2013 s-a terminat! Punct si de la capat?!

B.CapraruBogdan CAPRARU – editor sef

Iata-ne din nou ajunsi la final de an! Desi numarul de ani peste mileniu arata o cifra fatidica – “13”, sfarsitul lumii nu a venit si nici nu putem spune ca a fost un an rau! Desigur, intotdeauna e loc de mai bine!

Ce ne-a oferit 2013? Un pic mai multa liniste, dar aparenta! Au fost si framantari politice, dar nu de anvergura anului trecut. Dar nici realizari marete in plan politic nu s-au intamplat. Au fost momente cu miscari de strada, gen Rosia Montana sau Pungesti, lucru ce ne arata ca romanii inca mai au simt civic si le pasa.

In plan economic, conform datelor statistice de la finalul trimestrului al treilea, am fost campionii Uniunii Europene, cu o crestere de 1,6% din PIB. Dar asta nu incalzeste pe nimeni, atat timp cat motoarele economiei par ca nu merg la turatia care ar trebui. Inflatia s-a regasit la niveluri scazute, sub nivelul prognozat. Sistemul bancar a continuat sa se restructureze: au avut loc redimensionari de retele, exit-uri (dar asimilate tot in plan local prin preluari de portofolii), intrari pe piata de actori noi, cu capital autohton, rafinari de produse si servicii etc. Bugetul pe 2014 a trecut, cu nabadai, dar a trecut.

Ce va aduce 2014? Pace? – desigur ca nu! Vin alegerile pentru presedinte si cu siguranta vom avea iar tulburari. Va creste economia? Probabil la fel ca in 2013, cu pasi marunti. Desi s-au facut multe progrese in plan macroeconomic si factorii de destabilizare au mai scazut in intensitate, nu avem motive sa credem ca se va intampla o minune. Bancile vor lupta cu creditele neperformante si vor trebui sa inceapa implementarea Basel III, lucru care va scadea perspectiva unei reluari sustinute a creditarii, in special pentru IMM-uri. Probabil vor exista jucatori mai activi, care si-au pregatit de mult intrarea in scena.

Nu e un lucru rau ca vom avea crestere lenta, deoarece, anii din urma ne-au aratat ca ce e mult strica si ca nu putem avea peste noapte ceva ce se construieste in ani. Ce ne-ar trebui in 2014? Mai multa intelepciune si incredere in noi, mai multa implicare si simt civic!

Multumim cititorilor nostri actuali si viitori pentru faptul ca ne-au facut sa credem in ideea acestui proiect inca un an! Speram sa fiti alaturi de noi mai departe si sa devenim impreuna tot mai frumosi!

Sarbatori linistite si la multi ani!

Leave a Reply

Your email address will not be published.