Scurta analiza macroeconomica la nivel mondial – octombrie 2012
Andrei Radulescu, Senior Investment Analyst SSIF Broker
Luna octombrie s-a remarcat prin amplificarea semnalelor de stabilizare a climatului macroeconomic mondial, dupa procesul de decelerare consemnat pe parcursul ultimelor trimestre. Se remarca Statele Unite – prima economie a lumii (cu o pondere de peste 20% din PIB-ul mondial).
Indicele Baltic Dry – barometru al comertului mondial – a consemnat un avans de 34%, pana la 1 026 p. la finele lunii. Cu toate acestea, indicatorul se mentine sub pragul de la inceputul anului si cu mult sub valorile consemnate inainte de declansarea celei mai severe crize economico-financiare mondiale din ultimele decenii.
Cu alte cuvinte, economia mondiala continua sa resimta consecintele valurilor Marii Recesiuni: ajustarea finantelor publice, nivelul redus al investitiilor si somajul ridicat, in randul economiilor dezvoltate, cu consecinte nefavorabile pentru mersul economiilor emergente si in dezvoltare (prin intermediul canalelor comercial si financiar).
Pe de alta parte, pietele de capital mondiale au suferit o corectie minora in octombrie, dupa avansul consemnat pe parcursul a 4 luni consecutiv. Indicele global MSCI a scazut cu 0,8%, pana la 1 301,52 p..
In Statele Unite se remarca accelerarea economiei in trimestrul III, evolutie determinata insa in principal de comportamentul consumului guvernamental: crestere la un ritm anualizat de 3,7% dupa 8 trimestre consecutive de contractie. Evolutia consumului guvernamental in ultima perioada poate fi asociata cu decizii specifice unui an electoral.
De asemenea, se noteaza evolutia favorabila a indicatorilor care comensureaza sentimentul consumatorilor, exprimand semnale de accelerare a consumului privat (principala componenta a PIB si motorul economiei mondiale) in lunile urmatoare.
Pe de alta parte, in Zona Euro am asistat la amplificarea semnalelor macroeconomice nefavorabile in octombrie, care exprima probabilitatea ridicata a prelungirii contractiei economice cel putin pana la finele anului curent. Maladia datoriilor suverane din flancul sudic al regiunii se propaga treptat catre grupul core, prin intermediul canalelor comercial si financiar, determinand persistenta unui climat nefavorabil pentru investitii. Indicatorii de sentiment din industrie si din sectorul de servicii au continuat sa se situeze sub pragul de 50 p. (care separa contractia de expansiune), in timp ce rata somajului a atins un nou nivel record (11,6% in septembrie).
In regiunea Asia Pacific se noteaza evolutia divergenta a indicatorilor macroeconomici din principalele economii, China si Japonia. Pe de o parte, in China am asistat la unele semnale de stabilizare, vizibile in principal in sfera industriei, evolutie care poate fi asociata cu planul de investitii in infrastructura anuntat in vara acestui an. Pe de alta parte, indicatorii macroeconomici din Japonia s-au deteriorat in ultima perioada, exprimand premise contractioniste pe termen scurt. Aceste evolutii au determinat Banca Centrala a Japoniei sa adopte noi masuri monetare expansioniste de ordin neconventional.
Economia interna resimte persistenta unui climat nefavorabil pentru investitii, determinat atat de factori externi (climatul macro-financiar dificil din Zona Euro), dar si interni (blocajele economico-financiare, proximitatea alegerilor generale). Evolutia recenta a indicatorilor macroeconomici atrage atentia cu privire la probabilitatea ridicata ca economia sa reintre in contractie in a doua jumatate a anului curent. Dupa parerea mea, pana la alegerile generale din decembrie (in urma carora se vor decide aspecte importante cu privire la politica economica pentru urmatorii 4 ani) nu vom asista la o ameliorare a climatului investitional intern. Atrag atentia asupra faptului ca riscul politic ar putea sa se mentina ridicat si in urma acestor alegeri, pe fondul fragilitatii aliantelor politice.
Indicatorii macroeconomici comunicati in octombrie s-au situat in linie cu scenariul central de previziune din septembrie, cu exceptia Statelor Unite. Avand in vedere evolutiile recente ale indicatorilor de sentiment am decis sa majorez limita superioara a intervalului de previziune pentru evolutia PIB-ului american, la 2% an/an in urmatoarele 3-6 luni. Cu toate acestea, am mentinut limita inferioara la 1,25% an/an, prin prisma incertitudinilor pe termen scurt (fenomenul fiscal cliff). Pentru Zona Euro si Romania am mentinut scenariul central de previziune din septembrie. Dupa parerea mea, economia mondiala ar putea atinge un punct de inflexiune in trimestrul IV, daca se vor solutiona favorabil aspectele referitoare la problemele de natura finantelor publice din Statele Unite (fiscal cliff) si Europa (consolidarea bugetara credibila in statele din flancul sudic).
La nivelul pietelor financiare am asistat la evolutii divergente ale indicilor din pietele americane si europene. Pe de o parte, indicii americani s-au depreciat in octombrie, pe fondul comunicatelor companiilor cu privire la evolutia rezultatelor la 9 luni, dar mai ales a previziunilor cu privire la evolutia rezultatelor pentru anul 2013. Pe de alta parte, indicii europeni s-au apreciat, ca urmare a diminuarii in intensitate a preocuparilor cu privire la situatia datoriilor suverane (primele de risc suveran au consemnat scaderi generalizate, evolutie determinata si de concluziile Summit-ului European – accelerarea procesului de realizare a Uniunii bancare). Pe plan intern indicele BET a crescut cu 4,2% in octombrie, la 4 925,2 p. (avans de 13,6% de la inceputul anului), remarcandu-se companiile din sectorul bancar – evolutie in ton cu congenerele europene (TLV si BRD s-au apreciat cu 6,2%, respectiv 8,6%).
Pe termen scurt evolutia pietelor de capital va fi influentata in principal de comportamentul indicatorilor macroeconomici din Statele Unite, Zona Euro si China, mai ales dupa finalul sezonului de raportari financiare. Totodata, recomandarile emise de analistii companiilor de brokeraj dupa incorporarea rezultatelor la 9 luni vor avea impact asupra performantei pietelor de capital.
Consider in continuare ca scenariul cel mai probabil de evolutie a pietelor de capital pe termen scurt este range-ul (-7,5% : 7,5%) in statele dezvoltate, respectiv (-15% : 15%) in statele emergente. Dupa parerea mea cresteri importante si durabile fata de momentul actual sunt dependente de aparitia unor semnale concrete de relansare sustenabila a fluxurilor investitionale in economia reala pe mapamond. Pe de alta parte, atrag atentia cu privire la persistenta la un nivel ridicat a factorilor de risc (macro-financiar), atat in Statele Unite, dar si Zona Euro sau Asia.
Atrag atentia ca reintensificarea factorilor de risc ar putea determina un sentiment negativ pe pietele de capital (corectii pe pietele mature (declin de cel putin 10%) si bear market pe pietele emergente si de frontiera (-20%)).
Deciziile de politica monetara din ultima perioada din Statele Unite, Zona Euro si Japonia ar putea determina detensionarea climatului investitional pe mapamond. Cu alte cuvinte, daca aceste masuri se vor dovedi credibile pentru pietele financiare am putea asista la relansarea graduala a investitiilor in economia reala incepand cu finalul acestui an. Ramane de vazut ce se va intampla cu politica bugetara in Statele Unite si cum vor evolua evenimentele in Zona Euro, dar si indicatorii macroeconomici din China.
As dori sa mentionez un aspect important cu privire la acest raport. Economia mondiala nu a intrat intr-un nou ciclu economic, mentinandu-se o serie de factori de incertitudine pe termen scurt. In acest context, procesul de previziune macroeconomica este foarte dificil.
Leave a Reply