Statul bau-bau

Ionut BALAN – bloguluibalan.ro

Cand ne e foame, ne facem ceva de mancare. Daca vedem ca s-a asternut praful prin casa, punem mana si facem curat. Cand ni se rup pantofii, insa, cei mai multi dintre noi care nu-si permit o pereche noua ori s-au atasat de cea veche nu ne apucam sa ni-i reparam singuri. Ci ne ducem la un cizmar (cati or mai fi ramas) si il platim ca sa ne rezolve problema. La fel, cei mai multi dintre noi nu au nici timp si nici pricepere sa se apuce sa isi fabrice singuri biciclete, masini, aspiratoare sau masini de spalat.

Evident, spun banalitati, pe care toti copiii ar trebui sa le fi aflat inca de la primele ore de economie din scoala. Si anume ca progresul economic si social are la baza diviziunea muncii si schimburile voluntare si pasnice dintre indivizi cu aptitudini, active si preferinte diferite. Acolo unde exista o nevoie, conditia antreprenoriala naturala a oamenilor se va da peste cap pentru a o satisface, in folosul reciproc al partilor implicate. Cu cat oferta menita sa satisfaca cererea trebuie sa fie mai complexa, cu atat raporturile de cooperare dintre indivizii care isi propun sa iasa in castig “speculand” nevoile semenilor lor vor fi mai complicate, pastrandu-si insa esenta.

Evident, trebuie respectate niste reguli elementare: sa nu agresezi, sa nu furi, sa nu inseli, sa-ti respecti contractele, fie ele scrise sau verbale. Totdeauna vor exista raufacatori care le vor incalca, ideea e ca acestia sa fie reprimati de societate, iar regulile insele sa nu fie uitate. Iata insa ca, nu de ieri de azi, ideologia sociala dominanta este alta. Anumite nevoi nu pot fi satisfacute optim, vezi Doamne, decat de acea creatie umana care pretinde monopol asupra violentei legitime: statul.

Doar prin impozitare (adica prin confiscare) si redistribuire planificata central pot fi satisfacute nevoi precum economisirea pentru batranete sau sanatatea. Numai monopolurile controlate de stat pot livra caldura, curent electric si apa curenta. Rau e ca cei mai multi dintre noi s-au obisnuit cu acest status quo, pe care il accepta fara sa-si puna intrebari ca fiind starea fireasca a lucrurilor, asa cum iarba e verde si ploaia e uda.

De parca fara ministere ale sanatatii si case de asigurari sociale de sanatate medicii nu s-ar mai organiza pentru a-si practica meseria si pentru a livra celor interesati (adica tuturor) bunul cu cererea cea mai inelastica din lume: sanatatea.

In acest fel, uitam ca suntem oameni mari si ca (cel putin cei care am avut noroc) am fost invatati de parinti doua lucruri: ca trebuie sa ne descurcam singuri in viata si ca trebuie sa ne comportam cu semenii nostri in acelasi fel in care am vrea ca ei sa se comporte cu noi.

One Response to Statul bau-bau

  1. viopop says:

    erati bun de soacra!

Leave a Reply

Your email address will not be published.