“Liderii ar trebui sa isi indrepte eforturile mai curand catre autenticitate decat catre perfectiune”

Bogdan CAPRARU

“Lean In”, avand-o ca autoare pe Sheryl Sandberg, directorul de operatiuni al Facebook, se arata a fi o carte de leadership si managementul cariere. Publicata in colectia CEO Must Read a editurii Litera, ea poate fi considerata, in acelasi timp, si o carte biografica, aducand in prim plan si etapele carierei fulminante a unei femei de succes, considerata de revista Forbes in anul 2011 pe pozitia a cincea in clasamentul “Cele mai puternice 100 de femei din lume” (imediat dupa cancelarul Germaniei Angela Merkel, secretarul de stat Hillary Clinton, presedintele Braziliei Dilma Rousseff si CEO-ul de la Pepsi, Indra Noolyi si inaintea Primei Doamne Michelle Obama si a politicianului indian Sonia Gandhi). De asemenea, prin discursul pe care il promoveaza, cartea se incadreaza si in categoria manifest feminist.

Inca din introducere, autoarea incearca sa elimine cele patru coordonate unde poate fi incadrata cartea, pentru a focaliza cititorul asupra continutului ei, si a da deoparte ideile preconcepute pe care acesta le-ar putea avea inainte de a citi. Astfel, Sheryl Sandberg marturiseste ca a scris aceasta carte “pentru orice femeie care doreste sa-si optimizeze sansele de a ajunge in varf in domeniul sau de activitate ori de a urma orice obiectiv cu tenacitate”. Fiecare capitol al cartii e ca o lectie de urmat: “Asaza-te si tu la masa tratativelor”; “Succes si farmec”; “Este o bara de catarat, nu o scara”; “Tu esti mentorul meu?”; “Cauta si exprima-ti propriu adevar”; “Nu renunta inainte de a incepe”; “Fa un partener adevarat din partenerul tau” s.a.m.d.

Cartea e scrisa dinamic, dar curge lin, in acelasi timp. Astfel simti spiritul energic al autoarei, personalitatea ei. E o “poveste” cu talc, din care fiecare dintre noi are ceva de invatat. E o carte care inspira la incredere in sine si depasirea oricaror obstacole care pot apare in cariera si viata de zi cu zi. Desi se incadreaza in categoria manifest feminist, cred ca e un ghid bun pentru orice persoana “altfel” decat ceilalti, decat majoritatea “dominanta”.

Totodata, suntem introdusi in culisele unor corporatii cu nume mari, gen Google, Facebook etc., evidentiind fata umana a celor care conduc aceste companii. Sheryl Sandberg este directorul de operatiuni al Facebook. Inainte de aceasta pozitie a fost vicepresedinte al Departamentului Global de vanzari on-line si operatiuni la Google, sefa de cabinet la Departamentul de Trezorerie al SUA, consultant McKinsey&Company, asistent de cercetare la Banca Mondiala. Absolventa a Universitatii Harvard, este membra in consiliile de administratie la Facebook, The Walt Disney Company, Women for Women International, V-Day, ONE si prezideaza consiliul Lean In.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *