Revista presei economice – 21 februarie 2014
Record absolut inregistrat joi in istoria atragerii fondurilor structurale si de coeziune de catre Romania
Ziarul Financiar
Romania a incasat, joi, peste 830 milioane de euro de la Comisia Europeana, cei mai multi bani ajungand la Programul Operational Sectorial Transport – 506,20 mililioane de euro, potrivit unui comunicat remis, vineri, de Ministerul Fondurilor Europene.
Suma de 830,39 milioane de euro a fost solicitata spre rambursare in anul 2013.Cele mai multe fonduri – 506,20 milioane de euro – au fost rambursate pentru proiecte din cadrul Programului Operational Sectorial Transport, in timp ce la Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE) au ajuns 180,71 milioane de euro. Pentru Programul Operational Sectorial Mediu au fost rambursate 123,76 milioane de euro, iar pentru Programul Operational Asistenta Tehnica – 19,72 milioane de euro.
“Incasarea sumei de peste 830 milioane de euro intr-o singura zi reprezinta un record absolut in istoria atragerii fondurilor structurale si de coeziune de catre Romania. Aceasta, in conditiile in care sumele incasare in fiecare dintre anii 2009, 2010 si 2011 au fost mai mici decat cea incasata acum”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.
Conform MFE, in acest an, Comisia a rambursat Romaniei peste 900 milioane de euro. Astfel, suma totala returnata a ajuns la aproximativ 6 miliarde de euro, iar rata rambursarilor a depasit nivelul 31%.
Rata de absorbtie curenta este, in prezent, de aproximativ 34%, iar valoarea totala a sumelor pe care Romania le-a solicitat Comisiei Europene pentru rambursare fiind de aproape 6,5 miliarde de euro.
Banca britanica Royal Bank of Scotland vrea sa concedieze 30.000 de angajati in urmatorii cinci ani
Ziarul financiar
Royal Bank of Scotland pregateste un program amplu de restructurare prin care vizeaza sa-si restranga semnificativ operatiunile si sa-si focuseze activitatea pe servicii bancare destinate populatiei si companiilor din Marea Britanie, luand in calcul cel putin 30.000 de concedieri in urmatorii 5 ani.
RBS, controlata de guvernul britanic printr-o participatie de 81% din actiuni, va anunta probabil saptamana viitoare retragerea din multe activitati riscante din zona de investment banking, precum si un plan de vanzare a majoritatii afacerilor internationale.
Restructurarea se va incadra intr-o serie de “masuri brutale” de reducere a cheltuielilor si disponibilizari, dorite de catre noul director general al bancii, Ross McEwan. Se estimeaza ca restructurarea si celelalte masuri pregatite de McEwan ar putea conduce la disponibilizarea a mai mult de un sfert dintre cei 120.000 de angajati ai bancii in urmatorii 3-5 ani.
“Eu nu doresc sa conduc cea mai mare banca din lume. Eu doresc sa conduc cea mai buna banca din Marea Britanie, ceea ce nu are de-a face cu marimea institutiei. Multe dintre costurile noastre sunt vechi, generate de statutul de grup global, care nu ne mai caracterizeaza”, a declarat McEwan intr-o postare publicata recent pe site-ul bancii.
Astfel, RBS se va concentra pe trei tipuri cheie de afaceri: clientii retail, firmele mici si companiile mari, au declarat pentru FT surse apropiate bancii. “Va fi o restructurare-monstru”, a comentat un analist bancar. O sursa apropiata RBS a afirmat ca divizia de servicii bancare destinate companiilor mari ar urma sa inghita “ceea ce a mai ramas” din banca de investitii a grupului, care va avea astfel o functie complementara pentru celelalte activitati destinate clientilor corporate. RBS va retrage banca de investitii a grupului de pe pietele din Statele Unite si Asia, iar cei 11.000 de angajati ai diviziei trebuie sa se pregateasca pentru concedieri masive. Grupul britanic va vinde de asemenea Citizens, banca comerciala pe care o detine in SUA, cu 18.500 de angajati.
Autoritatile britanice fac presiuni la RBS pentru a determina banca sa-si consolideze situatia financiara, dupa ce rata capitalului de rang intai, un indicator cheie al solvabilitatii, a scazut la 8,1-8,4% la finele anului trecut, nivel criticat de agentiile de rating.
Analistii anticipeaza ca RBS va inregistra pentru 2013 o pierdere inainte de taxe de pana la 8 miliarde lire sterline.
Tvigun Cazimir Eugen
Leave a Reply