Revista presei economice 1 septembrie 2014

O termocentrala romaneasca va fi retehnologizata de chinezi
Wall-Street

Un proiect de 271 milioane dolari a fost contractat de catre China National Electric Engineering Construction Corporation. Acestia vor retehnologiza Termocentrala Deva-Mintia, respectiv se vor ocupa de modernizarea Grupului 4 si realizarea instalatiilor de desfasurare a Grupurilor 3 si 4.

Romania continua sa caute investitori si in industria extractiva miniera, in special pentru modernizarea minelor, modernizarea si crearea unor structuri de productie moderne in prelucrarea cuprului si metale neferoase.

Premierul i-a invitat pe investitorii chinezi sa ia parte la negocieri in domeniul energiei si la proiecte precum hidrocentrala de la Turnu Magurele-Nicopole, microcentrale de pe Prut, si la constructia cablului submarin pentru transportul de energie electrica din Romania si Turcia.

Companiile de telecomunicatii doresc reguli mai stricte pentru Facebook si Google
Financiarul

Operatorii de telecomunicatii din cadrul UE doresc reglementari mai relaxate pentru traficul de date pe internet, acuzand UE ca se concentreaza prea mult pe norme care limiteaza activitatea operatorilor de telefonie si mai putin pe reducerea dominatiei companiilor ca Facebook si Google.

Operatorii de telefonie nu sunt de acord cu asa-numita “neutralitate a internetului” sustinand ca aceasta masura ar afecta afacerile si ar descuraja lansarea de noi produse si tehnologii. Acesti furnizori sustin ca dominatia companiilor de internet s-a extins prea mult si ar trebui lasati sa fuzioneze si sa creeze companii mai mari pe piata europeana.

Pachetul de reforme urmeaza sa fie supus analizei de catre Consiliul European, care va redacta o noua versiune pana in octombrie. Versiunile vor fi analizate si incluse intr-un proiect de lege final, care va fi supus la vot de catre Consiliu.

Piraeus Bank a inregistrat o crestere de profit cu 90%
Banking News

Piraeus Bank a inregistrat o crestere a profitului de 90% fata de anul trecut. In trimestrul al doilea, creditele neperformante au scazut cu 29% fata de 35% in trimestrul precedent. Aceasta scadere se datoreaza revizuirii in scadere a portofoliului cu 180 de milioane de euro.

Piraeus Bank detine active in Romania in valoare de 1,8 milarde de euro, conform datelor de la sfarsitul lunii iunie, aflandu-se in crestere de la  1,76 miliarde de euro in martie.

Soldul brut al creditelor era de 1,5 miliarde de euro la sfarsitul primului semestru, iar portofoliul depozitelor, de 1,08 miliarde de euro, care este cu 5% peste nivelul din decembrie 2013.

Veniturile nete in trimestrul al doilea au atins 80 de milioane de euro si cheltuielile operationale s-au ridicat la 35 milioane de euro.

Cota de piata a Piraeus Bank este de 3,2% pe piata creditelor dion Romania, iar cota pe piata depozitelor de 1,8%.

Loredana Vasilica Savin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *