Cateva curiozitati despre…cooperativele de credit

Iuliana TOMULEASA

Daca ar fi sa privim evolutia cooperatiei de credit, putem observa organizarea actuala a unei banci cooperatiste. Initial, activitatea desfasurata de o astfel de organizatie se rezuma la acordarea unor imprumuturi membrilor asociati din fondul atras de la acestia. Aceasta activitatea este foarte similara cu cea a caselor de ajutor reciproc. Totusi, daca privim activitatea institutiilor financiare din plan european din prezent, putem remarca faptul ca bancile cooperatiste concureaza cu succes bancile comerciale, sau chiar cele de investitii din cadrul sferei financiare. Mai mult, unele grupuri cooperatiste s-au extins in plan international si se pozitioneaza in topul institutiilor financiare din plan mondial (ex. Credit Auricle, Raiffeisen Bank, Rabobank, DZ Bank).

Cum functioneaza bancile cooperatiste ?

Bancile cooperatiste de astazi sunt considerate institutii de credit, constituite ca asociatii autonome de persoane fizice, unite voluntar, cu scopul indeplinirii nevoilor si aspiratiilor lor comune de factura economica, sociala si culturala. Acestea activeaza pe baza princiului ajutorului reciproc dintre membrii cooperatori. Obiectul principal de activitate al cooperativelor de credit este acordarea de credite persoanelor fizice, altele decat membrii cooperatori ai bancilor cooperatiste afiliate si persoanelor juridice ce au domiciliul, resedinta sau sediul social in raza teritoriala de operare a casei centrale. In plus, cooperativele de credit atrag depozite de la membrii acestora, dar si de la persoane fizice/juridice, ce domiciliaza, au resedinta sau sediul social in raza teritoriala de operare a cooperativei de credit.

Bancile cooperatiste trebuie sa respecte principiul teritorialitatii, ceea ce presupune ca nu pot concura intre ele, deoarece pot acorda credite doar persoanelor ce au domiciliul, resedinta sau sediul social in raza teritoriala de operare a respectivei institutii. Activi­tatile proprii ale Bancii Centrale Cooperatiste sunt similare cu cele ale unei banci comerciale, dar creditele acordate persoanelor juridice, altele decat organizatiile cooperatiste, nu pot depasi 20% din activele acesteia.

Sistemul cooperatist are mecanisme proprii de ajutor intre cooperative si Casa Centrala a Cooperativelor de Credit. Ea reprezinta institutia de credit constituita prin asocierea de cooperative de credit, in scopul gestionarii intereselor lor comune, urmaririi centralizate a respectarii dispozitiilor legale si a reglementarilor aplicabile tuturor cooperativelor de credit afiliate, prin exercitarea supravegherii si a controlului administrativ, tehnic si financiar asupra organizarii si functionarii acestora.

Sursa: Date preluate de pe site-ul oficial Creditcoop

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *