Revista presei economice- 16 iulie 2013

Doar aproximativ jumatate din depozitele din banci sunt garantate
Capital

Statistica efectuata la jumatatea celui de-al doilea trimestru al acestui an denota ca 279,2 miliarde lei, constituite ca depozite, apartineau bancilor participante la FGDB – Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare, dintr-o valoarea totala a depozitelor constituite la nivelul bancilor active de  304,9 miliarde.

Din acest total de 279,2 miliarde lei, numai 55% erau efectiv garantate de FGDB.

Daca ar fi sa comparam valoarea depozitelor din bancile active din Romania cu sfarsitul lunii iunie 2012, aceasta a scazut cu 3,7% . Insa, valoarea depozitelor garantate de FGDB a crescut cu 5,9% comparative cu aceeasi perioada a anului trecut.

Restructurarea personalului din banci creaza inconveniente si pentru clienti
Capital

Masurile drastice de restructurare a personalului din banci au drept rezultat crearea unor cozi interminabile la ghiseele din unele agentii.

Insuficienta personalului, apartitia automatelor de plata a facturilor, dezavantajele legate de curs al serviciului de internet banking, constituie doar cateva elemente care determina efectuarea cu intarzierea a unor operatiuni banale (precum plata unei rate) de catre client.

Cele mai aglomerate ghisee sunt in unele unitati CEC Bank, insa situatia nu se prezinta mai bine in cazul unor banci mari precum BCR, BRD,  Raiffeisen sau Banca Transilvania.  Pe de cealalta parte, ghiseele cele mai libere le intalnim la ING, UniCredit si Bancpost, unde majoritatea operatiunilor sunt efectuate automat.

 

Noile acorduri FMI vor avea in vedere reformarea companiilor de stat
Mediafax

Spre deosebire de domeniul fiscal, al sanatatii si al sectorului energetic, unde s-au inregistrat imbunatatiri considerabile pe parcursul ultimelor doua acorduri cu FMI, companiile de stat necesita o serie de reforme care sa le asigure imbunatirea.

Conform directorului general al FMI, tara noastra dispune de capital uman, surse de energie si modalitati de finantare care asteapta sa fie fructificare pentru atingerea productivitatii maxime.

Reformele necesare la nivelul companiilor de stat vor fi incluse in noul program FMI, avand ca rezultat imbunatatirea managementului acestora.

 

Adina Apatachioae 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *