Revista presei economice – 12 noiembrie 2013

In primele noua luni profitul UniCredit Tiriac Bank a crescut
Capitalul

Banca UniCredit Tiriac a inregistrat un profit net de 213,6 milioane lei (206 milioane lei-profit net consolidat). Profitul net este in crestere fata de aceeasi perioada a anului trecut cu 47,6%. Aceasta crestere se datoreaza si preluarii portofoliului de retail de la RBS Romania.

Portofoliul de credite depaseste 19 miliarde de lei, accentul fiind pus pe zonele de IMM si Corporate.

ROE(rentabilitatea capitalurilor proprii) a atins 9,2% iar ROA(rentabilitatea activelor) a inregistrat valoarea de 1%. Raportul costuri-venituri este de 47,3%, iar rata creditelor neperformante a atins 10,78%.

 

Va fi lansata o noua agentie de rating
Financiarul

Saptamana viitoare va fi lansata oficial o noua agentie de rating numita ARC Ratings. Aceasta va fi o alternativa la cele consacrate deja, Fitch, S&P si Moody’s.

ARC Ratings va fi o companie mixta a unui grup de agentii de rating din Portugalia, India, Africa de Sud, Malaezia si Brazilia. Agentiile de rating sunt CPR din Portugalia, CARE Rating din India, GCR din Africa de Sud, MARC din Malaezia si SR Rating din Brazilia.

Fitch, S&P si Moody’s detin impreuna o cota de piata in prezent de 90%.

Noua agentie doreste sa ofere o perspectiva multilaterala a pietelor care se bazeaza si pe o expertiza locala, oferind calificative “noii economii globale multipolare”.

 

In Ungaria nu se vor mai plati comisioane la retragere de la bancomate
WallStreet

Incepand cu 1 februarie 2014, ungurii nu vor mai plati comisioane bancare pentru doua retrageri pe luna de la ATM.

Aceasta masura are ca efect asupra institutiilor de credit, costuri de aproximativ 141 milioane euro. Aceste institutii vor asigura serviciul gratuit fara a transfera clientilor taxa de 0,6% impusa de guvernul maghiar tuturor tranzactiilor financiare si vor suporta ele aceasta taxa.

Pentru a beneficia de aceasta masura, clientii vor trebui sa inregistreze o cerere la banca aferenta, fie online, fie scrisa, pana pe 20 ianuarie.

Decizia va incuraja retragerile de numerar de la bancomate si ar putea afecta extinderea platilor prin card.

Loredana V  Savin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *