si cele mai cunoscute 4 banci din Romania, BRD, BCR, Banca Transilvania si CEC Bank.

Conform acestui top, cel mai puternic brand romanesc este Borsec, lider in ultimii doi ani, urmat de brandul concurent Dorna. Cele mai mari ascensiuni in acest top au fost reusite de catre brandurile Zuzu, Caroli si Dedeman care au urcat in acest top cu 13, 16 si respective 12 locuri.

In ceea ce priveste pozitionarea bancilor in acest top, BRD este cea mai bine clasata ocupand locul 24, urmata de BCR – locul 27, Banca Transilvania – locul 31 si CEC Bank pe pozitia 40.

Acest proiect privind cele mai puternice 50 de branduri romanesti, “BrandRO”, a inceput acum patru ani si deja in fiecare an sunt din ce in ce mai multi consumatori si companii care asteapta cu interes cartea si topul.

Practic, companiile au inceput sa inteleaga importanta unui brand, deoarece puterea acestuia consta in perseverenta si o strategie pe termen lung, iar consumatorul se intoarce catre brandurile romanesti si apreciaza din ce in ce mai mult unicitatea si valoarea unui astfel de produs.

 

Oracle Romania are aproximativ 2.500 de angajati in Bucuresti
Wall-Street

Conform declaratiei directorului general al Oracle Romania, Sorin Mindrutescu, cel mai mare producator de software de pe piata locala are aproximativ 2.500 de angajati care lucreaza la sediul din Bucuresti.

Grupul Oracle, cu afaceri pe piata locala de 105 milioane de euro anul trecut, are la nivel global 18.000 de angajati pe segmentul de suport, iar 2.300 dintre acestia (respectiv 13%) lucreaza la Bucuresti.

In centrele de servicii de la nivel global, Oracle ofera suport in 29 de limbi straine, iar in cadrul filialei din Bucuresti, angajatii lucreaza cu 27 de limbi straine.

Cu toate ca gigantul Oracle are aproape 20 de centre de servicii in capitala, conducerea a declarat ca nu exista obiective de extindere si in alte orase in urmatoarea perioada.

 

Catalin Iftenie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *