Revista presei economice – 28 ianuarie 2014

Guvernul Romaniei va limita comisioanele interbancare la platile cu cardul
Capitalul

Guvernul va limita comisioanele interbancare percepute de catre banca emitenta a cardului de la banca acceptatoare. Aceste comisioane vor fi de 0,2% pentru cardurile de debit si 0,3% pentru cele de credit. Decizia va fi pusa in aplicare dupa aprobarea proiectului de ordonanta de urgenta publicat de Ministerul Finantelor Publice.

De asemenea se doreste introducerea de clauze minime contractuale intre bancile care instaleaza terminale electronice POS si comercianti pentru ca firmele sa cunoasca toate costurile suportate.

 

EximBank Romania va coopera cu China Eximbank
Wall Street

Cele doua institutii au semnat un acord de cooperare financiara pentru stimularea investitiilor chineze in Romania.

Aceasta colaborare vine ca urmare a discutiilor purtate in cadrul Forumului Economic si Comercial China-Europa Centrala si de Est de la Bucuresti. Se doreste astfel dezvoltarea si stabilirea unei cooperari intre China si Romania pe termen lung, cu deosebire pentru investitii in proiecte in domeniul energiei si infrastructurii din Romania.

Se mai prevede acrodarea de consultanta, de asigurari pentru creditele de export si alte modalitati de sustinere a companiilor romanesti in relatia cu parteneri din China.

 

Obligatiunile Ucrainei au crescut dupa demisia premierului
Financiarul

Demisia premierului Ucrainei a condus la un impact pozitiv asupra pietelor financiare. Mikola Azarov a demisionat pentru a pune capat protestelor de strada din ultimele doua luni. Obligatiunile au inregistrat cea mai mare crestere din ultima luna. Randamentul bond-urilor in dolari cu maturitate in iunie a scazut la 10,19%(cu -2,52%), iar cele cu scadenta in 2023 au ajuns la 9,02%(cu -0,62%).

Costul asigurarii obligatiunilor ucrainele pentru default(CDS-uri) este in continuare cel mai mare din Europa insa a ajuns la 8,48%( cu o scadere de 0,81%).

 

Comunicat de presa
Un nou director general pentru Holcim

François Pétry este noul Director General al Holcim Romania. Acesta se va instala oficial in noua functie de la 1 februarie 2014, in locul lui Daniel Bach, care a devenit recent Area Manager pentru Asia de Sud-Est.

François Pétry, in prezent Manager General Agregate in cadrul Holcim Franta, s-a alaturat Grupului in 2008 in functia actuala. Anterior a lucrat intr-o companie de constructie de drumuri timp de noua ani, iar apoi, timp de opt ani, a detinut functia de Manager General in industria deseurilor. François are o diploma in Inginerie de la ParisTech, Ecole Nationale Superieure d’Arts et Metiers, precum si un executive MBA de la Ecole des Hautes Etudes Commerciales de Paris (HEC).

Holcim este unul dintre cei mai importanti furnizori de ciment si agregate (nisip si pietris), betoane si asfalt, dar si de servicii aferente acestor domenii de activitate. Grupul detine participatii minoritare si majoritare in circa 70 de tari, pe toate continentele.

Loredana Vasilica Savin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *