Unele repere microeconomice in procesul de tranzitie din Romania

Bogdan CAPRARU

Semnalam cu deosebit interes o noua lucrare a prof. dr. Cezar Mereuta, cercetator asociat al Centrului de Macromodelare Economica al Academiei Romane: “Unele repere microeconomice in procesul de tranzitie din Romania”. Aceasta este o lucrare aparte din mai multe puncte de vedere. In primul rand prin faptul ca aduna in paginile sale principalele rezultate ale cercetarii “de-o viata”ale profesorului Mereuta.

Timp de 23 de ani, preocuparile autorului au fost in directia cercetarii fundamentale in domeniu concentrarii economice. Astfel, sintetic, putem spune ca cercetarile sale se structureaza pe doua coordonate: analiza nodala a sistemelor de companii, inspirata de analiza nodala a sistemelor energetice a acadamecianului roman Paul Dimo; si o noua abordare a concentrarii economice prin elaborare a unei matrice universale de distorsionare a concentrarii, bazata pe doi indicatori, indicele M (entropia Renyi normalizata, care micsoreaza variatiile foarte mari ale valorilor indicelui Herfindahl) si gradul de dominare structurala a liderului. Obtinerea rezultatelor cercetarilor sale s-a bazat pe o baza de date cuprinzand companiile nefinanciare, structurate pe piete clasificate pentru perioada 1995-2013. Dintre principalele rezultate obtinute mentionam invalidarea paradigmei Pareto 20/80 (20% din cazue conduc la 80% din efecte), media rezultata fiind de 10%.

Cecetarile profesorului s-au concretizat nu doar prin aparitia unor carti si articole stiintifice, ci si prin elaborarea timp de 10 ani a revistei Top 100 companii Romania, un adevarat tablou sintetic al economiei romanesti.

Cartea poate fi considerata, de asemenea, un instrument util creatorilor de politici economice, atat prin informatiile, cat si metodele oferite. Romania la momentul actual va trebui sa isi defineasca cat mai clar obiectivele pe termen lung din punct de vedere economic, astfel incat procesul de ajungere din urma al economiiilor dezvoltate sa permita aderarea la zona euro.

Dintr-o alta perspectiva, cartea poate fi privita ca un adevarat “jurnal de bord” al autorului, care surprinde momentele esentiale din viata cercetatorului, demonstreaza munca titanica a unui om care si-a urmat crezul fara tagada timp de mai bine de doua decenii. Cartea cuprinde intr-un mod armonios articole de presa, sinteze, care vin si dau o forma “rotunda” materialului. Astfel, personal cred ca ar putea fi vazuta nu doar ca esenta unor cercetari, ci si o carte de leadership dedicata cercetatorilor.

In acelasi context, Comitetul de conducere al AGER (Asociatia Generala a Economistilor din Romania) a acordat in sedinta anuala de vineri, 20 noiembrie a.c.: “Diploma de Excelenta Opera Omnia si Distinctia Ad Onorem pentru activitate indelungata de cercetator stiintific in domenii economice de maxima importanta, opera stiintifica originala in intelegerea functionarii structurii unei economii in faza de emergenta si rezultate deosebite in dezvoltarea cercetarii economice institutionalizate, se acorda domnului prof. univ. dr. Cezar Mereuta, Centrul de Modelare Economica al Academiei Romane, membru al Consiliului de Coordonare al AGER.”

Mai mult decat atat, “opera omnia” a profesorului Mereuta vine si intr-un moment important din viata acestuia, implinirea a 80 de ani. Cu aceasta ocazie ii uram la multi ani, sanatate si putere de munca in continuare!

Revista Economiaonlina.ro a avut oportunitatea sa publice si alte recenzii ale cartilor profesorului Mereuta, precum si un interviu si articole de autor. Cu aceasta ocazie va recomandam si lectura lectura acestora.

Sectoarele industriei prelucratoare prioritare in atragerea investitiilor straine strategice. Batalia pentru codul 7

Proiectul Uniunii Europene nu are voie sa esueze

Prioritati strategice ale dezvoltarii Romaniei la orizont 2025

O oportunitate strategica esentiala pentru Romania – cresterea exporturilor serviciilor creative

Rezultatele financiare ale sistemului de companii din Romania sub lupa analizei microeconomice

Fundamentele noii organizari regionale a Romaniei – o propune bazata pe realitati economice

Analiza nodala multicriteriala, metoda de identificare a prioritatilor in analizele microeconomice

O noua piatra de hotar in cercetarea interdisciplinara romaneasca

Interviu cu prof. dr. Cezar Mereuta: Romania trebuie sa-si dezvolte avantajele competitive si sa aplice principiul de a fi “diferit”, de a crea “surprize” si “rupturi de ritm” in diverse domenii ale economiei

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *