Lectii de initiere in piata de capital – Lectia 3

fa51f1fbfaEchipa SSIF Broker

Corelatia Bursa-Masa monetara

 Ultimii doi ani au fost caracterizati de o crestere a masei monetare fara precedent. Rand pe rand, cele mai importante banci centrale din lume (FED-ul american, BCE sau Banca Centrala a Japoniei) au adoptat o politica monetara de injectare de lichiditate in piata, aceasta politica fiind menita a atenua efectele crizei financiare si economice si a relansa cresterea economica. Aceasta crestere economica a stat si sta inca sub amenintarea deflatiei.

Termenul de “deflatie” este mai putin prezent in dezbaterea publica, deoarece un scenariu deflationist este mai rar intalnit intr-o economie. Practic, deflatia s-ar traduce printr-o scadere a nivelului general al preturilor bunurilor si serviciilor. Economistii in general cred ca deflatia este o problema intr-o economie moderna, ​​deoarece creste valoarea reala a datoriei si ar putea agrava recesiunea conducand la o spirala deflationista.

Deflatia este cauzata de o schimbare in curba ofertei si a cererii pentru bunuri si servicii, in special de o scadere a nivelului agregat al cererii. Pentru ca pretul bunurilor este in scadere, consumatorii au un stimulent pentru a amana achizitiile si consumul pana cand preturile vor scadea si mai mult, acest fapt reducand activitatea economica generala. Astfel, capacitatile de productie raman nefolosite ceea ce va determina scaderea investitiilor, reducandu-se si mai mult cererea agregata. Aceasta este spirala deflationista.

In gandirea economica mai recenta, deflatia este legata de risc: in cazul in care rentabilitatea ajustata la risc a activelor devine negativa, investitorii si cumparatorii vor stoca banii in loc sa-i investeasca, chiar si in cazul celor mai solide valori mobiliare. Un raspuns la scaderea cererii agregate si deci la evitarea deflatiei este injectarea de lichiditate de catre banca centrala. Iar banca centrala injecteaza acesti bani cumparand valori mobiliare. Tocmai asa se explica cresterile pe care le-am avut pe indicii bursieri in ultima perioada. Cumparand valori mobiliare, banca centrala introduce bani in piata. Pretul acestor valori mobiliare va creste iar oferta va scadea.

Ultimele luni au adus insa o neliniste in piata, aceasta fiind provocata de precizarile FED-ului privind o posibila majorare a ratei de politica monetara chiar de la inceputul lui 2015 si renuntarea la injectia de lichiditate in piata pana la sfarsitul anului acesta. Insa se pune in continuare problema deflatiei, avand in vedere cazul Japoniei. In aceasta tara, deflatia persista de 20 de ani iar lichiditatea injectata reuseste cu greu sa reporneasca economia nipona. In ceea ce priveste Romania, BNR-ul nu a adoptat o politica de injectare de lichiditate desi a scazut treptat rata dobanzii pana la minimul istoric de 3,5%. In Romania avem inflatie si cel putin momentan, evolutia indicilor BVB reflecta destul de exact starea in care se gaseste economia romaneasca.

acad brok

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *