Revista presei economice – 20 ianuarie 2014

Neimpozitarea profitului reinvestit devine un obiectiv realizabil
Capital

In conditiile economice actuale, marcate de masuri economice asumate si un trend crescator al absorptiei de fonduri europene, neimpozitarea profitului reinvestit devine un obiectiv realizabil.

Premierul Victor Ponta vede sanse mari in atingerea acestui obiectiv, punctand aspecte importante precum cresterea economica, mentinerea sub control a deficitului, atragerea de fonduri europene care au fost inregistrate in anul 2013 si care preconizeaza ca vor continua si in 2014. Mai mult, in 2014 vor continua masurile de stimulare, pe de o parte, a echilibrelor sociale, iar pe de alta parte – pentru industria privata.

Neimpozitarea profitului reinvestit este o masura de relansare economica pe care Guvernul o are in vedere, in functie de impactul bugetar pe care il vor arata analizele.

In cazul in care analizele arata ca masura de neimpozitare a profitului reinvestit este viabila, ea se poate aplica si concomitent cu reducerea CAS cu 5%, care este prevazuta in scrisoarea de intentie cu FMI si se va aplica incepand cu 1 iulie.

 

BRD va acorda credite de 20 milioane euro prin programul JEREMIE
Wall-Street

Prin noul parteneriat incheiat cu Fondul European de Investitii (FEI), BRD Group Societe General  isi extinde gama de produse de finantare destinate IMM-urilor din Romania. BRD urmeaza sa acorde IMM-urilor credite de 20 milioane euro prin programul JEREMIE.

Acest program este lansat de Comisia Europeana in parteneriat cu Fondul European de Investitii si permite statelor membre si regiunilor din Uniunea Europeana sa dedice resurse nationale si din fonduri structurale pentru a crea instrumente financiare destinate IMM-urilor.

BRD  ofera IMM-urilor interesate de noul instrument JEREMIE finantari (credite de investitii si credite de capital de lucru) in valoarea de 20 de milioane de euro la o dobanda partial subventionata (50% fata e nivelul standard) si garantii reduse.

 

Cotatiile monedei nationale au crescut usor spre 4,54 lei/euro
Wall-Street

Cursul BNR isi continua ascensiunea, cotatiile monedei nationale au crescut usor spre 4,54 lei/euro in prima parte a sesiunii interbancare, astfel ca Banca Nationala a Romaniei a publicat un curs de referinta de 4,5374 lei/euro, cu 0,73 bani mai mare comparativ cu vineri.

Leul s-a depreciat si in raport cu dolarul american, rata de schimb majorandu-se cu 1,71 bani, la 3,3472 lei/dolar.

Dobanzile bancilor comerciale pentru depozitele atrase  (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi publicate astazi au fost ramas in intervalul 0,51 – 1,01%. Dobanzile practicate pentru plasamentele cu scadenta de o saptamana sunt de 0,72 – 1,22% pe an, usor peste nivelurile din sedinta anterioara, cand s-au situat la 0,65% -1,15% pe an.

 

Comunicat de Presa
BCR ieftineste creditele Prima Casa si scade dobanzile la creditele in lei

Banca Comerciala a Romaniei (BCR) a redus dobanzile la credite cu pana la 1%, inclusiv in cazul creditelor Prima Casa. Ajustarile privitoare la aceste dobanzi se vor realiza in raport cu istoricul bun de creditare al clientului, comportamentul tranzactional cu banca, vechime si continuitate in munca a clientului.

Conform bancii, 80% dintre clientii bancii vor avea acces la credite cu dobanzi sub 10%.

In cazul creditelor ipotecare cu dobanda fixa, reducerea este de 1%, aceasta ajungand la valoarea de doar 5,25% pentru clientii care isi incaseaza salariul in cont la BCR. Pentru creditele cu dobanda variabila pe toata perioada marja va fi redusa cu 0,4%, dobanda plecand de la 5,49%.

Noile dobanzi la creditele de nevoi personale variaza intre 8,6% si 9,9% pe an. Clientii eligibili pentru programul Prima Casa vor avea dobanzi de la 4,44%. BCR reduce costul creditelor acordate in cadrul Programului Prima Casa, prin majorarea bonusului de dobanda acordat clientilor care isi incaseaza/vor incasa salariul la BCR, de la 0,2% la 0,5%.

Adina Apatachioae 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *