Lectii de initiere in piata de capital – Lectia 5

Echipa SSIF Broker

Fundamentele analizei tehnice (2)

Analistii tehnici dau o mare importanta la ceea ce gandesc investitorii cu privire la informatiile cunoscute si percepute. Analistii tehnici cred cu alte cuvinte ca investitorii repeta colectiv comportamentul investitorilor care i-au precedat. Pentru un tehnician, emotiile de pe piata pot fi irationale, dar ele exista . Deoarece comportamentul investitorilor se repeta atat de des, tehnicienii cred ca modelele de pret se vor dezvolta pe o diagrama. Recunoasterea acestor modele poate permite analistilor tehnici sa selecteze actiuni care au o probabilitate mai mare de succes.

Analiza tehnica nu se limiteaza la grafice dar se considera intotdeauna evolutia preturilor. De exemplu, multi tehnicieni monitorizeaza sentimentul investitorilor. Analistii sondeaza perceptia participantilor la piata si se uita in special daca acestia sunt bearish sau bullish, adica daca asteapta o piata in scadere sau dimpotriva, o piata in crestere. Tehnicienii folosesc aceste studii pentru a determina daca un trend va continua sau daca vom avea o inversare. Aceste sondaje sunt cele mai susceptibile de a anticipa o schimbare atunci cand arata o majoritate covarsitoare.

Sondajele care arata crestere de exemplu, reprezinta dovezi ca un trend ascendent se poate inversa, premisa fiind ca in cazul in care majoritatea investitorilor sunt optimisti, atunci acestia au cumparat deja (anticipand preturi mai mari). Si pentru ca majoritatea investitorilor au cumparat , se presupune ca au mai ramas putini vanzatori . Acest lucru inseamna ca potentialii vanzatori depasesc cu mult cumparatorii chiar daca sentimentul este unul pozitiv. Drept urmare, ne putem astepta ca preturile sa intre pe un trend descendent, sentimentul investitorilor putand fi catalogat ca si un indicator contrarian.

In concluzie, acest sentiment al investitorilor arata daca in piata avem mai multa frica sau mai multa lacomie. Cu alte cuvinte, investitorii isi pot baza deciziile viitoare pe acest indicator al sentimentului iar cel mai potrivit moment este atunci cand avem o mare majoritate in favoarea unui trend. Deoarece in general acest sentiment al investitorilor sta in teritoriu neutru, o inclinatie mare in orice parte semnifica o miscare inversa care s-ar putea produce foarte repede si deci o posibilitate pentru o rentabilitate mai mare.

www.ssifbroker.ro

acad brok

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *