Procesarea prin SEPA se poate face acum si prin moneda nationala

TRANSFOND, in parteneriat cu Asociatia Romana a Bancilor, a lansat la data de 11 aprilie 2016 serviciul de procesare a instrumentelor de debit direct in format SEPA[1] (SEPA Direct Debit – SDD), atat pentru plati in moneda nationala cat si in euro, finalizand astfel Programul de modernizare a Casei de Compensare Automata – SENT si pregatirea completa a infrastructurii centrale de plati de retail interbancare fara card pentru momentul trecerii la euro.

Romania a devenit astfel prima tara membra a Uniunii Europene din zona non-euro care a aplicat complet standardele SEPA pentru plati in moneda nationala. Asociatia Romana a Bancilor administreaza Schemele de plata SEPA in Romania.

SEPA Direct Debit in moneda nationala a fost lansat alaturi de un serviciu aditional, de administrare a mandatelor – Registrul Unic al Mandatelor – o baza de date centralizata care gestioneaza toate mandatele de debitare directa in lei.

“Avantajul principal pentru consumator, platitor prin debit direct in format SEPA, este dat de faptul ca semneaza si transmite mandatul o singura data (fie la banca sa, fie la furnizorul de servicii). Mandatul este insotit de transmiterea automata a informatiilor cuprinse catre celelalte parti implicate. Ne exprimam increderea ca asigurarea unei modalitati facile de plata a facturilor de utilitati si a altor servicii pentru care se poate folosi debitul direct interbancar, indiferent de banca unde avem contul, va impulsiona utilizarea acestui instrument de plata si in Romania. Totodata, bancile din Romania beneficiaza de acum de o baza mai buna pentru procesarea si reconcilierea automata atat a mesajelor de plata, cat si in special, a mesajelor de rezolvare a exceptiilor”, a declarat Sabin Carantina, Director General TRANSFOND.

“Asociatia Romana a Bancilor deruleaza proiecte care au ca obiectiv eficientizarea proceselor de tranzactionare si operare, prin promovarea de solutii pentru imbunatatirea modelelor de afaceri din industria bancara, bazate pe cele mai noi tehnologii si care aduc valoare adaugata serviciilor oferite consumatorilor”, a declarat Sergiu Oprescu, Presedintele Consiliului Director al Asociatiei Romane a Bancilor.

Clientii care opteaza pentru plata prin debit direct interbancar beneficiaza de centralizarea la nivel national a datelor despre furnizorii si despre bancile care ofera aceste servicii de plata prin intermediul Aplicatiei de Asistenta Mandate, disponibila 24/7/365 pe site-ul TRANSFOND (https://am.transfond.ro).

Prin utilizarea Registrului Unic al Mandatelor, bancile ofera clientilor un grad sporit de siguranta al platilor, validand instructiunile de debitare directa cu mandatele corespunzatoare, fiind astfel eliminat riscul de rambursare pentru colectari neautorizate si redus numarul disputelor.

Pentru furnizorii care au incasari prin debitare directa interbancara, Registrul Unic al Mandatelor ofera informatii si notificari referitoare la starea mandatelor, rapoarte periodice despre mandatele existente/utilizate si pre-validarea mandatelor pentru evitarea disputelor cu platitorii.

Beneficiul central al utilizarii de catre furnizori a serviciului SEPA Direct Debit consta in capacitatea de colectare a platilor pentru facturi prin intermediul oricarei banci din Romania.

[1] Single Euro Payments Area

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *