Angajatul motivat este “aurul” oricarei organizatii

Bogdan CAPRARU

Cea mai de pret resursa a unei organizatii a fost, este si va fi resursa umana. Spre deosebire de alte “resurse”, cea umana este cea care da miscare si coerenta proceselor. Integrarea cu succes a angajatilor in activitatea unei entitati depinde foarte mult de maestria celor care o conduc. Altfel spus, valoarea unui angajat intr-o organizatie creste cu cat acesta este mai motivat. Dar cum sa ne motivam angajatii, astfel incat acestia sa fie “trup si suflet” in tot ceea ce intreprind? Este cea mai grea intrebare care il incearca pe un manager! Raspunsul ni-l da Bob Nelson, care vine si da solutii prin cartea sa – “1001 de moduri de a-ti recompense angajatii”. Aceasta este o lucrare care ar trebui sa se regaseasca in “dotarea” oricarui manager, fie el de companie multinationala sau de firma de mici dimensiuni. De ce? Pentru ca asemenea Seherezadei din cele “1001 de nopti” ne povesteste o serie de cazuri si situatii reale prin care diversi antreprenori, manageri etc. au reusit in ceea ce priveste relatia cu angajatii. Pornind de la cercetarile pentru studiile sale doctorale, Bob Nelson pune bazele unui adevarat compendiu cu privire la modalitatile de optimizare a relatiei cu angajatii.

Sistematic, acestea sunt grupate pe directii de actiune: recunoasterea de zi cu zi a meritelor; recunoasterea informala si nemateriala a meritelor; recunoasterea si recompensarea materiala a meritelor; recunoastere recompensare si activitati de grup; recompense pentru realizari specifice; programe organizationale formale de recompensare. Dupa cum putem vedea, solutiile sunt multiple, variate. Bob Nelson ni le dezvaluie, iar apoi, succint si la obiect, ne prezinta situatiile in care au fost aplicate de diverse firme…si nu e deloc zgarcit cu asta…cazuri curg si curg. La finalul carti gasim o lista impresionanta de 27 de pagini cu denumirile de companii si domeniile in care acestea functioneaza utilizate in cazurile prezentate in carte.

Bob Nelson este expert in management si motivatie – deci, o persoana care stie ce spune. El este autorul mai multor carti de succes, traduse in 37 de limbi. Printre bestselleruri se numara “1001 Ways to Energize Employees”, “Keeping Up in a Down Economy” si “The Management Bible”. Asa ca, manageri din toata tara, puneti mana pe carte si o cititi, ca nu o sa va para rau! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *