Lectii de initiere in piata de capital – Lectia 1

fa51f1fbfa

Echipa SSIF Broker

Indicii bursieri BVB si actiuni “blue chip”

De-a lungul timpului, odata cu dezvoltarea activitatii, Bursa de Valori Bucuresti a construit mai multi indici care sa reflecte evolutia sectoriala sau de ansamblu a actiunilor listate pe piata locala. Printre cei mai importanti indici BVB, regasim:

  1. BET este un indice de pret ponderat cu capitalizarea free floatului celor mai lichide 10 companii listate pe piata reglementata BVB.
  2. BET-FI este primul indice sectorial al BVB si reflecta tendinta de ansamblu a preturilor fondurilor de investitii financiare (SIF-urilor) tranzactionate pe piata reglementata BVB. La acestea se adauga si Fondul Proprietatea.
  3. BET-C este indicele compozit al pietei BVB. El reflecta evolutia preturilor tuturor companiilor listate pe piata reglemetata BVB, Categoria I si II, cu exceptia SIF-urilor.
  4. ROTX este un indice de pret ponderat cu capitalizarea free floatului si reflecta in timp real miscarea actiunilor ‘blue chip’ tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Calculat in RON, EUR si USD, si diseminat in timp real de Bursa de Valori din Viena (Wiener Borse AG), ROTX este proiectat ca un indice tranzactionabil.

Termenul de blue chip este utilizat pentru a desemna companiile considerate de top, care sunt cele mai solide, mai eficiente si mai stabile de pe piata. Companiile blue chip vand, de regula, produse si servicii foarte cunoscute si acceptate ca fiind de top si au ca principala caracteristica performantele financiare pozitive, inclusiv in perioade mai dificile.

Actiunile de tip blue chip provin de la companii foarte puternice, astfel incat acestea sunt considerate a fi o investitie stabila. Nu exista metode de clasificare riguroasa a acestora, dar exista anumite criterii care trebuie indeplinite pentru ca o actiune sa fie considerata blue chip: capitalizarea, lichiditatea, performantele financiare, calitatea actionariatului si a managementului, pozitia pe piata si activitatea derulata.

Cel mai cunoscut indice pe plan mondial care incorporeaza actiuni blue chip este indicele DOW JONES INDUSTRIAL AVERAGE. Titlurile incorporate in acest indice sunt de obicei lideri de piata. Selectia titlurilor nu este guvernata de reguli cantitative, acestea trebuind sa se bucure de o reputatie excelenta si sa fie de interes pentru un numar mare de investitori.

Pe plan local, titluri blue chip ar fi cele incluse in indicele BET, acestea fiind si cele mai lichide de pe piata. Un alt indice care reflecta in timp real miscarea actiunilor ‘blue chip’ tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) este indicele ROTX. Acesta este un indice de pret ponderat cu capitalizarea free floatului si este calculat in RON, EUR si USD, fiind diseminat in timp real de Bursa de Valori din Viena (Wiener Borse AG). ROTX este proiectat ca un indice tranzactionabil. Actiunile incluse in ROTX sunt FP, EBS, BRD, TLV, SNP, TGN, TEL, BIO si BVB.

acad brok

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *