Pietele financiare internationale – evolutii luna Octombrie 2012

  Andrei Radulescu, Senior Investment Analyst SSIF Broker

 Pietele de capital au intrerupt in octombrie seria aprecierilor initiata in iunie, indicele global MSCI consemnand o corectie de 0,8%, pana la 1 301,52 p.. Trebuie insa mentionat faptul ca am asistat la evolutii divergente ale indicilor din pietele americane si europene.

 Pe de o parte, indicii americani s-au depreciat in octombrie, pe fondul comunicatelor companiilor cu privire la evolutia rezultatelor la 9 luni, dar mai ales a previziunilor cu privire la evolutia rezultatelor pentru anul 2013.

 Pe de alta parte, indicii europeni s-au apreciat, ca urmare a diminuarii in intensitate a preocuparilor cu privire la situatia datoriilor suverane (primele de risc suveran au consemnat scaderi generalizate, evolutie determinata si de concluziile Summit-ului European – accelerarea procesului de realizare a Uniunii bancare).

 Indicele S&P 500 a scazut cu 2% pe parcursul lunii octombrie, pana la 1 412,16 p. (avans de 12,3% de la inceputul anului), evolutiile predominant favorabile ale indicatorilor macroeconomici fiind contrabalansate de surprizele raportarilor financiare trimestriale ale companiilor (mentionez in acest context sectorul tehnologic).

 Pe de alta parte, indicele pan-european Dow Jones Stoxx 600 a crescut cu 0,7%, pana la 270,3 p. (avans de 10,5% de la inceputul anului), remarcandu-se sectorul financiar, cu o crestere lunara de 4,3%, evolutie determinata de diminuarea primelor de risc suveran, in contextul accelerarii procesului de creare a uniunii bancare in Europa.

 Pe plan intern indicele BET a crescut cu 4,2% in octombrie, la 4 925,2 p. (avans de 13,6% de la inceputul anului), remarcandu-se companiile din sectorul bancar – evolutie in ton cu congenerele europene (TLV si BRD s-au apreciat cu 6,2%, respectiv 8,6%).

 Scenariul central

 Pe termen scurt evolutia pietelor de capital va fi influentata in principal de comportamentul indicatorilor macroeconomici din Statele Unite, Zona Euro si China, mai ales dupa finalul sezonului de raportari financiare. Totodata, recomandarile emise de analistii companiilor de brokeraj dupa incorporarea rezultatelor la 9 luni vor avea impact asupra performantei pietelor de capital.

 Evolutia indicatorilor macroeconomici din Statele Unite va fi influentata de modul de solutionare a problemei fiscal cliff, dar si de rezultatul alegerilor prezidentiale (in urma carora se vor defini prioritatile de politica economica pentru urmatorii 4 ani).

 Economia americana a prezentat recent o serie de semnale de inflexiune (de trecere de la un proces de decelerare, la un proces de accelerare graduala), care trebuie confirmate in perioada urmatoare. Dupa parerea mea, pietele de capital incorporeaza in acest moment o solutionare favorabila a problemei fiscal cliff.

La nivelul Zonei Euro este ridicata probabilitatea prelungirii contractiei economiei pana la finele anului curent. Practic, investitorii vor acorda in continuare atentie ridicata derularii problemei datoriilor suverane (situtiei critice a statelor din flancul sudic, unde procesul de ajustare macroeconomica pare imposibil). Totodata, investitorii vor fi atenti la semnalele macroeconomice care vor indica inflexiunea (iesirea din contractie spre relansare graduala).

 In Asia am asistat recent la evolutii divergente intre economiile Japoniei (deteriorare a indicatorilor) si Chinei (semnale de stabilizare). Aceste economii se mentin dependente de evolutia cererii din statele dezvoltare.

 Consider in continuare ca scenariul cel mai probabil de evolutie a pietelor de capital pe termen scurt este range-ul (-7,5% : 7,5%) in statele dezvoltate, respectiv (-15% : 15%) in statele emergente. Dupa parerea mea cresteri importante si durabile fata de momentul actual sunt dependente de aparitia unor semnale concrete de relansare sustenabila a fluxurilor investitionale in economia reala pe mapamond. Pe de alta parte, atrag atentia cu privire la persistenta la un nivel ridicat a factorilor de risc (macro-financiar), atat in Statele Unite, dar si Zona Euro sau Asia.

 Riscuri

 O evolutie ascendenta sustenabila a pietelor de capital este dependenta de relansarea durabila a investitiilor de catre companiilor private.

Trebuie mentionat faptul ca se mentin o serie de incertitudini in economia mondiala, a caror concrezitare ar avea impact imediat la nivelul pietelor financiare (in orice moment sunt posibile pusee de volatilitate). Printre acesti factori de risc mentionez: criza din Zona Euro, riscurile din economia americana, starea fragila a sectorului bancar privat, problemele cu care se confrunta economia Chinei, evolutia cotatiilor internationale la titei, posibilitatea unor conflicte armate in zonele sensibile din punct de vedere geopolitic.

 De asemenea, mentionez o serie de aspecte fundamentale (dileme pentru economia mondiala), care impiedica o evolutie sustenabila ascendenta a pietelor de capital: viteza de circulatie a banilor, problema eficientei programelor monetare neconventionale, somajul pe termen lung, deprecierea capitalului uman si declinul potentialului economic, indeosebi in randul economiilor dezvoltate.

 Atrag atentia ca reintensificarea factorilor de risc ar putea determina un sentiment negativ pe pietele de capital (corectii pe pietele mature (declin de cel putin 10%) si bear market pe pietele emergente si de frontiera (-20%)).

 Pe de alta parte, trebuie mentionat faptul ca actiunile sunt atractive, atat prin prisma excesului de lichiditate pe mapamond, dar si a ceea ce priveste comparatia cu obligatiunile.

 Cu toate acestea, cresteri sustenabile pe pietele de capital pe mapamond sunt dependente de reluarea investitiilor de catre companiile private. Deocamdata nu cred ca am putea asista la astfel de semnale concrete pana la finele anului curent.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *