O noua piatra de hotar in cercetarea interdisciplinara romaneasca

   Bogdan Capraru

   In ziua de 23 noiembrie a.c. a fost sarbatorita Ziua Economistilor, moment marcat de Consiliul de conducere al Asociatiei Generale a Economistilor din Romania (AGER) prin acordarea Premiului AGER lucrarii “Clasele concentrarii economice si factorul 80 %”, autor Prof. Dr. Cezar Mereuta. Aceasta distinctie se alatura celei obtinute de profesorul universitar dr. ing. Cezar Mereuta pentru lucrarea cu acelasi titlu din partea Asociatiei Generale a Inginerilor din Romanie (AGIR). Astfel, munca de doua decenii in dezvoltarea temei concentrarii economice si a cercetarilor interdisciplinare in Romania a fost validata si apreciata prin premiere de doua asociatii profesionale de marca din tara noastra, constituind un record, fiind prima contributie stiintifica premiata de doua asociatii profesionale diferite. Acest lucru demonstreaza inca odata actualitatea temei concentrarii in contextul economic prezent marcat de efectele globalizarii si implicatiile crizei financiare actuale. De asemenea, aceasta tema, aflata la confluenta stiintelor ingineresti cu cele economice, aduce o contributie de exceptie in planul cercetarii interdisciplinare.

Intr-un interviu acordat revistei noastre in numarul anterior, profesorul Cezar Mereuta afirma ca mesajul global pe care il transmite lucrarea este ca analiza structurilor de putere in lumea contemporana trebuie sa constituie una din preocuparile centrale ale decidentilor si cercetatorilor de pretutindeni”. Cercetarile sale de pana in prezent “se structureaza pe doua paliere: 1) o cercetare fundamentala privind concentrarea economiei la nivel micro si macroeconomic si analiza structurilor de putere la aceste niveluri; 2) cercetari aplicative privind in principal: diagnosticul multicriterial al companiilor in economia de tranzitie; analiza de competitivitate a Romaniei; analiza multicriteriala a industriei prelucratoare si serviciilor din perspectiva convergentei cu Uniunea Europeana; analiza culturii organizationale si valorile ei dominante in Romania; in colaborare cu Institutul de Prognoza Economica al Academiei Romane, elaborarea unui model romanesc de analiza a performantelor economice ale statelor suverane”.

Cartea “Clasele concentrarii economice si factorul 80 %” reuneste magistral toate aceste rezultate ale cercetarii “de-o viata” ale profesorului, reprezentand un real reper in cercetarea concentrarii si competitiei in domeniul economic. Uram pe aceasta cale multa putere de lucru profesorului si asteptam cu real interes noi aplicatii si rezultate ale demersului domniei sale!

Cartea poate fi achizitionata aici

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *