Presa si rechinii de apa dulce

   Norel Moise

Am declarat de nenumarate ori ca breasla jurnalistilor, indeosebi cea din sfera economica, este in mare suferinta. Pe de o parte, nivelul de pregatire cu care absolventii ies de pe bancile scolii e de cele mai multe ori limitat, ca sa folosesc un termen elegant. Pe de alta parte mediul in care ar urma sa se dezvolte e unul dur, plin de capcane dar si de tentatii. Oceanul de informatie e impartit strict pe interese, oligopolul e instaurat ca la manual. In aceste conditii e atat de usor sa ti se serveasca pe tava o stire bomba (fabricata in multiplele labotaroare ale dezinformarii) si sa fii atat de convins ca ai dat lovitura carierei (in realitate ai redescoperit roata)! Fara sa iti dai seama, cazi la datorie (a se citi in ridicol) pe o tabla de sah, intr-un joc in care nu ai fost nimic mai mult decat un simplu pion.

Evolutiile evenimentelor si mai ales declaratiile din ultimele saptamani ma fac sa ma intreb din ce in ce mai staruitor daca nu cumva asistam la un plan de intoarcere in trecut. Traiesc o senzatie ciudata, de parca un grup care nu si-a incarcat  suficient sacii (a se citi conturile), in anii tulburi ai perpetuei tranzitii, mai are nevoie de ceva timp pentru a pescui in apele inca tulburate de criza. Stiu ca suntem in plina campanie electorala, stiu, de asemenea, ca acesta costa…dar mai stiu si cine plateste nota de plata – tot contribuabilul, sarmanul.

Probabil cea mai deranjanta actiune, cel putin pentru mine, in acest joc pe care un amic, personaj politic, il descria plastic ca fiind o lupa intre “securistii lor si securistii nostri”, este atacul la sistemul bancar. Pentru ca numai astfel poate fi interpretata sarada cu DIICOT, Ministerul Economiei, banci, televiziuni, etc. In primul rand, ma deranjeaza exagerarile, enormitatile perorate de personaje cu pretentii, pe posturi TV, in permanenta cautare de rating. Cum poti pune sub semnul intrebarii stabilitatea unui sistem bancar pentru o frauda de 20-25 de milioane de euro, cat un credit pentru o intreprindere medie? De unde poti trage concluzia ca 80% din sistem e afectat? Emitentii unor astfel de judecati de valoare stau rau de tot cu matematica – noroc ca au dat bacalaureatul in vremuri mai bune, fara camere de luat vederi! E vorba de 16 unitati bancare din aproximativ 6.000, cat exista in Romania. Faceti o impartire simpla si vedeti cati de zero sunt dupa virgula!

Nu-mi place sa ma pronunt in chestiuni legate de anchete aflate in desfasurare, dar, din ce e facut public pana acum, nu gasesc nimic care sa-mi ridice vreo problema legata de seful suspendat al FNGCIMM (institutie considerata cu miza importanta, probabil pentru a gira la momentul potrivit, afacerile unor sponsori de partid). E doar manipulare ieftina, de tip securist! Si e trist ca inca are priza la public! Am si dubii uriase in ceea ce priveste nivelul de intelegere al fenomenelor si proceselor legate de actiunile de garantare si contragarantare, de catre unii anchetatori (sunt unii care nu pot face diferenta intre diferitele institutii de garantare a creditelor).

Faptul ca asistam la o intoarcere in trecut mi-l semnaleaza si recenta schimbare de opinie a guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, in ceea ce priveste incheierea unui nou acord cu FMI.

E un semnal clar de alarma, care arata ca lucrurile risca sa scape de sub cotrol si ca e nevoie de o mana forte, nemanipulabila politic! Din pacate, o continuare a supravegherii nu face decat sa arate, inca odata, ca nu suntem capabili sa ne facem singuri lectiile. Iar investitorii ne penalizeaza si statisticile in ceea ce priveste FDI arata din ce in ce mai rau. Deocamdata, e verde la capitolul CDS, insa pe masura ce vom avea nevoie de mai multi bani – trebuie sa platim ce am consumat, din nou fara cap, de la FMI – nimic nu ne garanteaza ca nu vom reveni pe rosu.

Si ar mai fi ceva care imi starneste ingrijorarea – faptul ca se tergiverseaza bugetul pentru 2013. Cand ar trebui sa facem bugete multianuale, noi nu reusim sa inaintam Parlamentului, la timp, unul anual. Si, tare imi e teama, ca adevaratul motiv al intarzierii sunt platile suplimentare, ce vor veni tot pe capul contribuabilului. Nu de alta, dar analizand ofertele electorale, cu multe aspecte fanteziste, pot devoala si costurile unor astfel  de masuri!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *