Lectii de initiere in piata de capital – Lectia 20

Echipa SSIF Broker

Piata mondiala de capital – partea II

Criza financiara din 2008 a reasezat lucrurile in ceea ce priveste evolutia diferitelor componente ale pietei mondiale de capital. Corelatia a devenit cuvantul de baza iar actiunile, marfurile, valutele sau obligatiunile au inceput sa se miste grupat, fluxurile de bani intrand sau iesind in functie de perceptia investitorilor cu privire la risc. Aceasta corelatie a inceput la debutul acelei crize cand investitorii au realizat ca economia mondiala si pietele financiare sunt in mare dificultate. Din aceasta cauza, a aparut ideea ca doar bancile centrale alaturi de guvernele nationale au puterea de a rezolva aceasta situatie.

Astfel, atunci cand investitorii au simtit ca autoritatile iau masurile interventioniste necesare, toate instrumentele financiare riscante legate de cresterea economica s-au apreciat impreuna. Aceste instrumente sunt actiunile, marfurile si valutele legate de marfuri (dolarul canadian, cel australian si cel neozeelandez). In acelasi timp, vestile bune erau de fapt vesti proaste pentru obligatiuni si pentru valutele care nu erau legate de marfuri cum este si dolarul american sau yenul japonez. Aceste instrumente cresteau cand exista teama ca autoritatile nu vor lua suficiente sau cele mai bune masuri pentru relansarea economica.

Acest trend este unul periculos pentru investitorii care se cred protejati fiindca au un portofoliu diversificat mai ales daca acestia nu au o gestiune activa a acestuia. Perceptia despre risc face ca aproape toate instrumentele financiare sa fie oricumparate ori vandute impreuna si evident ca din aceasta cauza, investitorii nu pot fi protejati. De aceea, au aparut multe critici cum ca aceasta stare de fapt este un esec al capitalismului deoarece investitorii trebuie sa fie atenti la deciziile autoritatilor in loc sa aiba in vedere fundamentele. Cu toate acestea, tranzactionarea in functie de risc poate fi destul de previzibila daca investitorii s-ar uita dupa semne de inflatie sau deflatie.

Ultimii ani ne-au reamintit ca investirea banilor are intotdeauna un risc asociat si desi pare greu, investitiile de succes se traduc prin recunoasterea oportunitatilor. Sentimentul investitorilor determina asadar unde merg banii, optimismul fiind in general benefic actiunilor pe cand pesimismul aduce cresteri pentru obligatiuni. Actiunile sunt privite ca si active financiare care pot aduce o mai mare rentabilitate iar obligatiunile, desi cu potential mai scazut de rentabilitate, sunt totusi mai sigure. Privind evolutia indicilor internationali, s-ar parea ca optimismul este foarte ridicat cu toate ca noile maxime istorice nu au fost atinse pur si simplu intr-o miscare lina.

Bancile centrale au inceput dupa 2008 sa-si alinieze politicile pentru a genera o crestere economica uniforma si constanta. Se pare insa ca FED-ul american va fi prima mare banca centrala care se va decupla de la aceasta politica la unison, ajutata fiind de evolutia buna a economiei americane. De aceea, acum vedem o posibila schimbare a acestui sistem de tranzactionare in functie de risc, dolarul american crescand alaturi de indici iar fenomenul distorsionat “date bune=vesti proaste” fiind pe cale de disparitie.

Aceasta situatie este insa momentan caracteristica doar SUA, riscul macroeconomic fiind inca prezent in restul marilor economii. Cu toate acestea, deoarece fundamentele vor redeveni cel mai important catalizator pentru evolutia pietei financiare din SUA, investitorii vor putea spera din nou ca diversificarea portofoliului le va aduce protectia necesara. In plus, strategiile de tranzactionare vor deveni foarte interesante in acest nou context, mai ales tranzactionarea de tip carry trade putand oferi posibilitati de rentabilitate semnificativa.

www.ssifbroker.ro

acad brok

One Response to Lectii de initiere in piata de capital – Lectia 20

  1. Laurentiu says:

    Prima, si cea mai importanta dintre lectii este sa stii cand sa intri si/sau sa iesi din piata! In acest sens … cred ca vechea zicala “brokereasca” ce spune sa cumperi atunci cand si ultimul optimist se transforma intr-un pesimist (sau invers – sa vinzi!) … este lectia ce a putut / poate fi invatata din evolutia BVB din acest inceput de an … 🙂
    http://totuldesprebaniitai.com/2016/01/23/cand-ultimul-optimist-devine-pesimist-este-timpul-sa-cumperi-pe-bursa/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *