Lectii de initiere in piata de capital – Lectia 19

Echipa SSIF Broker

Piata mondiala de capital – partea I

Ultimii ani au consemnat un fenomen interesant pe pietele financiare si anume perioade in care diferitele clase de active financiare evoluau in corelatie iar in altele pur si simplu independent. Mai mult, aceasta evolutie corelata a fost cand pozitiva, adica instrumentele mergeau in aceeasi directie, cand negativa, unele instrumente crescand iar altele scazand cam in aceeasi proportie. Totul este insa influentat de perceptia investitorilor iar acestia si-au schimbat aceasta perceptie foarte des in acesti ani. Practic, aceste perioade au insemnat ori o aversiune la risc ori dimpotriva, un optimism de multe ori exagerat bazat pe credinta ca recesiunea inceputa in 2008 a fost depasita.

Sentimentul investitorilor cu privire la ceea ce este riscant si la ceea este sigur determina asadar evolutia instrumentelor financiare. Intelegerea corelatiilor dintre acestea este esentiala atunci cand se doreste diversificarea unui portofoliu. De fapt, corelatiile sunt folosite pentru a-ti proteja acest portofoliu si ar trebui intelese de fiecare investitor, mai ales de catre cei mici care pot fi afectati mult mai mult de o pierdere. Pentru a previziona cum poate evolua un portofoliu, trebuie inteles cum functioneaza piata mondiala de capital.

Sistemul financiar mondial este locul unde se intalnesc cei care doresc sa cumpere si cei care sa doresc sa vanda instrumente financiare cum ar fi actiuni, obligatiuni, marfuri, derivate sau valute. Obiectivele acestui sistem sunt acelea de a stabili preturile pentru comertul mondial, atragerea de finantare si transferarea riscului si a lichiditatii. Doua dintre cele mai importante componente ale acestui sistem sunt piata monetara si piata de capital, aceasta din urma fiind cea mai accesibila si de aceea si cea mai urmarita. Piata de capital este considerata un barometru al economiei deoarece capitalul este un element esential al generarii de plus valoare.

Piata de capital are ca si vanzatori in prima faza emitentii de instrumente financiare, acestia incasand banii pe piata primara. Institutiile sau companiile care emit aceste instrumente, si aici ne referim in special la actiuni si obligatiuni, au nevoie de finantare pe termen lung, investitiile fiind principalul scop al acestor fonduri cautate. Dupa emitere, aceste instrumente vor fi tranzactionate pe piata secundara iar cumparatorii doresc in general sa pastreze cel putin un an aceste instrumente. Cu alte cuvinte, piata de capital asigura o lichiditate constanta si adecvata pentru emitenti iar in lipsa acesteia, emitentii ar gasi foarte greu investitori sau mai bine zis, creditori.

Pe langa rolul de a transfera fonduri dinspre un creditor inspre un debitor, pietele financiare determina preturile reale, ofera lichiditate si distribuie riscul intre mai multi participanti. Evolutia tehnologica si faptul ca informatia circula extrem de repede au facut ca pietele de capital sa devina mult mai dinamice si mai interconectate. Un cutremur in Japonia poate afecta pretul petrolului, poate influenta pretul dolarului canadian si chiar a graului, o situatie normala acum tinand cont de posibilitatea de a tranzactiona non stop. Cu toate acestea, corelatia nu este egala cu cauzalitatea, adica corelatia dintre doua variabile nu semnifica ca una este cauza celeilalte.

Evenimentele globale modifica asadar toleranta la risc a investitorilor iar starea de optimism/aversiune la risc influenteaza volatilitatea. Faptul ca majoritatea investitorilor ori intra, ori ies de pe diferitele instrumente financiare a fost cauza unor miscari majore si a generat acest nivel ridicat de corelatie din prezent. Aceasta situatie face mult mai probabila aparitia unei bule sau dimpotriva, o noua prabusire a pietei. Teoria este acum ca ar bine sa iti pastrezi mai multi bani lichizi deoarece acestia isi pastreaza valoarea cand majoritatea pietelor scad iar in plus, ii poti folosi atunci cand apar chilipiruri.

www.ssifbroker.ro

acad brok

Leave a Reply

Your email address will not be published.