Reusita in tot ceea ce intreprindem depinde de “Un s1ngur lucru”

Bogdan CAPRARU

Dupa cartea dedicata lui Warren Buffett din colectia CEO MUST READ a editurii Litera m-am indreptat catre o alta, care mi-a atras atentie in mod special prin titlul extrem de sugestiv, dar si controversat in acelasi timp: “Un singur lucru. Adevarul neasteptat de simplu de la baza oricarei reusite”. Dupa multe alte lecturi in domeniul dezvoltarii personale, mi-am zis ca merita sa o citesc si pe aceasta si pot sa spun ca nu am regretat… Am gasit un suflu nou in ceea ce priveste abordarea problemelor de zi cu zi nu doar de la slujba, ci si din viata noastra personala. Atunci mi-am explicat de ce a fost no 1 bestseller in topurile Wall Street Journal si Amazon.

M-am uitat apoi sa vad prezentarea celor doi autori Gary Keller si Jay Papasan. Atunci am realizat ca aceasta carte nu e doar “teorie”, ci chiar prezinta intelepciuni izvorate din experienta de viata a celor care au scris-o. Gary Keller este fondatorul unei afaceri de anvergura internationala in domeniul imobilar, Keller Williams Realty International. In acest context si-a dezvoltat o cariera ca profesor, formator si consilier in domeniul imobiliar, precum si scriitor a inca trei bestseller-uri in SUA. Astfel, a devenit unul dintre cei mai influenti lideri din industria imobiliara americana. In 2003 primeste titlul de “Intreprinzator al anului” acordat de compania Ernst & Young. Jay Papasan este om al literelor, editor executiv si vicepresedinte al departamentului editorial Keller Williams Realty International si presedinte al Rellek Publishing. De asemenea, este autor si coautor a numeroase carti in domeniul imobiliar, precum si coproprietar a unei firme de investitii imobiliare.

Practic cartea incearca sa transmita o filozofie de viata. Atunci cand vrei sa reusesti trebuie sa mergi in mod perseverent pe un singur drum, pana la capat. In acest sens trebuie sa obtii corelatia intre scop – prioritate – productivitate: stabileste-ti scopul, prioritizeaza si fii productiv! Unul dintre secrete este sa stii sa iti pui acea “intrebare focala” de genul: “Care este acel un SINGUR lucru pe care il pot face, astfel incat, facandu-l, orice altceva sa devina mai usor de realizat sau chiar inutil”. De asemenea, autorii desfiinteaza niste mituri pe care fiecare dintre noi le consideram ca fiind cheia reusitelor, numindu-le “cele sase minciuni care stau in calea succesului dumneavoastra”. Acestea sunt: 1. Toate lucrurile au aceeasi importanta; 2. Multitasking (a face mai multe lucruri in acelasi timp); 3. O viata disciplinata; 4.Vointa se manifesta intotdeauna la comanda; 5. O viata echilibrata; 6. Tot ce e mare e rau. Pentru fiecare dintre cele 6 “minciuni” autorii dedica un subcapitol prin care incearca sa ne convinga de contrariul in ceea ce priveste asa-zisul efect benefic al respectarii acestor reguli. Dupa aceea, in partile urmatoare ale cartii ne este prezentat “secretul” reusitei, insa eu ma opresc aici si va las pe dumneavoastra sa il descoperiti citind aceasta carte! 🙂

Un alt aspect pe care l-am remarcat la aceasta carte este modul de organizare a textului si grafica, care il transforma intr-un adevarat manual de dezvoltare personala: ideile principale sunt subliniate deja, fiecare subcapitol incepe cu un motto a unei personalitati, dar descoperim si pe parcurs maxime celebre care vin sa intareasca ideile prezentate, diagrame, grafice, iar la final, ca un scurt rezumat “ideile importante ” de retinut.

Astfel, daca mai sunteti inca in concediu, va recomand si aceasta carte, care, impreuna cu odihna binemeritata din timpul vacantei, va vor incarca bateriile pentru perioada urmatoare.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *