Bancile romanesti sunt sigure, mai ales cele listate
Ionut BALAN – bloguluibalan.ro
Un blogger a lansat o dezbatere: Cat de sigura mai este Banca Carpatica? Raspunsul este simplu: La fel ca oricare alta banca, in masura plafonului de 100.000 de euro pe deponent persoana fizica. Asadar, toate bancile din Romania sunt sigure, nu doar Banca Comerciala Carpatica. Iar banca centrala urmareste o serie de indicatori de prudentialitate, pe care banca comerciala in discutie ii indeplineste si ii prezinta transparent publicului, cu atat mai mult cu cat e listata pe Bursa.
Iar in masura in care limita de 100.000 de euro face ca toate bancile sa fie sigure, indiferent daca sunt cotate la Bursa, dar Carpatica mai e si listata, intr-un exercitiu de mare transparenta, la care acces toata lumea, intrebarea e de ce ne punem o astfel de problema la o entitate cotata si obiectul dezbaterii nu vizeaza bancile comerciale nelistate?
Asta pentru ca atunci cand sunt intrebati de ce cele mai multe banci romanesti nu-s cotate la Bursa, bancherii raspund ca sunt membre ale unui grup international si ca e listata banca-mama. Chiar daca absenta valorilor de piata pe componentele unui conglomerat nu face decat sa ingreuneze determinarea acestei valori la nivelul intregului grup. Si bancile pot face parte dintr-un mare grup financiar international, dar sa genereze probleme prin modul in care e facut business-ul in Romania. Din pacate insa, in loc sa privim lucrurile din aceasta perspectiva ne apucam sa aratam catre cei mai transparenti, nu spre ceilalti.
Ca sa rezum, diferenta intre o banca locala cotata, care nu face parte dintr-un mare grup, si una nelistata, membra a unui lant international, e ca din datele prezentate pietei de prima se pot trage concluzii privind calitatea managementului. De ce se ascund cele mai multe subsidiare din Romania in spatele bancii mame listate? Cultiva cu buna stiinta incompetenta manageriala si acest lucru nu trebuie sa se vada?
Dar vestea buna e ca potentialele deficiente de management sunt uniformizate de Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare, prin existenta plafonului de 100.000 de euro. Deci toate bancile romanesti sunt sigure. Desi problema care apare e ca lipsa de transparenta a managementului e interpretata, prin intermediul unui girant, ca induce siguranta. In timp ce o banca listata pe bursa, ce ofera o perspectiva mult mai clara asupra performantei manageriale decat bancile necotate, e vazuta ca fiind riscanta.
Leave a Reply