Lectii de initiere in piata de capital – Lectia 8

Echipa SSIF Broker

Analiza fundamentala versus analiza tehnica in Romania

 Atunci cand incercam sa stabilim predispozitia investitorilor pentru un tip de analiza, trebuie sa pornim in primul rand de la caracteristicile pietei bursiere unde acestia activeaza. Deoarece avem o lichiditate redusa pe BVB, se deduce faptul ca avem putini investitori pe aceasta bursa. Un numar mic de investitori inseamna ca atentia acordata de analisti bursei de la Bucuresti este si ea destul de redusa astfel ca se poate afirma ca investitorii sunt oarecum pe cont propriu. Apoi, pentru a vedea ce analiza prefera acesti participanti la piata, trebuie sa intelegem ce fel de investitori sunt acestia.

Din acest punct de vedere, investitorii pot fi interesati efectiv de companiile a caror actiuni se tranzactioneaza sau pot fi speculatori pentru care conteaza doar diferentele de pret. Prima categorie o reprezinta investitorii care prefera analiza fundamentala in timp ce a doua categorie o reprezinta investitorii care se bazeaza doar pe analiza tehnica. La prima vedere, s-ar parea ca majoritari in Romania sunt investitorii care folosesc analiza tehnica. Acest lucru se deduce din faptul ca fundamental, destui dintre emitentii de pe BVB sunt subevaluati ca si pret curent de piata.

Pe orice bursa matura, oportunitatile de a cumpara actiuni subevaluate sunt putine si sunt speculate imediat. Prima varianta pentru care avem emitenti subevaluati pe BVB este ca investitorii nu cunosc acest fapt (ceea ce inseamna ca nu folosesc analiza fundamentala). A doua varianta este ca ei cunosc acest lucru insa au decis sa-l ignore, preferand analiza tehnica. Oricum, din ambele variante rezulta faptul ca analiza tehnica si deci miscarea pretului conteaza mai mult pentru investitorii de la Bucuresti decat indicatorii fundamentali care stau in spatele pretului unei actiuni.

Motivele pentru preferinta in favoarea analizei tehnice tin mai putin de beneficiile acestei analize si mai mult de dezavantajele analizei fundamentale. Din start, analiza tehnica este mai simplu de utilizat, eventualele formatiuni de pe un grafic fiind mai usor de observat decat compararea unor rezultate financiare de exemplu. In plus, unii dintre cei mai folositi indicatori fundamentali, ca de exemplu PER-ul sau price book-ul (capitalizare raportata la capitalurile proprii) nu pot arata foarte exact perspectivele de viitor.

Astfel, PER-ul este deficitar fiindca nu tine cont de perspectivele de crestere, in timp ce pretul actiunii raportat la valoarea contabila nu este foarte relevant deoarece conteaza prea putin daca ai active valoroase atat timp cat profitabilitatea este redusa. In acelasi timp insa, analiza tehnica nu este foarte eficienta tocmai din cauza numarului mic de investitori. Deoarece evolutia pretului este influentata de cativa investitori mai mari, eventualele formatiuni sau trenduri pot foarte usor sa fie infirmate.

Pe termen lung, pretul unei actiuni ar trebui sa reflecte valoarea fundamentala a acelei actiuni. Pe termen scurt insa, evolutia acelei actiuni ar putea fi in contradictie cu indicatorii fundamentali ai companiei deoarece pretul este influentat si de stiri sau schimbarea perspectivei de viitor a acelei companii. Pretul este pana la urma diferenta dintre o afacere buna si o investitie buna deoarece platind prea mult chiar si pentru cea mai buna actiune din lume, rentabilitatea investitiei va fi foarte mica.

www.ssifbroker.ro

acad brok

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *