BCR demareaza programul dedicat copiilor prescolari “De la Joc la Educatie Financiara”

Banca Comerciala Romana (BCR), Asociatia pentru Promovarea Performantei in Educatie (APPE), Ministerul Educatiei si Infomedia Romania au lansat programul “De la Joc la Educatie Financiara”, prin intermediul caruia 23.000 de prescolari din sapte judete (Bucuresti, Sibiu, Dolj, Constanta, Cluj, Timis, Iasi) vor primi gratuit suportul de curs (manuale si software), iar 7000 de educatori vor fi formati pentru a sustine lectii de educatie financiara in gradinite.

Programul “De la Joc la Educatie Financiara”, initiat de BCR, Asociatia pentru Promovarea Performantei in Educatie (APPE) in parteneriat cu Ministerul Educatiei si Infomedia Romania se va derula in 2016, incepand cu luna aprilie si va consta in desfasurarea unor activitati de formare si informare a copiilor, a cadrelor didactice si parintilor, cu privire la notiuni elementare de educatie financiara, in vederea sprijinirii dezvoltarii personale si, implicit, a dezvoltarii comunitare.

Educatia financiara a copiilor trebuie sa se realizeze inca de la o varsta frageda, atunci cand acestia incep sa ceara prima bomboana, prima jucarie. Copiii trebuie sa fie familiarizati cu banii, cu valoarea acestora, cum pot fi cheltuiti cu responsabilitate, cum pot fi economisiti, investiti sau donati in scop caritabil“, a declarat Ligia Golosoiu, autoarea noului manual pentru prescolari si a manualelor de educatie financiara pentru clasele III – IV. Unul din zece elevi de clasele a III-a si a IV-a a studiat materialele lansate de BNR impreuna cu Ligia Golosoiu, 45.000 au participat la orele de educatie financiara, iar cursul a fost cea mai populara materie scolara de anul trecut.

Principala sursa de educatie financiara a tinerilor din Romania ramane familia, intr-o proportie de 95%, in timp ce scoala detine un procent de 9%, iar bancile, doar 5%, potrivit studiului Erste, realizat de catre IMAS International. Programul “De la Joc la Educatie Financiara” urmareste sa le ofere copiilor sansa de a avea acces la educatie financiara cat mai devreme si chiar sa creasca nivelul de invatare alaturi de parinti sau familie.

Romania are un grad mic de alfabetizare financiara, de 22%, planificarea unui buget este o necunoscuta pentru trei romani din patru, iar in ce priveste gradul de bancarizare, suntem pe locul pe locul 124 din 143 intr-un clasament global, potrivit statisticilor recente. In acest context, inceperea timpurie a educatiei financiare este un imperativ, iar programul «De la Joc la Educatie Financiara»  reprezinta un raspuns la aceasta necesitate. Totodata, am luat in calcul faptul ca 95% din educatia financiara a romanilor provine din familie, asa ca manualul contine si exercitii pe care copiii le pot face acasa cu parintii, care pot astfel suplimenta informatiile obtinute la gradinita“, afirma Dana Demetrian, Vicepresedinte Retail&Private Banking, BCR.

Programul «De la Joc la Educatie Financiara» isi propune sa promoveze conceptul de educatie financiara pentru copiii prescolari, cu activitati in triada parinti-copii-educatori si, de asemenea, sa imprime respectul copiilor fata de munca si fata de bani“, a spus Viorica Preda, Inspector General, Ministerul Educatiei.

Noul program dedicat prescolarilor ilustreaza inca o data preocuparea constanta si investitia consecventa a BCR in ceea ce priveste consolidarea cunostintelor financiare ale copiilor si tinerilor din Romania. In 2008, BCR a sprijinit dezvoltarea primului manual de educatie financiara pentru elevii de liceu, dezvoltat de organizatia non-profit Junior Achievement, in parteneriat cu Ministerul Educatiei si BCR, care l-a finantat si a contribuit cu peste 500 consultanti voluntari la clasa de la aplicarea lui in scoli. In plus, BCR a lansat in 2009 campania Scoala de Bani, care a imbinat lectiile de teorie propriu-zisa cuprinse in doua ghiduri de lucru “Ghidul de converstie intre buzunar si ban”, respectiv “Ghidul de crestere a banilor” cu elemente de divertisment si instrumente utile in gestionarea portofelului familiei. Totodata, in 2013, BCR si Erste Bank, alaturi de Muzeul National de Istorie a Romaniei si Ministerul Educatiei Nationale, au derulat proiectul de educatie financiara “Fabuloasa lume a banilor”, constand intr-o expozitie interactiva si o competitie cu teme financiare dedicate elevilor de clasele I-VIII.

Leave a Reply

Your email address will not be published.