Revista presei economice 23 iulie 2014

Depozitele populatiei si firmelor s-au diminuat in luna iunie
Capital
Depozitele populatiei si firmelor la banci au scazut in luna iunie 2014 cu 0,5% comparativ cu luna mai, ajungand la valoarea de 214,14 miliarde de lei.
Aceasta situatie a fost inregistrata in conditiile in care economiile in lei au crescut cu 0,1%, insa cele in valuta au scazut cu 1,6%.
Depozitele clientilor neguvernamentali au crescut cu 5,9% comparativ cu luna iunie 2013. In ultimul an, firmele au economisit cel mai mult, inregistrand o crestere de 12,6% a depozitelor in lei, dar si o majorare cu 2,4% a depozitelor in valuta.
Luna iunie a marcat o scadere la nivelul creditului pentru populatie si firme
Capital
Soldul creditelor acordate de banci firmelor si populatiei a scazut, in iunie, cu 0,7% comparativ cu luna mai si cu 3,9% fata de aceeasi luna a anului anterior. Valoarea creditelor acordate acestor clienti a ajuns la 215,4 miliarde de lei datorita scaderii puternice a finantarii in valuta.
Comparativ cu luna anterioara, in luna iunie creditul in lei a crescut in aproximativ aceeasi masura atat pentru populatie, cat si pentru firme (0,7%, respectiv 0,6%). Fata de iunie 2013, creditul in lei pentru populatie a crescut cu 8,7%, iar finantarea firmelor in moneda nationala cu 6,4%.
Soldul creditelor acordate in valuta populatiei a scazut cu 1% in luna iunie cumparativ cu mai 2014, iar cele acordate firmelor s-a dminuat cu 0,6%. Comparativ cu luna iunie a anului trecut, volumul creditelor in valuta acordate populatiei au inregistrat un avans de 8,7% si de 13,3% in cazul creditelor in valuta acordate firmelor.
Exista 12 argumente care sustin reducerea CAS de la 1 octombrie
Financiarul
Premierul Victor Ponta a declarat ca exista 12 argumente ce tin de politicile economico-bugetare care ar putea permite reducerea CAS de la 1 octombrie.
Acestea elemente ar fi: cresterea economica, reducerea deficitului bugetar, datoria publica, redresarea industriei, cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene, investitiile in infrastructura, marirea salariilor, a pensiilor, locurile de munca create, politica fiscala, incasarile la buget si reforma ANAF.
Romania a trecut la o crestere economica stabila si fundamentala dupa cea mai grava recesiune de dupa anul 2000, iar aceasta situatie poate fi mentinuta in conditiile respectarii unor conditii de stabilitate si predictibilitate, a declarat premierul.
Adina Apatachioae
Leave a Reply