Revista presei economice- 6 august 2013

UniCredit Tiriac Bank a obtinut o crestere a profitului cu 34% in primele sase luni
Capital

UniCredit Tiriac Bank a obtinut un profit net de 202,9 milioane lei (46,2 milioane euro) in primul semestru din 2013, de aproximativ 2,5 ori mai mare decat in primele sase luni din 2012, datorita cresterii profitului operational si costurilor relativ scazute cu provizioanele.

In ceea ce priveste valoarea creditelor din bilant, acestea au fost de 17,1 miliarde lei, avand un nivel aproximativ constant fata de anul precedent, in conditiile in care cresterile s-au concentrat pe segmentul IMM-urilor si pe cel al companiilor de talie medie.

Depozitele clientilor au inregistrat o crestere de 10,3% comparativ cu anul trecut, atingand nivelul de 12,9 miliarde lei. Pe segmentul depozitelor constituite de catre clientii IMM, cresterea a fost de 27,4%, in timp ce cresterea pe segmentul companiilor de talie medie a fost de 18,2%. Raportul intre credite si depozite s-a imbunatatit semnificativ, pana la nivelul de 133%.

 

Prima Casa “arunca” in incertitudine zeci de clienti care au cerut credite in euro
Ziarul Financiar

Ministerul Finantelor a modificat recent regulile din programul Prima Casa si va acorda garantii doar pentru credite in lei, care sunt mai scumpe cu circa 3 puncte procentuale. Aceasta decizie surpriza “arunca” in incertitudine zeci de clienti care au primit aprobarea bancii pentru un imprumut in euro si au achitat deja un avans proprietarilor, dar nu au mai obtinut finantare pentru ca plafonul de garantii a fost epuizat intre timp. Exista surse care sustin ca va exista o suplimentare a plafonului de garantii doar in moneda nationala.

Cursul oficial a coborat astazi la 4,4 lei
Capital

Astazi, cursul a variat pe piata interbancara intr-un interval foarte strans, intre 4,41 lei si 4,414 lei pentru un euro. La mijlocul acestei zilei, principalele monede din regiune inregistrau valori apropiate de inchiderea de ieri. Astfel, forintul magiar scadea cu 0,05%, iar zlotul polonez inregistra o evolutie similara, scazand cu 0,03%.

In ceea ce priveste cursul dolarului american, Banca Nationala a Romaniei a anuntat o referinta de 3,3206 lei, in scadere cu 0,69 bani (0,21%) fata de ziua precedenta.

 

Loredana Iuliana Baltag

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *