In apararea pietei libere

   Gabriel Mursa – Presedinte Institutul Friedrich von Hayek Romania

   Au trecut mai bine de cinci ani de la inceputul actualei depresiuni economice, iar explicatiile dominante privind originile sale nu par sa lase loc de prea multe interpretari. Asadar, atat in mass-media, cat si in mediile intelectuale domneste punctul de vedere conform caruia marasmul in care a plonjat sistemul economic mondial se datoreaza  excesului de politici liberale practicate in ultimile decenii. Carismaticii analisti de televiziune se iau la intrecere cu pedantii profesori de teorie economica din universitati in incercarea lor de a gasi mai repede cauzele evenimentelor recente in presupusele defecte congenitale ale pietei libere. Unii dintre ei, investitori pe bursa in produse derivate de mare risc, dar extrem de profitabile in caz de reusita, nu se sfiesc sa explice depresiunea slabiciunile inerente ale “fundamentalismului pietei”, o sintagma inventata de unul dintre cei mai mari speculatori ai tuturor timpurilor. In plus, librariile sunt inundate cu tiparituri care ataca fara menajamente capitalismul, punandu-i in carca toate relele de pe fata Pamantului. In aceste conditii, nu trebuie sa ne mai mire masivul viraj spre stanga al opiniei publice, succesul “Indignatilor” sau cererea tot mai intensa a oamenilor simpli pentru politici interventioniste.

 Din fericire, exista si exceptii fericite. Una dintre acestea ne este furnizata de doi autori spanioli, profesori de teorie economica la doua universitati prestigioase din Madrid, Carlos Rodriguez Braun si Juan Ramon Rallo. Prin intermediul eforturilor lor generoase si cu ajutorul Editurii Universitatii “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, cititorii romani au la dispozitie o alta perspectiva asupra evenimentelor pomenite cateva randuri mai sus. Cartea lor, O criza si cinci erori, tradusa acum un an in limba romana, constituie o raritate a peisajului livresc autohton si international prin faptul ca demonteaza cateva dintre cele mai des-intalnite acuzatii aduse in ultimii ani sistemului economic bazat pe piata libera. Intr-un limbaj de o simplitate neobisnuita (daca tinem cont, totusi, de complexitate subiectului), autorii, intelectuali cu o cultura economica remarcabila, pulverizeaza pur si simplu fundamentul teoretic al argumentatiei de sorginte anti-capitalista larg raspandita astazi in ziare, pe micul ecran sau in amfiteatre.

In prima parte a cartii, Carlos Rodriguez Braun si Juan Ramon Rallo ataca frontal cele mai comune erori de judecata in legatura cu originea depresiunii economice. Astfel, ni se demonstreaza simplu si convingator ca vina pentru ceea ce s-a intamplat in ultima jumatate de decada nu poate fi atribuita excesului de politici liberale din ultimele decenii, lacomiei sau pietei libere. In cealalta jumatate a lucrarii ni se prezinta filmul real al evenimentelor care au condus la cea mai grava depresiune economica din ultima jumatate de secol. Doua calitati ale argumentatiei atrag atentia asupra demonstratiei: densitatea ideatica si logica ireprosabila a explicatiilor.  Rar ni se intampla sa descoperim un demers stiintific in stare sa explice atat de clar si simplu fenomene atat de sofisticate precum cele la care facem referire. Evident, dinamica evenimentelor si logica argumentatiei au ca fundament teoretic teoria austriaca a ciclului economic, conceputa in secolul trecut, in special,  de Ludwig von Mises si Friedrich von Hayek. Sirul explicatiilor, caracterizate prin rafinament si profunzime, culmina cu o concluzie cat se poate de clara: depresiunea economica pe care o parcugem reprezinta consecinta inevitabila a boom-ului nesustenabil generat de politicile interventioniste puse in practica acum mai bine de un deceniu. Impotriva curentului, cartea demonstreaza magistral ca excesul de stat, nu de piata libera, se face vinovat de gravul derapaj economic al ultimilor ani.

   Cartea poate fi achizitionata aici:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *