Interviu cu Aldous Mina – Gandeste global, actioneaza global si fii global!

Reporteri: Carmen Sandu si Bogdan Capraru

Faceconomics este o aparitie editorial interesanta si provocatoare, care incearca sa aduca in discutie noi strategii de dezvoltare economica bazata pe avantajele retelelor sociale. Autorul acestei carti, Aldous Mina are o bogata experinta in domeniul afacerilor internationale. Ce aduce nou aceasta carte? In primul rand scoate in evidenta atuurile utilizarii retelelor sociale (social media platform) in strategiile de penetrare a pietelor de catre companii, firme de consultanta, economisti, decidenti de politica externa, institutii guvernamentale si suprastatale, artisti, universitati etc. Acestea ofera un puternic efect de multiplicare cu resurse minime. Dezvoltarea tehnologiei face ca afacerile internationale sa aiba o crestere puternica, intrarea pe noi piete devenind din ce in ce mai facila in conditiile unei concurente din ce in ce mai acerbe. Cartea Faceconomics prezinta magistral aceste trenduri, cautand solutii de folosire eficienta a retelelor sociale ca instrumente de trecere a “frontierelor”. Sambata 8 decembrie a.c. ora 17.00, Aldous Mina va avea o lansare de carte la Librarium Palas Mall- Iasi, moment in care va prezenta mai multe amanunte despre teoriile sale exprimate in carte. Profitand de prezenta in Iasi a autorului, am realizat un scurt interviu cu acesta.

Reporter: Cine este Aldous Mina? De ce in Romania direct de la Washington?

Aldous Mina: Sunt absolvent al Liberty University in Central Virginia, specializat in afaceri internationale. Am infiintat Consiliul International de Afaceri (International Business Council- IBC), in cadrul scolii de politica si afaceri. Noul consiliu a participat la numeroase colaborari intre ambasadele internatonale, in Wasinghton D.C., in mediul national de dezvoltare bancara, import/export, marketing global, sectoare expatriate si integrare economica globala. In noiembrie 2007, am fost numit sa lucrez in Corpul Pacii a Natiunilor Unite ca si voluntar in dezvoltarea institutionala si am fost invitat de guvernul roman sa lucrez in Romania, in decembrie 2007.

Reporter: Cum a ajuns sa fie consultant de afaceri in Romania?

Aldous Mina: Dupa cum spus, am inceput sa lucrez in Romania ca voluntar in dezvoltarea institutionala si economica, in cadrul organizatiei Corpul Pacii al Natiunilor Unite. La sfarsitul perioadei desemnate, am ramas in tara, ocupand un post de consultant pentru organizatiile multinationale si afaceri locale. Am colaborat de asemenea si cu Camera de Comert din Romania. In mai 2008, am sustinut eforturile de dezvoltare initiate in Iasi, de catre sectorul de dezvoltare institutionala precum si initiativele de dezvoltare economica din acest oras.

Reporter: Ce parere are despre situatia economica a tarii noastre?

Aldous Mina: Exista un potential enorm de dezvoltare in Romania. Vad conditiile economice ale tarii intr-un proces de imbunatatire si totodata observ cum investitiile straine vizeaza Europa de Est ca urmatoarea destinatie.

Reporter: Care sunt strategiile aplicate in alte tari pentru dezvoltarea pe plan economic ce s-ar potrivi Romaniei?

Aldous Mina: Sunt multe mecanisme ce pot fi implementare in dezvoltarea economica din Romania. Tarile tind sa fie diferite in privinta dezvoltarii economice, dar per ansamblu, cred ca este in cel mai bun interes pentru Romania sa initieze colaborari cu diversi consultati internationali. Aceasta adauga valoare strategiei de atragere a strainilor, in a considera Romania ca o piata competitiva pentru investitii si tot odata o destinatie favorabila pentru actori terti internationali. Am in minte mai multe strategii de patrundere a pietii, dar consider ca trebuie sa ne concentram pe strategii implementate pe termen lung. Putem discuta acest aspect in continuare, dupa cum vom dezvolta material pentru publicare.

Reporter: Ati infiintat primul forum international de dezvoltare economica? Care ar fi avantajele acestui lucru?

Aldous Mina: Scopul primului forum de dezvoltare economica din Iasi este sa angajeze cetatenii locali in a intelege globalizarea pietelor si sa ii determine sa participe in crearea de oportunitati de investire in Romania. De asemenea, faciliteaza o platforma de prezentare a potentialului investitional international si oportunitatile oferite de globalizarea pietelor.

Reporter: Ati reusit sa atrageti investitori straini in Iasi prin acest proiect?

Aldous Mina: Reusim sa raspundem obiectivelor ce privesc expunerea potentialului Romaniei in patrunderea pietelor si angajarea cetatenilor locali in participarea la dezvoltarea economica din Iasi.

Reporter: Ce este faceconomics, pt ca stiu ca ati dezvoltat si o teorie in acest sens?

Aldous Mina: Faceconomics este o teorie conceputa in anul 2006 si dezvoltata intr-un proiect de carte in 2010. Este un exemplu ultim de efect multiplicativ. Consta in diverse demografice ale utilizatorilor angajati in extinderea comunitatii internationale la nivel de afaceri, cultural, social, politic, intr-o platforma axata pe globalizarea pietelor.

Reporter: De ce considerati ca faceconomics reprezenta new normal for many economie?

Aldous Mina: In mod absolut, faceconomics este utilizat peste tot in lume de persoane ce nu realizeaza ca astfel ei creaza oportunitati de piata in spatiul lor local si sfera pietii internationale.

Reporter: Chiar primul cap foloseste ca si expresie …Please enter your email adress and password…De unde ideea?

Aldous Mina: Cand iti introduci “adresa de mail”, aceasta inseamna ca doresti sa faci de cunoscut datele tale de contact, deschiderea la implicare si asimilare de cunostinte, la intelegere, si cel mai important, interesul in de a ajunge de cealalta parte. Acest aspect este simbolic deorece schimbarile se petrec cand esti deschis oportunitatile. In mod similar, “Parola” este o metafora in a “trece” in pietele globale, accesezi un produs sau serviciu trecand granita. In faceconomics au disparut multe tari. Fiecae capitol reprezinta o metafora in a debloca globalizarea pietii din spatiul social media.

Reporter: In carte se vorbeste si despre tendintele actuale ale pietei…cat de puternice sunt aceste platforme sociale in domeniul economic?

Aldous Mina: Sunt folosite in scara mare la nivel international. Ele cresc viteza dezvoltarii economice si de intrare pe piata, precum si dezvolta pietele de asemenea.

Reporter: Un sfat pentru tinerii antreprenori sau pentru studentii care doresc sa intre in lumea afacerilor?

Aldous Mina: Da, sa gandeasca global si sa actioneze global. Nu va concentrati pe lucruri neimportante. Imi dau seama ca acest lucru poate confuza, dar voi vorbi despre acest subiect intr-un interviu viitor.

Prezentarea cartii: http://www.faceconomics.com/index.html.

Cartea poate fi achizitionata de la Libraria Eminescu sau de pe Amazon.

Interview with Aldous Mina – Think global, act global and be global!

Reporter: Carmen Sandu si Bogdan Capraru
Faceconomics is a new challenging and interesting editorial publication, which tries to bring in discussion new strategies of economical development, based on the advantages of the social network. The author of the book, Aldous Mina, has a rich experience in the international affairs domain. What is exclusive in Faceconomics? In first case, it brings into highlight the positive aspects of using the social network (social media platform) in the strategies of penetrating different markets when discussing about actors like consulting agencies, economists, foreign policy makers, governmental and high-national institutions, artists, universities etc. The social media platform offers a strong multiplication effect with minimum of resources. The technology development imputes that the international affairs should have a sustained growth, so that the penetration of new markets could become easier, knowing the high competitive present conditions. The book Faceconomics presents masterly the quoted trends of social media networks, searching for ways to use them in an efficient manner, as instruments crossing the traditional borders. Saturday, on the 8th of December, 17.00 o’clock, Aldous Mina will be present at his book launch, organized in Librarium shop at Palas Mall- Iasi, occasion on which he will let us now more details regarding the theories sustained in its pages. We did a short interview with the author, now with the close event of having him present in Iasi.

Reporter: Who is Aldous Mina? Why in Romania, directly from Washington?

Aldous Mina: I am a Liberty University alumni in Central Virginia and majored in international business. While there, I founded the first International Business Council (IBC) under the school of business and government. The IBC participated in various Foreign Embassy collaborations in Washington D.C. and explored national development in the banking, import/export, global marketing, expatriate sector and global economic integration. In November 2007, I was nominated to work with the United States Peace Corps as an institutional development volunteer and was invited by the Romanian government to live in Romania for 27 months in December 2007.

Reporter: How did you manage to become a business consultant in Romania?

Aldous Mina: As I said, I started working in Romania as an institutional and economic development volunteer under the US Peace Corps. After my tour ended, I stayed in the country and worked as a consultant to multinational organizations and also, to local businesses. I have collaborated with the Chamber of Commerce in Romania as well. In May 2008, I supported development efforts in Iasi, Romania in the institutional development sector as well as economic development initiatives in the city of Iasi.

Reporter: What is your opinion on the economic situation of our country? 

Aldous Mina: There is a lot of potential in economic development in Romania. I see the economic condition of the country improving and more foreign investment looking into Eastern Europe as the next investment destination in Europe.

Reporter: What are the strategies applied in other countries for the economical development, which might suit Romania’s situation?

Aldous Mina: There are many mechanisms that can be implemented in economic development in Romania. Countries tend to vary in economic environment, but overall, I believe that it is in the best interest of Romania to collaborate with foreign consultants. This adds value to the strategy of attracting foreigners to consider Romania as a competitive market for investment as well as a favorable destination for expats worldwide. I have several market entry strategies in mind but I feel we need to focus on long term strategy implementation. We can discuss this further as we continue to develop material to publish.

Reporter: You founded the first international forum for economic development? What would be the advantages of this?

Aldous Mina: The purpose of the first economic development forum in Iasi, was to engage the local citizens to understand the globalization of markets and have them want to participate in creating investment opportunities in Romania. It also facilitated a platform to showcase the potential investment from abroad and opportunities present in the globalization of markets.

Reporter: Did you manage to attract foreign investors in Iasi through this project?

Aldous Mina: We manage to meet our objectives which were to showcase Romania’s potential in market entry and engage the local citizens to participate in economic development in Iasi.

Reporter: What is Faceconomics, for I know that you’ve developed a theory about it in your book with the similar name?

Aldous Mina: It is a theory first conceived in 2006 and developed into a book project in 2010. It is an example of the ultimate multiplier effect. It consists of various demographics of users engaging the world community to expand on business, cultural, social, political, and in an international platform focusing on the globalization of markets.

Reporter: Why do you think faceconomics would be something normal for many economies?

Aldous Mina: Absolutely, faceconomics is all over the world being utilized by people worldwide without fully understanding that they are creating market opportunities in their local and international market sphere.

Reporter: Even the very first chapter uses a phrase: “Please enter your email address and password” … Where from the idea?

Aldous Mina: When you enter your “email address”, it represents your willingness to share your contact information, openness to engage, openness to learn, openness to understand, and most importantly openness to get on the other side. This is symbolic because changes happen when you are open to opportunities. Similarly, “Password” is a methophore to “pass” in the global markets you pass a product and service by crossing a border.In faceconomics the borders have disappeared in many countries. Each chapter represents is a metaphor to unlocking the globalization of market within the social media realm.

Reporter: The book talks also about the current market trends; how strong are these social platforms in the economic domain?

Aldous Mina: It is widely used worldwide. It is speeding up the process in economic development and market entry to emerging and develop markets alike.

Reporter: Any advice for the young entrepreneurs or students who wish to enter the business world?

Aldous Mina: Yes, Think global, act global and be global. Do not focus on non issues. I understand this might be confusing to some, but we will write about this subject on our next interview.

Leave a Reply

Your email address will not be published.