Incotro se indreapta piata de capital din Romania in 2014?

bull

Bogdan CAPRARU – redactor sef EconomiaOnline

Ultimii doi ani de zile au adus un trend ascendent indicilor de pe Bursa de Valori de la Bucuresti (mai ales pe parcursul anului trecut), dupa o perioada de amorteala ca urmare a efectelor crizei financiare internationale. Intrebarea se pune, va continua piata de capital sa se afle sub semnul “taurului” si anul acesta?

In acest scop am realizat un sondaj in randul unor specialisti din piata de capital pentru a vedea care sunt expectatiile cu privire la evoltiile din acest an. Astfel, intrebarile noastre s-au orientat catre un prognostic in privinta evolutiei principalilor indici bursieri (BET si BET-FI) si a pretului celor mai bune cinci actiuni din perspectiva castigurlor, pentru anul acesta.  De asemenea, am incercat sa aflam opinia celor din piata legata de principalii factori pozitivi si negativi de influenta a mersului bursei romanesti in 2014 si sugestii de masuri guvernamentale de stimulare a activitatii de pe piata de capital din tara noastra.

Majoritatea opiniilor converg, sugerand un trend ascendent ai principalilor indici bursiei. Am putea spune chiar foarte optimist, cu cresteri intre 10-30%. La categoria “vedete” ale bursei in 2014 au fost nominalizate mai multe actiuni, dar am selectat primele cinci cele mai invocate. Astfel, “blue chips-uri” dupa numarul de “voturi” au fost actinile Transgaz (TGN), Fondul Proprietatea (FP), OMV PETROM (SNP), Banca Transilvania (TLV) si BRD-GSG (BRD). Dupa cum putem vedea, se mizeaza pe sectorul energetic si cel bancar, cu precadere.

Dincolo de pronosticuri, cred ca cel mai interesant de dezbatut este cum se intrevad principalii factori de influenta ai pietei de capital romanesti in perioada care urmeaza.  Si aici am putea spune ca sunt puncte de vedere comune.

DPopoviciMAlexa“Reducerea dobanzilor la depozite va avea un efect benefic asupra evolutiei Bursei de Valori Bucuresti in conditiile in care este de asteptat ca o parte dintre clientii bancari nemultumiti de randamentele obtinute sa se reorienteze catre investitii in actiuni sau fonduri de actiuni” a declarat Dan Popovici, Director General OTP Asset Management Romania.  De aceeasi parere este si Mihai Alexa, Director de investitii SAI Broker. In aceeasi ordine de idei, acesta considera ca “accelerarea cresterii economice (atat in Romania cat si la nivel global) va determina o imbunatatire a performantelor financiare ale companiilor. Continuarea programului de privatizari convenite de guvern in acorduRRusuAIoanl cu FMI (listarea Hidroelectrica, Electrica, Complexul Energetic Oltenia, s.a.) va atrage noi investitori strani si va creste lichiditatea pe piata”.  Capitolul noi listari este invocat si de Andrei Radulescu, Senior Investment Analyst, SSIF Broker si Alexandru Ioan, broker Swiss capital. Anticipata crestere a ratingului de tara a Romaniei de catre S&P, interesul in crestere din partea investitorilor institutionali straini aparut in urma listarilor, pozitia de cumparartori neti ai fondurilor de pensii sunt alti factori pozitivi pe care Razvan Alexandru Rusu, Director investitii Certinvest ii invoca.

La capitolul factori negativi opiniile se indreapta catre posibillele turbulente in plan politic si luarea de masuri guvernamentale populiste ca urmare a desfasurarilor alegerilor prezidentiale de anul acesta; turbulentele de pe pietele externe cu eventuale corectii si o posibila reintoarcere a crizei in zona euro; amanarea programului de privatizare.

ARadulescuIn ceea ce priveste implicarea autoritatilor guvernamentale in imbunatatirea situatiei pietei de capital din Romania, au fost exprimate, de asemenea, puncte de vedere interesante si convergente. “Ca masuri guvernamentare ce ar trebui intreprinse in perioada urmatoare as sugera incurajarea investitiilor pe bursa prin reducerea birocratiei fiscale aplicata pietei de capital, precum si initierea unui program mai ambitios de listari ale companiilor de stat”, esLRosoiute de parere Andrei Radulescu, Senior Investment Analyst, SSIF Broker.  Iar stimularea investitiilor, inclusiv prin masuri de reducere a impozitarii castigurilor si/sau dividendelor, sau prin alte diferite instrumente fiscale asociate plasamentelor pe piata de capital, este un element ce ar trebui luat in calcul de autoritati si de Laurentiu Rosoiu, Director Adjunct SAI Star Asset Management SA. “Cred ca piata romaneasca de capital trebuie sa inceapa sa revina la functia ei esentiala, aceea de a oferi finantare companiilor. Si concomitent trebuie sa se constituie intr-o alternativa credibila de plasament a resurselor financiare de care populatia dispune, macar si pentru a putea oferi, celor care-si doresc asumarea unor riscuri, ocazia de a beneficia de o cota parte din plusul de valoare (fie el mic sau mare!) creat de companiile din economia nationala” a declarant  Directorul Adjunct  SAI Star AM.

SEnache“Aducerea la cota BVB a unor companii noi prin oferte publice secundare (Hidroelectrica, Romtelecom, etc) si oferte publice primare ( ex. majorare de capital la CEC Bank, etc) ar putea fi masuri benefice pentru inviorarea bursei” conchide  Dan Popovici, Director General OTP Asset Management Romania. Tot in aceeasi nota, Razvan Alexandru Rusu, Director investitii Certinvest, sugereaza emiterea de tiluri de stat catre retail si incurajarea tranzactionarii acestora pe Bursa de Valori Bucuresti. Silviu Enache, consultant OTP Consulting sugereaza “lansarea de catre guvern de fonduri de investitii ca vectori pentru dezvoltarea in anumite domenii precum agricultura, energia, inovatia etc.”

Desigur, este greu sa intuiesti evolutiile viitoare de pe pietele financiare, insa unele lucruri sunt certe! Romania, chiar daca are un sistem financiar “bank orientated”, are nevoie de o alternativa de finantare a mediului economic prin piata de capital si de o diversificare in ceea ce priveste optiunile de investire. Asta in contextul in care bancile romanesti sufera tot mai mult de pe urma creditelor neperformante si a cerintelor de capital tot mai mari, fapt ce le determina sa fie mai stranse la punga in ceea ce priveste creditarea, iar dobanzile la depozite s-au indreptat spre niveluri nestimulative pentru cei care doresc sa economiseasca.  In acest context, pietele de capital ar putea prelua o parte din “treaba” bancilor si, astfel, competitia dusa intre pietele de finantare ar face castigatori economia romaneasca si nivelul de trai al romanilor!

One Response to Incotro se indreapta piata de capital din Romania in 2014?

  1. iorga says:

    Dupa cum vedeti … Piata de capital de pe “BVB” este intrun declin pronuntat, in ciuda a doar cateva “avansuri si exceptii”, tavalugul “rosului” caractetizeaza aproape permanent, la o crestere de cateva zecimi urmeaza scaderi vertiginoase, cu o vadita conotatie “dubioasa” a preturilor care, par a fi “foarte bine manevrate” de manechine bine dresate de “papusari care stiu ce vor”, dincolo de toate acestea, vorbaria voastra sunt egale cu “palavrele politicianiste” lipsite de valoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *