Lectii de initiere in piata de capital – Lectia 6

Echipa SSIF Broker

Fundamentele analizei tehnice (3)

Axioma tranzactionarii pe bursa este “Cumpara ieftin si vinde scump”. Pentru a face acest lucru, trebuie sa identifici ce inseamna ieftin si ce inseamna scump. Din perspectiva fundamentala, ieftin inseamna subevaluat iar scump inseamna supraevaluat. Daca ne gandim la analiza tehnica, ieftin reprezinta un punct de minim iar scump inseamna un punct de maxim. Minimele respectiv maximele reprezinta elementele esentiale ale analizei tehnice.
Pe baza acestor puncte avem o serie de formatiuni care pot fi identificate pe grafic. Aceste formatiuni pot fi din acelea simple ca si un dreptunghi sau un triunghi, adica forme geometrice. Pe langa acestea, avem si o serie de formatiuni denumite in functie de imaginea pe care o proiecteaza, exemple fiind steagurile, formatiunile duble sau triple si formatiunile cap-umeri. Tocmai datorita faptului ca reprezinta proiectii, singurul lucru care conteaza in cazul formatiunilor de pe grafic il reprezinta pretul.
Astfel, poate cea mai simpla formatiune care se formeaza pe un grafic este dreptunghiul. Aceasta formatiune apare intr-o perioada in care nu avem un trend clar, pretul variind in interiorul unui interval definit prin maxime si minime. Atat maximele cat si minimele au aproximativ aceeasi valoare, astfel ca prin conectarea lor prin doua linii paralele putem forma un dreptunghi. Acest dreptunghi poate aparea dupa o crestere sau dimpotriva dupa o scadere sustinuta.
Astfel, atunci cand pretul este in apropierea minimului, el tinde sa creasca deoarece cumparatorii depasesc vanzatorii. In schimb, atunci cand ajunge aproape de maxime, pretul tinde sa scada deoarece cumparatorii se transforma in vanzatori. De aceea, pretul tinta poate fi estimat in functie de locul unde se afla pretul la un moment dat in interiorul dreptunghiului.
O alta formatiune foarte intalnita pe grafic este o formatiune de tip cap-umeri sau cap-umeri inversat. Formatiunea cap-umeri inversat de xemplu, se formeaza dupa un trend descendent iar completarea acesteia indica schimbarea de trend. Formatiunea contine 3 minime successive, minimul din mijloc avand valoarea cea mai mica, celelalte doua minime avand aproximativ aceeasi valoare.
Aceste doua minime, adica umerii, sunt conectate printr-o linie denumita linia umerilor sau linia gatului. Dupa strapungerea acestei linii, nivelul viitor al pretului ar trebui sa ajunga la o valoare egala cu diferenta dintre linia gatului si cap, confirmand astfel schimbarea de trend.

www.ssifbroker.ro

acad brok

Leave a Reply

Your email address will not be published.