Revista presei economice – 10 decembrie 2013

Credit acordat de BRD pentru Aqua Carpatica in valoare de 14 mil. Euro
Ziarul Financiar

BRD Groupe Société Générale a acordat un credit in valoare totala de 14 milioane euro producatorului apei Aqua Carpatica, fondurile urmand sa fie utilizate pentru extinderea capacitati de productie a apelor minerale si pentru finantarea activitatii curente. Analiza, acordarea si derularea creditului catre Carpathian Springs, parte a Valvis Holding, sunt realizate prin intermediul sucursalei BRD Suceava. Prin aceasta finantare, BRD sustine dezvoltarea performanta a unei companii romanesti de top pe piata extrem de competitiva a apelor minerale.

 

Banca Transilvania a ajuns la o cota de piata de 17% in functie de tranzactiile realizate cu cardul
Capital 

Banca Transilvania a ajuns la un portofoliu de doua milioane de carduri si la o cota de piata de 17%, in functie de volumele de tranzactii generate prin card. Comparativ cu 2012, Banca Transilvania a inregistrat cresteri de 13% la volumele totale tranzactionate cu cardul, de 25% la numarul platilor la comercianti, de plus 260% la volumele tranzactiilor e-commerce si de 430% la numarul de tranzactii e-commerce. Banca Transilvania are o retea de 18.500 de POS-uri si aproape 900 de bancomate.

Comunicate de presa

BCR lanseaza cel mai avantajos program de loialitate pentru cardurile de credit
BCR

Bucuresti, 10 decembrie 2013 – Banca Comerciala Romana (BCR) a lansat, recent, noul program de loialitate aferent cardurilor de credit pentru persoane fizice – Programul “Bun de plata”, prin care se va acorda un cash back lunar de 2%,  1% cash back aniversar, rate cu 0% dobanda la magazinele partenere, reduceri speciale la partenerii selectati. Prin Programul “Bun de plata” cardul de credit BCR aduce astfel beneficii clientilor si devine o modalitate de plata preferata mai comoda si, in esenta, mai ieftina decat numerarul.

 

Perspectivele de angajare sunt pozitive, dar modeste, releva Studiul Manpower privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca
ManpowerGroup Romania

Angajatorii din Romania isi vor creste numarul total de angajati in primul trimestru al anului 2014, dar marjele de crestere sunt modeste, releva cel mai recent Studiu Manpower privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca. Previziunea Neta de Angajare ajustata sezonier este de +4%, relativ stabila fata de trimestrul anterior, dar moderat mai slaba decat cea din trimestrul I/2013. 78% din cei 625 de angajatori romani intervievati nu intentioneaza nici sa-si creasca, nici sa-si descreasca numarul total de angajati, in timp ce 11% previzioneaza o crestere a personalului si 10% planuiesc o scadere a acestuia.

Planurile de angajare sunt pozitive in sase din cele zece sectoare de activitate analizate in studiu, in timp ce angajatorii din alte trei sectoare se asteapta la o scadere a numarului de angajati. Intentiile de angajare cele mai ferme se raporteaza in Industria prelucratoare, a carei Previziune Neta de Angajare este de +13%. La polul opus se situeaza sectorul Constructiilor, unde angajatorii indica o Previziune Neta de Angajare de -11%, raportand o valoare negativa pentru al patrulea trimestru consecutiv. Previziunea este neschimbata fata de trimestrul IV/2013, dar inregistreaza o scadere de 15 puncte procentuale fata de valoarea din trimestrul I al lui 2013. De altfel, intentiile de angajare sunt mai scazute decat in primul trimestru din 2013 in opt din cele zece sectoare de activitate. Declinul cel mai abrupt se inregistreaza in sectorul de Comert cu ridicata si cu amanuntul, unde Previziunea Neta de Angajare de +2% este cu 20 de puncte procentuale mai mica decat cea din trim. I/2013. Cresterea cea mai semnificativa vizeaza Agricultura, vanatoarea, silvicultura si pescuitul, sector unde Previziunea Neta de Angajare a crescut cu 8 puncte procentuale atat fata de trimestrul anterior, cat si fata de primul trimestru al lui 2013, ajungand astfel la +12%.

Perspectivele sunt predominant pozitive si din punct de vedere regional. In cinci din cele opt  regiuni, angajatorii anunta Previziuni Nete de Angajare cu valori pozitive. Acestia prevad  o activitate de angajare mai intensa in regiunile Centru si Sud, unde Previziunea Neta de Angajare este de +8%. In Sud, intentiile de angajare au crescut dramatic fata de trimestrul anterior, imbunatatindu-se cu 17 puncte procentuale. Angajatorii din Vest sunt insa mult mai putin optimisti: Previziunea Neta de Angajare s-a redus cu 11 puncte procentuale fata de trimestrul anterior, atingand -3%, cea mai mica valoare inregistrata in regiune din trimestrul III/2010 si pana in prezent. Cea mai putin ofertanta piata a fortei de munca va fi insa cea din Sud-Est. Angajatorii din regiune se asteapta la o Previziune Neta de Angajare de -4%, cu 6 puncte procentuale mai mica decat cea din trimestrul anterior si cu 17 puncte procentuale mai scazuta  decat cea din trimestrul I al lui 2013.

Loredana Iuliana Baltag

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *