Revista presei economice – 14 aprilie 2014

Topul bancilor din Europa dupa numarul de concedieri
Ziarul Financiar

Conform studiului realizat de Reuters, cele mai mari 30 de banci din Europa in functie de capitalizare, au renuntat anul trecut la 80.000 de angajati, reprezentand 3,5% din total. Numarul de posturi din sectorul bancar, conform declaratiilor lui Antoine Morgaut, nu va mai reveni la nivelul inregistrat in 2008, cand cele mai mari 25 de banci aveau peste 1.95 milioane de angajati, fata de 1.7 milioane in prezent.

Cele mai importante reduceri de personal au fost in cadrul bancii spaniole Bankia, care a renuntat la 23% din angajati, Banca italiana UniCredit, care a renuntat la 8.480 de angajati; KBC din Belgia, care a renuntat la 22% dintre angajati (7,938).

Doar 3 dintre marile banci au inregistrat o crestere a numarului de angajati: Barclays, Handelsbanken si Deutsche Bank.

 

Romania figureaza cu a treia cea mai abrupta scadere lunara din Europa
Wall Street

Productia industriala din Romania a inregistrat una dintre cele mai abrupte scaderi din UE, in conditiile in care la nivel european aceasta a crescut in februarie cu 0,4% fata de ianuarie, respectiv cu 2,1%  fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Conform unei analize Eurostat, Romania figureaza cu a treia cea mai abrupta scadere lunara din Europa, dupa Croatia si Estonia. Valorile inregistrate in februarie fata de ianuarie, au fost in Croatia cu 2,8% mai mici, in Estonia cu -2,2%, Romania -1,3%. Cele mai bune evolutii au fost in Malta (5,4%), Irlanda (5%) si Lituania (2,5%).

 

Comunicat de presa

BCR elimina comisioanele OUR garantat pentru platile in valuta catre banci din cadrul Grupului Erste

Banca Comerciala Romana (BCR) a eliminat, recent, comisionul OUR garantat care se aplica pentru operatiunile de plati indiferent de valuta, initiate catre beneficiari ce detin conturi in banci din cadrul Erste Bank Group.

Comisionul OUR este modalitatea de comisionare aferenta tranzactiilor in valuta potrivit careia comisioanele tuturor bancilor de pe traseul platii sunt suportate de catre ordonator. Comisionul OUR garantat exclude posibilitatea decontarii ulterioare a eventualelor comisioane. Comisionul platii este acum suportat de ordonator o singura data, la efectuarea platii.

Aceasta initiativa vine in sprijinul clientilor persoane fizice, persoane fizice autorizare si persoane juridice care efectueaza plati catre banci din cadrul Erste Bank Group. Sunt incurajate astfel platile in valuta in cadrul Erste Bank Group, proiect initiat in Februarie 2013 o data cu lansarea serviciului FIT Payments 2.0. (Fast Intragroup Transfers).

Ciprian Gabriel Raicu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *