Revista presei economice 15 octombrie 2014

Guvernul a aprobat prin ordonanta de urgenta programul “Prima Masina”
Ziarul Financiar

Programul “Prima Masina” a fost aprobat astazi de catre Guvern prin ordonanta de urgenta si va intra in vigoare odata cu publicarea in Monitorul Oficial.

Prin intermediul acestui program, statul va garanta creditul bancar contractat in vederea achizitionarii unui autoturism nou, pretul maxim fiind de 50.000 lei plus TVA.

Ordonanta de urgenta nu prevede detalii suplimentare legate de valoarea creditului care poate fi contractat, perioada de valabilitate, avansul minim si alte informatii necesare, insa la 15 zile de la intrarea in vigoare a acesteia se vor aproba si normele metodologice de aplicare.

Cu toate acestea, in cursul saptamanii trecute reprezentantii Guvernului au anuntat ca suma maxima a creditului este de 50.000 lei plus TVA, la care se adauga costul politei CASCO pentru primul an, avansul minim solicitat de catre banci beneficiarului va fi intre 5% si 10% din valoarea creditului, costul total nu va depasi ROBOR la 3 luni plus o marja de 3% iar perioada de creditare va fi de maxim 84 de luni.

 

Topul bancilor in functie de platile decontate
Banking News

Banca Nationala a Romaniei a prezentat in premiera un clasament al bancilor in functie de valoarea ordinelor de transfer decontate. Pentru acest top au fost luate in calcul datele raportului anual de stabilitate financiara.

In acest top surprinzator, trei banci detin aproape jumatate din piata platilor decontate in Romania, in ciuda faptului ca nu se afla intre primele banci din punct de vedere al activelor.

ING Bank este liderul acestei piete, cu 18,6% din platile decontate, valoarea totala a ordinelor de transfer din perioada iunie 2013 – iunie 2014 fiind de 1.139 miliarde de lei (256 miliarde de euro).

Raiffeisen Bank este a doua banca in acest top cu 851 miliarde de lei plati decontate, urmata de Citibank cu 829 miliarde de lei.

Cele mai mari banci din sistem dupa active, BCR, BRD si Banca Transilvania ocupa pozitiile cinci, patru, respectiv opt.

Veniturile companiei Intel Corporation sunt in crestere
Capital

Conform datelor oficiale gigantul Intel Corporation a obtinut un venit de 14,6 miliarde de dolari in cel de-al treilea trimestru al anului.

Venitul operational al companiei a fost de 4,5 miliade de dolari, profitul net inregistrat a fost de 3,3 miliarde de dolari iar profitul per actiune de 0,66 dolari.

De asemenea, Intel a platit dividente in valoare de 1,1 miliarde de dolari, a generat aproximativ 5,7 miliarde de dolari cash din operatiuni si a cheltuit 4,2 miliarde de dolari pentru rascumpara 122 milioane de actiuni.

Catalin Iftenie

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *