Revista presei economice 9 iulie 2014

BCR a mai instalat 50 de ghisee automate
Wall Street

BCR si-a extins reteaua de ghisee automate cu inca 50 de aparate, ajungand astfel la un numar de 450 de astfel de automate. Banca sustine ca prin utilizarea acestora, clientii au economisit peste 250.000 de ore din timpul lor, dupa ce au realizat tranzactii de 1,12 miliarde lei.
Banca Comerciala Romana a dezvoltat conceptul de Self Service prin instalarea acestor Ghisee Automate de Plati (APT) in noiembrie 2012. De atunci si pana in prezent au fost efectuate peste 3,8 milioane de tranzactii, de 1,12 miliarde de lei. La aceste echipamente clientii BCR, persoane fizice, pot efectua singuri operatiunile dorite – plata facturilor, alimentarea conturilor curente sau rambursarea sumelor pentru cardul de credit. Tranzactiile pot fi efectuate exclusiv in lei si beneficiaza de comision zero.

SIF-urile au marcat pierderi de 21 mil. € in cateva zile ca urmare a prabusirii actiunilor Erste cu 23%
Ziarul Financiar

SIF Banat-Crisana (SIF1)  a avut cel mai mult de suferit in urma corectiilor drastice inregistrate in ultimele patru zile de titlurile bancii austriece Erste Bank cu 23% pe bursele de la Bucuresti si Viena, valoarea participatiei detinute de SIF la Erste scazand cu aproximativ 82,9 mil. lei (aproape 19 mil. euro). Erste a anuntat joia trecuta ca avansul provizioanelor pentru riscul de credit in Romania si in Ungaria va conduce la o majorare in acest an cu 700 milioane de euro a costului riscului pentru Erste Group, pana la 2,4 mld. euro, iar banca va inregistra pierderi record in acest an, de 1,6 miliarde de euro, dupa un profit simbolic consemnat anul trecut, de doar 61 mil. euro. La 31 martie SIF Banat-Crisana detinea peste 3,4 milioane de titluri Erste Bank, reprezentand 0,8% din capitalul bancii austriece, in numai cateva zile valoarea participatiei coborand de la 360 mil. lei la 277 mil. lei. Corectiile de pe titlurile Erste au sters circa 5% din activul net al SIF.

BERD si ING se pot implica in managementul Electrica
Capital

Oferta Electrica a adunat 444 milioane euro in urma ofertei publice desfasurate la Bucuresti si la Londra. Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a intrat in actionariatul Electrica cu un pachet de 8,6%, pentru care a platit 75 milioane euro. Astfel, statul roman ramane majoritar cu aproape 49% din actiuni, BERD ocupa locul al doilea, iar pe locul al treilea se gaseste ING, grupul financiar olandez. Aproximativ 40% dintre actiuni sunt impartite intre mai mult de 11.600 de investitori, in principal de retail. Pentru transa investitorilor institutionali au fost alocate 139,98 milioane actiuni, dintre care 104,8 milioane vor intra la tranzactionare pe piata de la Bucuresti, pretul de pornire fiind de 11 lei pe titlu. Restul de 8,79 milioane actiuni vor ajunge pe piata londoneza sub forma de certificate globale de depozit  (GDR), cu pretul de pornire de 13,6 dolari.

Loredana Iuliana Baltag

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *