Revista presei economice – 20 martie 2014

Depozitele bancare pe 1-2 ani aduc cele mai mari castiguri
Ziarul Financiar

Deponentii care isi tin banii la banca pe o perioada cuprinsa intre unu si doi ani primesc cele mai mari rate de dobanda, respectiv o medie de 4,36% pe an, in timp ce sumele blocate in contul de depozit mai mult de doi ani sunt bonificate cu rate semnificativ mai mici (media fiind de 2,77% pe an), potrivit datelor publicate de BNR in buletinul pe luna ianuarie. Sumele depuse pe trei, sase sau noua luni sunt bonificate cu o dobanda medie de 3,78% pe an.

“Cred ca structura pe maturitati este afectata de doi factori: un numar destul de mic de banci care ofera depozite cu maturitati mai mari de doi ani si lipsa de predictabilitate a pietei. Romania este in continuare o tara emergenta, ceea ce induce o volatilitate destul de mare a factorilor de piata pentru perioadele lungi de timp”, afirma Mihai Patrulescu, senior economist al Unicredit Tiriac.

Numai un sfert din banci au in oferta depozite cu scadenta de doi ani, ratele de dobanda oferite fiind cuprinse intre 3,3 si 4,3% pe an, in timp ce scadente mai mari ofera numai trei banci (BRD, Raiffeisen si ProCredit).

 

Cea mai mare banca germana angajeaza 500 de oameni la Bucuresti ca sa produca software
Ziarul Financiar

Deutsche Bank va inaugura in Bucuresti, pana la finele lunii iunie, un centru global de tehnologie, unde va crea aplicatii software pentru banca germana si care va avea 100 de angajati pana la jumatatea acestui an si 500 pana in 2016.

Denumit DB Global Technology, centrul va fi condus de Marian Popa (59 ani). Anterior, in perioada 2004-2012, Popa a condus Endava CEE, un proiect greenfield in cadrul caruia numarul salariatilor a crescut de la 40 la 800 de angajati, distribuiti in patru sedii din Europa Centrala si de Est. “Marian Popa are o experienta semnificativa si realizari profesionale importante in industria IT&C, acumulate pe parcursul unei cariere de exceptie in pozitii de top management detinute in Romania si in afara tarii si credem ca va contribui semnificativ la succesul centrului global de tehnologie de la Bucuresti”, a declarat reprezentantul Deutsche Bank in Romania, Mihai Ionescu.

Deutsche Bank este prezenta pe piata din Romania din anul 1998 si furnizeaza produse si solutii personalizate pentru clientii bancii corporative si ai bancii de investitii, servicii de tranzactii bancare pentru clienti corporativi si institutionali, precum si servicii de private banking pen-tru clientii persoane fizice.

 

BCR le-a luat grecilor de la Bancpost directorul canalelor de distributie in retail

Marian Ignat, fost responsabil cu dezvoltarea canalelor electronice in Bancpost timp de aproape opt ani, a fost recrutat de BCR pentru pozitia de director executiv al Directiei managementul canalelor de retail. El ocupa astfel pozitia lasata libera de Bogdan Marin, care a preluat un post de senior manager in departamentul de consultanta pe strategii si operatiuni la Deloitte. Marian Ignat, 39 de ani, venise la Bancpost in 2006 de la Banca Transilvania. El a gestionat toate proiectele mari de modernizare a distributiei pe zona de retail de la serviciul de internet banking Fastbanking, care si-a extins constant gama de facilitati, pana la reteaua de automate speciale pentru plati, cu cititoare de coduri de bare. Bancpost era in 2007 una dintre primele banci mari de pe piata de retail care investeau intr-un parc extins de astfel de masini, multe disponibile in regim nonstop.

BCR a decis in 2012 sa dezvolte aceasta zona de servicii prin instalarea a 400 de masini care sa preia din tranzactiile de la ghiseu. Marian Ignat a plecat din Bancpost de pe pozitia de director al diviziei canale de distributie. El a absolvit programul de EMBA al Universitatii Sheffield.

Tvigun Cazimir Eugen

Leave a Reply

Your email address will not be published.