Cateva curiozitati despre…pactul fiscal european

Iuliana TOMULEASA

Pactul fiscal este “(…) o etapa importanta pentru consolidarea increderii in Uniunea noastra Economica si Monetara” – Herman Van Rompuy – presedintele Consiliului European

S-a discutat foarte mult in ultima perioada despre noul pact fiscal, acesta fiind privit in calitate de panaceu la problemele zonei euro. La nivel conceptual, noul acord nu aduce foarte multe elemente de noutate, ci doar introduce un mecanism automat de corectie si de penalizare in cazul in care se inregistreaza derapaje.

La data de 2 martie 2012, liderii a 25 de tari membre ale  Uniunii Europeane, au semnat la Bruxelles, Tratatul privind stabilitatea, coordonarea si guvernanta in cadrul Uniunii Economice si Monetare. Acest tratat, cunoscut si sub denumirea de Pactul fiscal a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2013, dupa ratificarea sa de catre Finlanda. Mai specific, pentru ca tratatul fiscal sa intre in vigoare, acesta trebuia sa fie ratificat de 12 state membre. Conditia a fost indeplinita dupa ce Finlanda, cel de-al 12-lea stat din zona euro care a adoptat tratatul, a depus instrumentele de ratificare la 21 decembrie 2012.

Tratatul a fost conceput dupa ce autoritatile guvernamentale si monetare din zona euro au decis, in decembrie 2011, ca este vitala adoptarea unui set de masuri riguroase pentru intarirea stabilitatii din zona euro. Acest nou tratat, semnat de toate statele UE, cu exceptia Regatului Unit si a Republicii Cehe, vizeaza consolidarea disciplinei fiscale la nivel european prin introducerea unor sanctiuni aplicate intr-un mod mai automat si a unei supravegheri mai stricte a statelor membre.

Pactul fiscal, stabileste ca limita deficitului bugetar structural  sa nu depaseasca pragul de 0,5% din PIB. In situatia in care nivelul datoriei publice este semnificativ sub pragul de 60% din PIB si nu exista riscuri privind sustenabilitatea pe termen lung a finantelor publice, acest deficit structural poate sa ajunga la circa 1% din PIB. Deficitul bugetar ciclic plus cel structural trebuie sa se incadreze in limita a maxim 3% din PIB.

Statele membre au fost obligate sa incorporeze prevederile privind disciplina bugetara si mecanismul automat de corectie in legislatia nationala, sau chiar in Constitutie, in termen de un an de la intrarea in vigoare a tratatului fiscal, in acest caz de la 1 ianuarie 2014.

Daca un stat membru esueaza in transpunerea in legislatia nationala a regulii privind echilibrul bugetar si a reglementarii referitoare la mecanismul automat de corectie, Curtea Europeana de Justitie va avea jurisdictie sa ia o decizie in cazul respectiv. Verdictul Curtii este obligatoriu, iar daca acesta nu este respectat se poate aplica o penalitate de pana la 0,1% din PIB.

Informatiile prezentate in acest material au fost preluate partial de pe codfiscal.net si agerpres.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.